To so živila, ki se jim morate izogibati za zajtrk, če imate sladkorno bolezen.
Če imate sladkorno bolezen, je lahko hrana, ki jo jeste, z rednimi pregledi in upoštevanjem predpisane terapije zelo pomembna za nadzor krvnega sladkorja. To so živila, ki se jim za zajtrk izogibajte.
Ogljikovi hidrati so hranilo, ki ima največji vpliv na raven glukoze v krvi, pravi Chandi Pattni, registrirani dietetik. Ogljikovi hidrati, ki jih vaše telo hitro razgradi, lahko povzročijo skok glukoze v krvi, kar pomeni, da imajo visok glikemični indeks. To velja za sladko hrano ter sladke in gazirane pijače. Na drugi strani pa obstajajo ogljikovi hidrati, ki se bodo prebavili in absorbirali počasneje, kar bo sčasoma povzročilo postopno zvišanje krvnega sladkorja.
Preberite še:
- Jennifer Lopez o botoksu: "Ne morem lagati ..."
- Suknjič, ki si ga boste v hipu zaželeli! Eleganten videz Meghan Markle dokazuje moč, mi pa smo našli njegovo kopijo za 50 evrov
Vlaknine so lahko tudi koristno hranilo, ker delujejo kot fizična ovira, ki upočasnjuje absorpcijo ogljikovih hidratov. Uživanje obroka, ki združuje beljakovine in zdrave maščobe, lahko povzroči tudi počasen dvig ravni glukoze v krvi.
Kar zadeva zajtrk, idealne velikosti porcije, ki bi ustrezala vsem, ni, saj bo vsak drugače upravljal s sladkorno boleznijo, prehrano, telesno vadbo, zdravili in/ali insulinom.
Vendar pa je koristno vedeti, katera hrana na vašem zajtrkovalnem krožniku lahko zviša vaš krvni sladkor.
Katera živila lahko povečajo krvni sladkor?
Strokovnjaki pravijo, da se je najbolje izogibati zajtrkom z visoko vsebnostjo nasičenih maščob ali sladkorja, pa tudi kuhanju hrane s cvrtjem v visoki nasičeni maščobi ali olju, pa tudi dodatni maščobi v slanini, klobasah itd.
Strokovnjaki so našteli tri živila za zajtrk, ki lahko vplivajo na raven sladkorja v krvi:
- Velika skleda sladkih kosmičev s polnomastnim mlekom – Rafinirani kosmiči, ki vsebujejo čokolado, imajo višji glikemični indeks in malo vlaknin, medtem ko ima polnomastno mleko nezdravo maščobo.
- Beli toast z maslom in marmelado – beli kruh je rafiniran ogljikov hidrat, ki vsebuje malo vlaknin in ima višji glikemični indeks kot marmelada, maslo pa je nezdrava maščoba.
- Pecivo – še eno živilo z višjim glikemičnim indeksom, ki vsebuje sladkor in nezdrave maščobe
Tudi če ob zajtrku radi popijete kozarec pomarančnega soka, vam dietetičarka svetuje, da ste izjemno previdni. - Sadni sok je lahko izjemen izziv zaradi visokega glikemičnega indeksa in pomanjkanja prehranskih vlaknin, kar lahko privede do hitrega dviga ravni glukoze v krvi, zelo kmalu po zaužitju - je dejala.
Zdrave možnosti za zajtrk
Obrok, bogat z beljakovinami in vlakninami, vas bo ohranjal site ves dan.
Strokovnjaki priporočajo majhno skledo kaše (recimo ovsene kaše) kot zdrav zajtrk za ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2, saj ima nizek glikemični indeks in je polna vlaknin.
Lahko jih potresete z orehi ali mandlji, ki bodo poskrbeli za dozo vlaknin, beljakovin in zdravih maščob, ali pa dodate chia semena ali mleta lanena semena. In če se vam zahoče nekaj sladkega, dodajte nekaj sadja – poskusite jagodičevje (sveže ali zamrznjeno), jabolka ali hruške.
Če imate raje slan zajtrk, svetujejo, da koščku polnozrnatega toasta dodate avokado in poširana jajca, da svoje telo nahranite z vlakninami, zdravimi maščobami in beljakovinami. Majhna skleda grškega jogurta z nizko vsebnostjo maščob z oreščki, semeni in jagodami je še ena dobra možnost.