Prehrana, bogata s sadjem in zelenjavo, velja za najbolj zdravo, vendar je ta živila včasih težko umestiti v dnevni jedilnik.
Nedavna študija Univerze v Londonu je poročala o večjih koristih za zdravje ljudi, ki so zaužili do sedem ali več porcij sadja in zelenjave na dan, pri čemer so se zelenjava in solate izkazale za koristnejše od sadja. Študije, kot je ta, še naprej poudarjajo vrednost rastlinske hrane v naši prehrani in nas opominjajo na pomen vlaknin. Zanimivo je, da je veliko koristnih spojin v rastlinah povezanih z njihovimi barvnimi pigmenti, zato je pomembno, da jeste raznoliko, da dobite vsa hranila, ki jih vaše telo potrebuje.
Čeprav se je včasih res težko prisiliti, da vsak dan pojemo dovolj sadja in zelenjave, obstajajo preprosti triki, ki vam lahko pomagajo.
Preberite še:
- Veliki letni horoskop 2025: Obširne napovedi za vsako znamenje
- Julia Roberts razkrila skrivnost svoje vitke linije: Že leta se drži ene diete, to pa jo njen zajtrk, ki jo ohranja vitalno
1. Začnite z zajtrkom
Če nameravate na dan pojesti več porcij sadja in zelenjave, je vredno začeti s tem ciljem takoj. Ovsenim kosmičem ali kosmičem lahko dodate suho in sveže sadje, v slane zajtrke pa vključite pečene paradižnike, gobe ali omako iz pečene zelenjave.
2. V prigrizke vključite sadje in zelenjavo
Prigrizki so odličen način, da med obroki pojeste dodatno porcijo sadja in zelenjave. Vaša malica so lahko oreščki, jogurt z jagodičevjem ali slasten svež sadno-zelenjavni sok. Možnosti je neskončno, na vas pa je, da izberete tisto, ki vam v tistem trenutku najbolj ustreza.
3. Vnaprej pripravite zdravo kosilo
Z vnaprejšnjim načrtovanjem in pripravo lastnega kosila lahko prihranite čas in denar, poleg tega je običajno bolj hranljivo in mamljivo kot sendvič, kupljen v trgovini. Solate ponujajo veliko možnosti za dodajanje dodatne zelenjave, juhe pa so lahko odličen način za uživanje več fižola ali stročnic.
4. Priloge zamenjajte z zelenjavo
Namesto običajnih ogljikohidratnih prilog, kot sta krompir ali riž, lahko izberete zelenjavne priloge, kot so pečen sladki krompir, cvetača ali brokoli. Tako bo vaša prehrana samodejno bogatejša z zelenjavo, vi pa se boste počutili lažje.
5. Uporabljajte sezonske izdelke
Ko uporabljate sezonsko sadje in zelenjavo, nista le sveža, ampak sta pogosto tudi cenejša. Tako lahko redno spreminjate jedilnik, da vam ne bo dolgčas, hkrati pa uživate v različnih okusih in si zagotovite vse potrebne vitamine in minerale.
Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem