Ana Roš

13. 9. 2020
Ana Roš (foto: Suzan Gabrijan)
Suzan Gabrijan

Šefinja kuhinje v kobaridski Hiši Franko, ki jo vodita skupaj s partnerjem Valterjem Kramarjem, je samoukinja, ki je slovensko kulinariko že pred leti povzdignila na višjo raven.

S svojim neverjetnim talentom za kombiniranje okusov, tekstur, barv, oblik in tehnik je pritegnila pozornost množice ter postala ena od najvidnejših kuharskih mojstric tako v slovenskem kot tudi svetovnem merilu. Značilnost njene kuhinje so inovativne predelave tradicionalnih slovenskih receptov, pripravljene s sezonskimi in lokalnimi sestavinami ter tudi ščepcem pristnih ženskih čustev, kar je vsekakor dodana vrednost njenih stvaritev. Potem ko so jo v okviru okoljevarstvenega projekta Cook it Raw, ki združuje najboljše svetovne šefe, povabili kot prvo žensko, jo je leta 2016 v svet dokončno izstrelila produkcijska hiša Netflix z dokumentarno serijo o vrhunskih kuharjih Chef's Table. Leto zatem ji je akademija World's 50 Best Restaurants podelila prestižni naziv najboljše kuharske mojstrice na svetu. Hiša Franko se je zatem leta 2017 uvrstila na 69. mesto, leta 2018 na 48. in leta 2019 na 38. mesto seznama najboljših restavracij na svetu. Letos je Hiša Franko prejela dve Michelinovi zvezdici, kar je neizpodbiten poklon svetovne kuharske stroke njej in njeni ekipi, Slovenija pa je s tem postala ena od pomembnih evropskih gastronomskih destinacij. Ob vsem tem pa Ana ostaja prizemljena, človekoljubna in še naprej srčno predana svojemu delu.

Pokrovitelji: