Odgovorna urednica Elle, Barbara Sekirnik, o dogodku Elle Style Awards

12. 10. 2015
Odgovorna urednica Elle, Barbara Sekirnik, o dogodku Elle Style Awards (foto: Mimi Antolović)
Mimi Antolović

Kar 18 nominirancev se bo potegovalo za prestižne nagrade na področjih, ki so jih na uredništvu Elle razdelili v kategorije Modni oblikovalec, Elle moški, Elle ženska, Mladi talent, Oblikovalec modnih dodatkov, Model in Življenjsko delo. Z glavno in odgovorno urednico, Barbaro Sekirnik, smo tik pred dogodkom leta prijetno pokramljali o dogodku in častitljivi okrogli obletnici slovenske edicije revije Elle.

Barbara, leta 2013 ste na LFW-ju prvič predstavili koncept Elle Style Awards, ki je v mednarodnem smislu prisoten od leta 1997, zdaj pa je postal samostojen projekt. Kako je bilo opazovati rast tega 'otročička'?

Na uredništvu je želja po dogodku Elle Style Awards, da bi tudi na tem področju šli v korak z našo veliko družino (sestrskih edicij po vsem svetu je že 46), tlela že nekaj let, preden smo jo tudi uresničili. Najprimernejši čas se nam je zdel prav ljubljanski teden mode, publika je bila tu ravno pravšnja, da je razumela koncept nagrad in je podelitev lepo sprejela. Prva prireditev je bila bolj češnja na torti modnega tedna, lanska pa je bila že bolj podobna trinadstropni torti.

Predvidevam, da nenehno iščete predvsem mlade talente in da prav nihče ne uide situ predlogov Elle Style Awards. Koliko vrhunskih kandidatov se nabere čez leto in ali ta številka iz leta v leto narašča?

Nam, urednikom, vedno polagajo na srce, da je poslanstvo Elle tudi to, da med prvimi odkrije sveže in perspektivne talente ter jih predstavi javnosti. V današnjem času mladim sicer lažje slediš, po zaslugi različnih spletnih profilov, je pa zato težje izluščiti tiste, ki so res vredni pozornosti.

Po kakšnih kriterijih ocenjujete zmagovalce in kako težko se je odločiti zgolj za enega v posamični kategoriji?

Pri izboru nominirancev se res potrudimo, želimo si, da niso na prvo žogo in da niso ravno dnevna tema vseh mogočih medijev. Našo pozornost pritegnejo zaradi strasti, ki jo v svoje delo vlagajo, ustvarjalnosti in navdiha, ki ga s svojim delom vzbujajo v drugih. Res je, zelo težko se je odločiti samo za enega, na koncu odločajo nianse. Za vse pa si želimo, da bi znali našo nominacijo oziroma nagrado izkoristiti sebi v korist, sploh v tujini, kjer je Elle res ime, ki nekaj pomeni.

So letos kakšne novosti pri programu in idejni zasnovi Elle Style Awards?

Tokrat smo se odločili za slavnostno večerjo, saj si želimo priložnosti, da se po podelitvi in programu sproščeno posvetimo čim več gostom. Želimo si, da bi se vsak izmed povabljenih počutil posebnega, da bi se zavedal, da smo večer pripravljali samo zanj. Od personaliziranih vabil, daril, premišljene postavitve miz do 300 ročno podpisanih vabil. Novost je tudi video, ki bo spremljal Elle dekleta skozi njihov delovni dan. Z njim se želimo še bolj približati občinstvu in prikazati utrip uredništva.

Se vam glede na majhnost trga zdi, da bo nekoč krog sklenjen in bodo (vsaj pri nekaterih kategorijah) tisti, ki predhodna leta niso zmagovali, prišli na vrsto nekega dne? So vsi nekako zmagovalci?

Zavedamo se majhnosti in ravno zato smo se tudi odločili, da se kategorije vsako leto malo zamenjajo, da niso vsako leto povsem iste. Želimo si raznovrstnosti, toda če nas bo nekdo s svojo kreativnostjo prepričal dvakrat zaporedoma, v tem ne bomo videli zadržkov, znova ga bomo nominirali. Tu ne gre za zmago in zmagovalce, saj to ni tekma.

Kaj je najbolj zabavno in kaj je največji izziv pri procesu priprav na modni dogodek leta?

Če povem po pravici, gre za eno samo veliko skrb, ali bo vse tako, kot smo si zamislili. Nič zabave, žal. Izzivov je pa toliko, da ne morem izpostaviti samo enega.

Elle praznuje tudi prvo okroglo obletnico. Katero obdobje najbolj pomnite?

Spomnim se, da nam je nekdo ob lansiranju prve številke napovedal le devet mesecev življenja, zato sem ponosna, da smo leto za letom preživele deset zelo posebnih let. Na kratko lahko rečem, da smo rasle z Elle in da je ona rasla z nami. Včasih se pošalimo, da bi lahko objavile celo knjigo prigod, ki so se nam zgodile, na modnih snemanjih, recimo.

Kako pa se vi spominjate svojih začetkov pri reviji?

Skoraj sem se odločila, da se ne pridružim ekipi. Pa ne zato, ker bi mislila, da jim ne bo uspelo, temveč zato, ker nisem bila prepričana, kaj lahko prispevam. A ko sem bila enkrat na uredništvu, so se vsi delčki moje življenjske sestavljanke gladko zložili skupaj, vse moje prejšnje izkušnje, kreativnost, hrepenenje po lepem so našli tu dom in varen pristan.

V čem je Elle posebna in zakaj jo imate radi?

Elle je ženski prijateljica, namenjena je temu, da jo v roko vzameš po napornem dnevu in se ob njej sprostiš. Se nasmeješ članku, ki je tako življenjski, da ti da novo upanje in energijo. Kar se mode tiče, Elle na bralke ne gleda zviška, temveč jim pomaga graditi njihov lastni stil. Pri Elle ni besed "Moraš slediti temu trendu, če ne ...". Ustvarja jo pogumna, strastna in prizemljena ekipa, zato jo imam rada.

Manja Plešnar

  • Preberite si še intervju z modno in lepotno urednico Petro Windschnurer.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu