Spregovorimo o prednostih stročnic na splošno in čičerike posebej za hujšanje, zdravje in čustveno počutje.
Obstaja živilo, ki ga že od nekdaj uvrščamo med najbolj skromna, ki pa zaradi bogate vsebnosti vlaknin in rastlinskih beljakovin pomaga pri zmanjševanju telesne maščobe in boljšem staranju. Govorimo o čičeriki.
Strokovnjaki poudarjajo koristne lastnosti čičerike in v podporo navaja številne znanstvene študije. Zlasti razkriva dve nepričakovani prednosti teh stročnic: spodbujajo izgubo maščob v telesu in nam pomagajo k boljšemu staranju.
Preberite še:
- Brigitte Macron prvo mašo v Notre-Dame spremljala v čudovitem plašču, ki pozimi izstopa iz več razlogov
- Preprosta obleka, s katere je težko odvrniti pogled: Kraljica Letizia elegantna v obleki iz tvida, ki je kot nalašč za božični videz
Strokovnjaki se sklicujejo na rezultate šestih kliničnih študij, ki kažejo, da uživanje čičerike in drugih sorodnih stročnic, kot je leča, zmanjšuje odstotek maščobe v telesu. Vključitev čičerike v prehrano omogoča rahlo zmanjšanje telesne teže, vendar brez omejevanja vnosa kalorij. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin in rastlinskih beljakovin je pravzaprav nasitno živilo.
Dodajajo, da ima visoka vsebnost vlaknin v čičeriki pozitivne učinke na proces staranja. "Več kot deset let trajajoča študija je pokazala, da imajo ljudje, ki uživajo več vlaknin, dvakrat večjo verjetnost, da se bodo starali bolje kot preostali prebivalci," poudarjajo.
Koristi za telo in duha
O čičeriki govori tudi nutricionistka Paula Martín Clares, ki poudarja, da so te stročnice odličen vir beljakovin, kalcija, kalija, železa, fosforja, magnezija, vitamina B6 in vitamina E.
Varujejo nas tudi pred zastajanjem tekočine in pomagajo uravnavati telesno tekočino. Po besedah strokovnjakov čičerika pomaga tudi pri zniževanju ravni holesterola, uravnavanju prebave in ravni sladkorja v krvi. Spodbuja tudi pravilno delovanje živčnega sistema.
Kako vključiti čičeriko v prehrano
Učinkovitost čičerike pri hujšanju je seveda v veliki meri odvisna od tega, kako jo pripravimo in s katerimi živili jo uživamo. Larrea priporoča, da jo kombinirate z žiti, npr. rižem, da bi dobili popoln vnos beljakovin in 8 esencialnih aminokislin (fenilalanin, izolevcin, levcin, lizin, metionin, treonin, triptofan in valin).
Glede načina kuhanja predlagajo, da jih pred kuhanjem namočite za dve uri, da se zmanjša nastajanje plinov. V vodo za kuhanje lahko dodamo timijan ali morske alge kobu, da zmanjšamo neprijetnosti. Čičerika v pločevinki je lahko sprejemljiva alternativa, če vsebuje le vodo, olje ali malo soli brez nepotrebnih dodatkov. Prav tako je pomembno, da jo pred kuhanjem dobro operete in odcedite.
Kar zadeva zdrave načine, kako jo vključiti v svojo prehrano, vam ponujamo nekaj idej:
- Kot humus, ki ga lahko uživate s surovo zelenjavo.
- V solati s kvinojo, zelenjavo, špinačo in avokadom
- V enolončnicah, pripravljenih iz kozic, domače juhe, popra, česna in paradižnika
- Pečene v pečici z začimbami kot priloga k solati.
Hummus
Hummus je odličen način za vključitev čičerike v prehrano. Uživate ga lahko od jutra do večera, za zajtrk ali kot aperitiv. Zjutraj ga je najbolje postreči na opečenem kruhu, na katerem so trdo ali mehko kuhana jajca, za še več hranilnih snovi pa nakaljena semena. Za kosilo je okusen na toastu s sardinami in poprom! In zvečer? Kot aperitiv jo lahko uživate v najpreprostejši obliki, preprosto vanjo pomakajte korenčkove palčke ali surovo zelenjavo, za večerjo pa poskusite zdravo pito.
Novo na Metroplay: “Če narediš veliko, lahko izbereš najboljše” | DAVID TAVČAR, ELLE DEKOR 2024