ELLE Style Awards 2019: znani so nagrajenci!

10. 10. 2019

Ustvarjalci, ki jih ni možno prezreti, ikone življenskega stila, kreativni esteti in opazne osebnosti so se nocoj zbrali v Mestnem muzeju Ljubljana na prestižni podelitvi nagrad Elle Style Awards 2019.

1 / 6
Elle Press

Nagrajenci z urednico mode Petro Windschnurer

Nagrade za najboljše kreativne dosežke in stil na slovenskem modnem področju je revija Elle letos podelila v osmih različnih kategorijah: Elle modni oblikovalec, Elle nagrada za trajnostni pristop, Elle ženska, Elle moški, Elle medijski obraz, Elle mladi talent, Elle gurme in Elle nagrada za življenjsko delo. 
 
Med letošnje nominirance za prestižne nagrade so se uvrstili tisti posamezniki, katerih življenjski stil je navdih, občutek za lepoto pretanjen in njihova kreativnost brez meja. Od mode, glasbe, igralskega sveta in baleta do visoke kulinarike.

 Vrhunec dogodka Elle Style Awards 2019, ki ga je povezovala Lorella Flego, je bila nagrada ELLE ŽIVLJENJSKO DELO. Umetniška ustvarjalnost našega kostumografa Alana Hranitelja ne pozna meja in se tako doma kot v tujini vedno znova opredmeti na področjih opere, gledališča in filma. Estet, tako zelo edini, da mu v svetovnem merilu ni enakega, sodeluje z najpomembnejšimi in najbolj uveljavljenimi ustanovami po svetu. Pred kratkim je bila ob 33-letnici njegovega umetniškega delovanjana Ljubljanskem gradu postavljena retrospektivna razstava Vzporedni svetovi, ki je združevala izbor kostumov za gledališče, opero in balet, ki so nastajali od leta 2006 do letos. Sedem figur, izražajočih svetove podzavesti, sanj, domišljije in mitologije, ter pogled v neskončno barviti svet oblačenja. Razstavi bo sledilamonografija, ki bo nosila isti naslov, kreativne vizije velikega mojstra pa se bodo še naprej uresničevale v vzporednih svetovih, kjer si duša lahko obleče kostum po svoji meri.

KATEGORIJA ELLE MODNI OBLIKOVALEC  

  • Nominiranci v kategoriji: Maja Štamol Droljc, Petja Zorec, Janja Videc.

Petja Zorec  je dovolj pogumna, da združuje nezdružljivo, iz česar nastajajo dih jemajoči kosi. V svoje premišljeno dodelane kolekcije drzno vpenja protislovne teme – strogost in igro, umirjenost in hitrost, udobje in svečanost – ter se pri tem ne ozira niti na spol niti na splošne norme. Njen nadvse prefinjeni čut za modo in inovativen pristop k oblikovanju, ki ruši stereotipe, prevzemata vse več in več posameznikov pri nas in v tujini. S kombinacijo tradicionalnih tekstilnih tehnik ter tehnoloških novosti in materialov oblikuje moško modo, ki jo lahko in bi jo morale nositi tudi ženske.

KATEGORIJA ELLE MLADI TALENT

  • Nominirarnci v kategoriji: Anđela Radovanović, Alja Horvat, Jona Bednjanec.

Aljo Horvat poznajo ljubitelji umetnosti po vsem svetu. Njene stvaritve, ki temeljijo na upodobitvah cvetlic in žensk, so s pomočjo Instagrama, kjer ima že več kot 40 tisoč sledilcev, in platforme Society6 pridobivale vse več in več oboževalcev. Obožujejo jo tudi v Ameriki, njeno ilustracijo je med drugim objavila newyorška vplivnica Tezza, na svoji spletni strani pa jih ponuja tudi ameriško podjetje Urban Outfitters, ki je Jono izbralo med številnimi umetnicami, prav tako sodeluje s podjetjem Anthropologie. S svojimi deli mlada umetnica pripoveduje zgodbe, s katerimi sporoča svoja stališča – ženske na primer prikazuje v drugačnosti, da bi se sprejele takšne, kot so.

KATEGORIJA ELLE NAGRADA ZA TRAJNOSTNI PRISTOP

  • Nominiranci v kategoriji: Shirting, Equa, Mila.Vert.

Ekipa mladih z ustvarjalnim duhom, neustavljivo energijo in zeleno zavestjo že od leta 2010 oblikuje in izdeluje zdravju in planetu prijazne steklenice za vodo, ki so povrhu še ličnega videza, vsestranske in priročne. Anže Miklavec in Stella Korošec sta v projektu združila ljubezen do kreativnega razmišljanja, oblikovnih inovacij in trajnostnega delovanja, z oblikovanjem steklenic Equa pa njuna celotna ekipa skrbi za naše zdravje, naš planet, našo prihodnost.

