Z želodčnimi in prebavnimi motnjami se spopada vedno več ljudi. Vzrok gre iskati v sodobnem in neuravnovešenem načinu življenja.
1. Izogibajte se mastnim in ocvrtim jedem, močno začinjeni hrani, čokoladi, meti, čebuli, česnu, gaziranim pijačam, pravemu čaju in kavi.
2. Hrano razdelite na več manjših obrokov, enakomerno razporejenih čez ves dan.
3. Dve do tri ure pred spanjem ne jejte in spite z dvignjenim vzglavjem.
4. Izogibajte se ležanju tri do štiri ure po obroku.
5. Takoj po jedi ne telovadite in se ne upogibajte.
6. Ne nosite tesnih oblačil čez pas.
7. Ohranjajte primerno telesno težo.
8. Živite zdravo, z veliko gibanja in s čim manj stresa.
9. Opustite razvade, kot sta kajenje in pitje alkohola.
10. Skrbite za redno in uravnoteženo prehrano.
11. Za obrok si vzemite čas, jejte zbrano in počasi, vsak grižljaj dobro prežvečite.
12. Med sedečim delom se večkrat vzravnajte, da razgibate in olajšate praznjenje želodca.
Kljub upoštevanju omenjenih nasvetov se občasno vendarle lahko pojavijo manjše težave, ki jih lahko ublažimo z zdravili, ki so v lekarni na voljo brez recepta. Najbolj razširjena vsebujejo antacide, snovi, ki v želodcu nase vežejo prekomerno želodčno kislino in tako nevtralizirajo prekislo okolje.
Preberite še: Odkrijte zanimive načine, kako to zimo nositi čop
Priporočamo tudi: Modni hit: kičast božični pulover! Tjaša Kokalj razkriva, kje ga dobiš za manj kot 20€
Novo na Metroplay: Nuša Lesar o najlepšem letu svojega življenja, materinstvu in delu voditeljice