ELLE Nagrada za trajnostni pristop

Nagrado podeljujemo znamki ali projektu, ki s svojim trajnostnim delovanjem premika meje v družbi v smeri zelene zavesti oziroma usmerja njeno razmišljanje in vedenje k bolj planetu in zdravju prijaznemu pristopu.

Pokrovitelj kategorije: Steklarna Rogaška

Shirting

Navdihujoč modni projekt, ki ga je leta 2014 ustanovila Elena Fajt, redna profesorica na Oddelku za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje na NTF, je doživel že deset edicij.

Shirting - Foto: osebni arhiv

Projekt, ki ga soustvarjata skupaj z oblikovalko Lucijo Jankovec, v njem pa sodelujejo domači modni oblikovalci in nekaj tujih ter številni uporabniki, oživlja domače modno dogajanje. Gre za koncept počasne, trajnostne in etične mode, ideja zanj se je rodila zaradi prekomerne pro­izvodnje, porabe in podcenjenosti oblačil v modni industriji, temelji torej na kritičnem razmisleku o sodobni modi, med seboj pa neposredno povezuje oblikovalce in uporabnike kosov, ki jih na ta način spodbuja k odgovornemu odnosu do oblačil. Oblikovalske srajce, ki jih nekaj tednov lahko nosi, kdor želi, nihče pa si jih ne more lastiti, torej spreminjajo način, kako družba vrednoti oblačila. Projekt deluje mednarodno, saj srajce že od vsega začetka pogosto potujejo tudi v tujino in so doslej krožile že po več kot 30 državah. Zadnja edicija shirtinga je bila predstavljena v Indiji, naslednja, pri kateri bodo sodelovali tako slovenski kot bolgarski oblikovalci, pa bo to jesen predstavljena v Bolgariji, v Plovdivu, evropski prestolnici kulture.

Najbolj brano