KATEGORIJA ELLE ŽENSKA

  • Nominiranci v kategoriji: Goga Štiftar, Alenka Košir, Iva Krajnc Bagola.

Igralski talent Ive Krajnc Bagola je neoporečen, nabor odigranih vlog pa resnično izjemen. V Mestnem gledališču ljubljanskem vsako leto naniza številne vrhunske vloge, raznolike in vse uresničene na zelo visoki ravni. Zanimivo je tudi dejstvo, da je bila kar dvakrat komedijantka leta, na dnevih komedije v Celju, ki ima to tradicijo že skoraj trideset let. Nadvse opazna, intenzivna in prepoznavna pa je Iva tudi v filmskem svetu. Iva si energično postavlja vedno nove izzive, saj želi ves čas raziskovati novo, predvsem v svojem notranjem svetu, ženeta jo perfekcionizem in neusahljiva strast do izražanja. Vse to pa pogojuje njeno karizmatičnost, ki jo gledalec začuti kot dodano vrednost vsakršni vlogi.

KATEGORIJA ELLE MEDIJSKA OSEBNOST

  • Nominiranci v kategoriji: Katarina Čas, Nika, Urbas, zalagasper.

Prvo igralsko vlogo je Katarina Čas odigrala pri 13 letih v slovenskem filmu Peklenski načrt. Po nastopu v več televizijskih nanizankah in vlogah voditeljice ji je leta 2011 pot v svet odprla mednarodno nagrajena irska črna komedija Policist. Izstrelila jo je v zvezdniško orbito, kajti leta 2013 je svojo novo veliko priložnost dobila kar ob boku Leonarda DiCapria v filmu Martina Scorseseja Volk z Wall Streeta. Medtem ko ne moremo niti našteti vseh njenih igralskih podvigov, se je neumorna Katarina pod umetniškim imenom K.A.T. podala še v pevske vode. O Katarini se tako nenehno govori, ne le zaradi vseh njenih uspešnih in odmevnih igralskih nastopov, ki segajo daleč prek naših meja, temveč tudi zaradi njene iskrive osebnosti, prezence, ki pusti vtis, in ljubke naravne lepote.

KATEGORIJA ELLE MOŠKI

  • Nominiranci v kategoriji: DJ Mike Vale, Miha Zupan, Edward Clug.

Eden od naših mednarodno najbolj aktivnih in priznanih house didžejev je že zapisal pravo zgodbo o uspehu, do zdaj mu je namreč uspelo pritegniti pozornost večine zvenečih imen tuje elektronske scene. Potem ko je doma in v okolici zaslovel s svojimi odličnimi seti, se je Mike Valena globalno sceno zavrtel kot producent. Leta 2011 je dosegel absolutni preboj z originalno produkcijo Pretty Woman, s katero je osvojil vrh lestvice Beatport ter bil izbran za najperspektivnejšega izvajalca. Njegove skladbe in remiksi se od tedaj redno uvrščajo med Beatportovo vročo deseterico, vrtijo pa jih mojstri, kot so Fatboy Slim, Roger Sanchez, Claptone in številni drugi. Letošnje leto ga je zaznamovalo, saj je s svojim komadom Music is the Answer osvojil prvo mesto na lestvici Beatport in tam ostal kar šest tednov ter s tem prehitel najbolj zveneča imena elektronske plesne glasbe.

KATEGORIJA ELLE GURME

  • Nominiranci v kategoriji: Jorg Zupan, Igor Jagodic, Luka Košir.

Kuharski šef in idejni vodja kulinarične zgodbe restavracije Atelje Jorg Zupanje znan po izjemnih mojstrovinah na krožniku, ki so obenem povsem preproste jedi, pripravljene iz lokalnih in sezonskih sestavin. Jorg goji poseben odnos do tradicije, kar se jasno odraža v njegovem kuhanju, v njegovih dovršenih jedeh pa se čuti tudi njegova neoporečna ljubezen do hrane, do lepega, do umetnosti. Znanje in izkušnje si je Jorg, ki prisega na mirnost, sproščenost in svobodo v kulinaričnem ustvarjanju, vrsto let nabiral pri slovenskih in tujih kuharskih mojstrih.
 
O REVIJI ELLE

Revija Elle je najbolje prodajana modna revija s 45 tiskanimi izdajami in 37 spletnimi stranmi po vsem svetu. Založniška hiša Adria media Ljubljana revijo Elle na slovenskem trgu izdaja vse od leta 2005, od leta 2012 pa pod okriljem te znamke pripravlja tudi prestižni letni dogodek Elle Style Awards. Slovensko uredništvo revije Elle ob tiskani izdaji zvesto bdi še nad njeno spletno različico. 
 

Foto: Aleksandra Saša Prelesnik in Helena Kermelj
 

Novo na Metroplay: Martina Švab povsem iskreno o družini, medijskem svetu in organizaciji časa | Ob skodelici kave