Slovenska Elle je v ponedeljek že enajstič zaporedoma podelila nagrade za kreativnost in stil, s katerimi proslavlja izjemne osebnosti, ki puščajo trajni vtis na področju življenjskega sloga. Ugleden mednarodni dogodek, katerega nagrade so prvič podelili v Londonu leta 1997, danes poteka v številnih svetovnih prestolnicah. Med drugim tudi v naši, kjer je od svojega začetka leta 2013 neprekinjeno nanizal že lepo število etap, s tem pa prepoznal in proslavil kopico izjemnih osebnosti, ki puščajo trajni vtis na področju življenjskega sloga. Tudi letos ga ne gre spregledati, saj teče svoj jubilejni, deseti krog. Tudi letos v kategorijah, ki so vam že blizu, ne manjka obrazov, o katerih boste z veseljem brali in jih spremljali, zato ne spreglejte prejemnikov letošnjih nagrad Elle Style Awards, ki bodo z navdihom kmalu obarvali strani Elle. Nagrado Elle zeleno je prejel Luka Košir!
Ko zadiši po trajnosti in transparentnosti.
Eden naših najobetavnejših chefov mlajše generacije je že kot majhen fant na domači kmetiji spoznal pridelavo hrane in njeno pripravo. "Da bom kuhar, so določili doma," pove. Njegova starša sta namreč v domačem Šentjoštu nad Horjulom pred 30 leti odprla brunarico Grič s ponudbo domačih narezkov, jedi na žlico in pic, kjer je Luka pridobil prve delovne izkušnje. Šlo je za ljubezen na prvi kulinarični poskus, zato se je pozneje vpisal na srednjo šolo za gostinstvo in turizem v Ljubljani, kjer je zaključil smer kuharstvo. Pot ga je nato ponesla v restavracijo JB ob bok Janezu Bratovžu, pri katerem se je kalil štiri leta, nato pa v Harfo k chefu Boštjanu Pavliju. Opremljen z neprecenljivimi izkušnjami, se je vrnil domov v velikem slogu in v družinski gostilni spisal povsem svojo zgodbo, ki temelji na avantgardnih pristopih lokalne, sledljive in trajnostne kulinarike. Za svoj največji uspeh šteje pridelavo in uporabo lokalnih sestavin. Vsak dan se namreč poda na svojo nabiralniško misijo in sestavine z vrta, polja, bližnjih gozdov, travnikov ter druge dobrote lokalnih pridelovalcev preoblikuje v edinstvene jedilnike, ki temeljijo na tradicionalnih in sodobnih tehnikah shranjevanja. "Danes je kuharstvo veliko več od kuharije. Je poslanstvo in način življenja. In je družbeno odgovorna funkcija. Kuharji pa so vplivneži, ki s svojim zgledom ne promovirajo le jedi, ampak tudi surovine," sam najbolje povzame bistvo današnje kulinarike. Grič je prejel svojo prvo Michelinovo zvezdico leta 2021, prizadevanja za trajnostno naravnanost pa so nagradili z zeleno Michelinovo zvezdico, certifikatom Zeleni ključ in znakom Slovenia Green Cuisine. Posest se ponaša tudi z domačo (prvo certificirano) ekološko račjo kmetijo in kletjo za shranjevanje vina in živi ter njihovo zorjenje. Luka je bil obenem po izboru Gault & Millau chef prihodnosti za leto 2021, prav tako pa je ambasador pri predstavljanju Slovenije kot evropske gastronomske regije. Bil je trajnosten, še preden je trajnost postala središče pogovora. Od začetka se na sodoben način poklanja svojim koreninam na vsakem koraku svoje kuhinje. Na odkrit način. Ne preseneča, torej, zakaj je Luka Košir prejemnik zeleno obarvane kategorije nagrad Elle Style Awards. In chefova najljubša sestavina? Surovo maslo, po njegovih besedah esencialna stvar za kuhanje.
Fotografije: Aleksandra Saša Prelesnik, Marko Delbello Ocepek
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču