Japonska prehrana velja za eno najbolj zdravih na svetu, prispeva pa k ohranjanju vitke postave, dolgemu življenju in dobremu počutju, ki duhovno bogati prebivalce te dežele.
Japonska prehrana je bogata z živili lokalnega izvora, ribami in ne vsebuje raznih škodljivih dodatkov. Poleg tega so Japonke znane po svoji vitki postavi, ki jo ohranjajo ne glede na leta, za to pa so zaslužne zdrave osnove, ki jih gojijo že od otroštva.
To je 5 načel, na katerih temelji njihova dnevna prehrana.
Preberite še:
- Rdeča obleka in izjemen vokal, ki jemljeta dih: znana slovenska pevka osupnila na odru gala prireditve
- Vsi so na EMI gledali njegov nastop, ampak ... A ste opazili ta detajl, ki ga je imel Klemen Slakonja na sebi?
1. Predstavitev hrane ni nič manj pomembna kot izbira sestavin
Čarovnija prehranjevanja v japonskem slogu je bolj zdravo ravnovesje nasitne, okusne in nizkokalorične hrane, predstavljene v lepo urejenih porcijah v lepih majhnih skledicah in krožničkih. Ta način prehranjevanja vas spodbuja, da "jeste z očmi" z uživanjem v lepoti hrane. Rezultat? Želeli boste upočasniti, da boste uživali v vsakem grižljaju, kar pomeni, da boste pojedli manj, saj bodo tako vaši možgani imeli čas, da ugotovijo, da je vaše telo sito.
2. Ni nujno, da je zmanjševanje kalorij boleče
Skrivnost je v tem, da energijsko bogata živila (tista, ki vsebujejo večje število kalorij na gram), kot so čokolada, čips in piškoti, nadomestimo z energijsko manj gosto hrano, kot so sadje, zelenjava in juhe na osnovi juhe.
V študiji Pennsylvania State University so raziskovalci ženskam postregli obroke, ki so bili 25 % manjši od povprečja in so vsebovali 30 % manj kalorij glede na energijsko gostoto, rezultat pa je bil, da so v povprečju zaužile 3349 kJ (800 kcal) manj na dan.
3. Riž kot osnova japonske kuhinje
Japonska prehrana vključuje ogromne količine riža - šestkrat več na osebo kot prehrana povprečnega Američana. Majhna skleda je postrežena skoraj ob vsakem obroku, vključno z zajtrkom.
Kompleksni ogljikovi hidrati z nizko vsebnostjo maščob, kot je riž, vam pomagajo, da se počutite siti z manj kalorijami, kar pušča manj prostora za hrano, ki redi. Za dodatne koristi za zdravje postrezite riž na japonski način, kuhan in pripravljen brez masla ali olja.
4. Nikoli dovolj zelenjave
Ko so Japonke vprašali, katere domače jedi najraje pripravljajo za svojo družino, so največkrat omenile mešano zelenjavo, dušeno v pikantni juhi.
V enem obroku je postreženih kar štiri ali pet različnih vrst zelenjave in nikomur se ne zdi nenavadno zajtrkovati zelenjavno juho ali solato. Zelenjavo postrežemo dušeno v pikantni juhi, popraženo na malo oljne ogrščice ali rahlo dušeno.
5. Kakovosten vnos zdravih maščob
Ribe, zlasti mastne ribe, kot so japonski najljubši losos in sveža tuna, skuša, sardele in sled, so odličen vir omega-3 maščobnih kislin, ki so znane po svojih koristih za zdravje srca in izboljšanje razpoloženja.
Čeprav Japonska predstavlja le 2 % svetovnega prebivalstva, njeni prebivalci pojedo kar 10 % rib na svetu.
5. Okusne sladice
Tipična japonska sladica je izbor sezonskega sadja, olupljenega, narezanega in razporejenega na lep krožnik. Ljudje uživajo v zahodnjaških sladicah, kot so sladoled in torte, vendar so običajno ponujene v manjših porcijah in bolj subtilnih okusov v primerjavi s preostalim svetom.
Tudi skodelica japonskega zelenega čaja je popoln zaključek vsakega obroka.
Novo na Metroplay: DJ Matway o ustvarjanju glasbe, pogodbi z veliko založbo in dojemanju njegovega dela