Aditivi v živilih - spletna brošura

1. 2. 2012
Deli
Aditivi v živilih - spletna brošura

Ljudje v vlogi potrošnikov smo zaradi sorazmerno nekritičnega povpraševanja so-odgovorni, da se uporaba aditivov narašča.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS), ki za vse nas (potrošnike) opravlja odlično delo, je že pred časom izdala brošuro, v kateri najdemo odgovore na pogosta vprašanja.

  • Če si jih ne zastavljamo, je morda čas, da si jih pričnemo.

Kaj točno so aditivi?

To so snovi, ki jih dodajajo živilu v proizvodnji, predelavi, pripravi, pri obdelavi, pakiranju, transportu in/ali hrambi.

Kaj je osnovni namen dodajanja aditivov živilom?

Naj bi bil izboljšanje njihove obstojnosti in posledično tudi daljši roka uporabnosti, a jih žal vse bolj pogosto dodajajo zaradi 'lepotnih' popravkov.

Njihova glavna naloga je torej, da naredijo izdelke privlačnejše, jim popravijo okus in celo videz.

Potrošniki smo so-odgovorni.

Predvsem zaradi nekritičnega povpraševanja.

Vprašajmo se: zakaj bi kupovali pisane bombone in pijače z umetnimi barvili, jogurte z umetnimi sladili, kislo repo in čevapčiče s konzervansi, juhe iz vrečke z ojačevalci arome, in še bi lahko naštevali, če pa lahko izberemo enaka živila, ki ne vsebujejo aditivov?

Ponedeljek še deževen, nato razjasnitev, a tudi mrzla jutra

Potrebni in nepotrebni aditivi.

Na ZPS so pripravili seznam aditivov iz posameznih skupin, ki jih pogosteje dodajajo živilom. Ob posameznih aditivih je z barvno lestvico ponazorjeno njihovo namembnost, posamezne pa smo označili tudi z oceno varnosti.

Brošura je brezplačna, dobite jo lahko na ZPS (Frankopanska 5, Ljubljana) ali na njihovi spletni strani v .pdf obliki na tem naslovu.

Vir

Novo na Metroplay: Elle Dialog - Vloga ženske prihodnosti | Urška Sršen in Bojana Košnik Čuk