Vsebuje antioksidante in minerale ter lahko pomaga pri zaščiti pred srčnimi boleznimi, vendar je treba vedeti, da vsebuje tudi veliko sladkorja in kalorij.
Temna čokolada je polna hranilnih snovi, ki lahko pozitivno vplivajo na vaše zdravje. Narejena je iz semen kakavovega drevesa in velja za enega najboljših virov antioksidantov. Študije kažejo, da lahko izboljša zdravje in zmanjša tveganje za bolezni srca. Na spletnem portalu Health Line predstavljajo sedem koristi temne čokolade oziroma kakava, ki so podprte z znanstvenimi raziskavami.
Ne spreglejte:
- Irina Shayk na festivalu v Cannesu v arhivski YSL obleki, ki je zasenčila vse ostale
- Iz hiše odstranite to stvar in glejte, kako se vam življenje začne spreminjati na bolje
Zelo hranilna
Če kupite kakovostno temno čokolado z visokim deležem kakava, je lahko precej hranilna. Vsebuje dostojno količino topnih vlaknin in je bogata z minerali. Ena 50-gramska čokoladica z 70–85 % kakava vsebuje:
- Vlaknine: 5,5 g
- Železo: 33 % priporočenega dnevnega vnosa
- Magnezij: 28 % priporočenega dnevnega vnosa
- Baker: 98 % priporočenega dnevnega vnosa
- Mangan: 43 % priporočenega dnevnega vnosa
Poleg tega vsebuje še veliko kalija, fosforja, cinka in selena.
Vsebnost maščobnih kislin v kakavu in temni čokoladi je prav tako ugodna – predvsem oleinska, stearinska in palmitinska kislina. Stearinska ima nevtralen učinek na holesterol, medtem ko palmitinska lahko zviša holesterol, vendar predstavlja le tretjino kalorij iz maščob.
Seveda pa je 50 g precejšnja količina, saj ti hranilni elementi in zdrave maščobe skupaj štejejo 300 kcal in 12 g sladkorja. Zato je temno čokolado najbolje uživati zmerno, poroča zadovoljna.rs.
Odličen vir antioksidantov
Temna čokolada je bogata z organskimi spojinami, ki delujejo kot antioksidanti – polifenoli, epikatehini, katehini in oligomerni procianidini.
Ti pomagajo telesu v boju proti prostim radikalom, ki lahko povzročajo oksidativni stres in povečajo tveganje za bolezni. Antioksidanti v temni čokoladi lahko:
- znižujejo LDL ("slab") holesterol
- preprečujejo poškodbe celic
- ščitijo arterije
- uravnavajo krvni sladkor
- ohranjajo zdravje možganov
Izboljša prekrvavitev in zniža krvni tlak
Flavonoidi v temni čokoladi lahko spodbudijo endotelij (notranjo plast arterij), da proizvaja dušikov oksid, ki sprošča arterije in tako znižuje krvni tlak.
Nekatere študije kažejo, da flavonoidi v kakavu izboljšujejo prekrvavitev in znižujejo krvni tlak, vendar so rezultati raziskav mešani. Študija iz leta 2019 je pokazala rahlo zvišanje krvnega tlaka dve uri po zaužitju temne čokolade, medtem ko je v stresnih obdobjih pomagala znižati tlak in srčni utrip.
Za natančno določitev učinkov so potrebne še dodatne raziskave.
Preberite še:
- Posivelo perilo bo že po prvem pranju postalo belo kot sneg: v pralni stroj dodajte eno majhno stvar
Uravnava holesterol
Uživanje temne čokolade lahko koristno vpliva na tveganja za srčne bolezni, saj zmanjšuje visok holesterol. Pregled iz leta 2021 je pokazal, da temna čokolada zmanjšuje LDL in sladkor v krvi na tešče.
Nekatere oblike LDL so dovzetne za oksidacijo, kar lahko povzroči poškodbe arterij. Kakav vsebuje antioksidante, ki zmanjšujejo to oksidacijo. Vsebuje tudi teobromin in stilbene, ki lahko zvišajo HDL ("dober") holesterol.
Lahko zmanjša tveganje za bolezni srca
Spojine v temni čokoladi lahko dolgoročno zmanjšajo nalaganje holesterola v arterijah in s tem tveganje za bolezni srca.
- Pregled iz leta 2017 je pokazal, da uživanje čokolade 3-krat tedensko zmanjša tveganje za bolezni srca za 9 %.
- Pregled iz leta 2018 pravi, da uživanje 45 g tedensko zmanjša tveganje za 11 %, medtem ko več kot 100 g ne prinaša dodatnih koristi.
Potrebna so nadaljnja raziskovanja.
Kožo pomaga ščititi pred soncem
Bioaktivne spojine v temni čokoladi lahko koristijo tudi koži. Flavanoli izboljšajo prekrvavitev, povečajo gostoto in navlaženost kože ter lahko podvojijo minimalni odmerek UV žarkov, potreben za povzročitev rdečice po 12 tednih uživanja.
*Vendar čokolada ne more nadomestiti kreme za sončenje.
Morda vas bo zanimalo tudi:
Izboljša delovanje možganov
Temna čokolada izboljša pretok krvi v možgane, kar lahko poveča pozornost, učenje in spomin. Flavonoidi lahko ščitijo kognitivne funkcije in zmanjšajo tveganje za demenco pri starejših. Kakav vsebuje tudi kofein in teobromin, ki kratkoročno spodbudita delovanje možganov.
Temna čokolada ima torej številne koristi, če jo uživate zmerno. Izbirajte čokolade z vsaj 70 % kakava in jo uživajte premišljeno, po možnosti eno do dve kocki po večerji.