Okus po poletju - kokos

30. 5. 2011
Deli
Kokos

Ob njegovem tropskem vonju poletje traja vse leto. Lahko ga pijemo ali grizljamo, kokosov oreh nikoli ne razočara. Tu je kratek vodnik, kako ga uporabljati v vseh njegovih oblikah.

Kokosove granule iz tapioke

Za 4 osebe

20 cl kokosovega mleka, 10 cl vode ali kokosove vode in 40 g kokosovega sladkorja kuhajte, da zavre. Dodajte 30 g japonskih biserov (tapioke v granulah) in med nenehnim mešanjem na majhnem ognju kuhajte 10 minut. Sladico postrezite mlačno, s koščki manga in potreseno s kokosom v prahu.

Kokosova voda

Je prozorna in vsebuje malo sladkorja (46 kcal/100 g), a polna mineralnih soli, med katerimi je tudi kalij, ki spodbuja odvajanje vode iz telesa. Veliko te blagodejne vode je v še zelenem, mladem kokosovem orehu, ki ga pri nas lahko najdete na www.ekolife.si, v prodajalnah z zdravo prehrano pa lahko kupite že ustekleničeno kokosovo vodo.

Naš kokosov namig: polovica zelenega čaja in polovica kokosove vode za edinstveni zen koktajl, ali pa kokosova voda namesto kokosovega mleka za pina colado light.

Kokosovo 'mleko'

Lahko ga kupimo v steklenici, pločevinki ali tetrapaku, v vsakem primeru pa gre za kokosovo kašo, zmešano z vodo. Koncentracija in tekstura sta pri različnih blagovnih znamkah različni. Z njim so kariji in pikantne jedi blažji, saj ga lahko uporabljamo podobno kot tekočo smetano.

Naš kokosov namig:
hladna brazilska juha iz 2 avokadov, 25 cl kokosovega mleka, soka 1 limone, svežega koriandra po okusu in 1 ščepca pimenta. Ali pa priloga k ribi: 1 kozarec dolgozrnatega riža 20 minut kuhamo v dveh kozarcih kokosovega mleka, dodamo po 1 čajno žličko sladkorja in soli, tik preden postrežemo, pa vmešamo še pest rozin.

Kokosovo olje

Pri sobni temperaturi je v trdnem agregatnem stanju, ima zelo močan vonj ter je bogat z nasičenimi maščobnimi kislinami (kot maslo) in z antioksidanti. Raje se odločite za njegovo biorazličico (dobite jo na primer na www.vega-shop.si), ki ni hidrogenirana, temveč pridobljena po hladnem postopku ekstrakcije.

Naš kokosov namig: 1 čajna žlička zadostuje za pripravo piščanca iz voka, odličen je tudi v eksotični polivki za garnele (2 čajni žlički kokosovega olja za 15 sekund postavite v mikrovalovko in zmešajte s sokom 1 limete, nastrganim ingverjem in s česnom).

Kokosova moka

To je posušeno in zmleto kokosovo meso, ki ostane po ekstrakciji olja. Je brez glutena in vsebuje 60 odstotkov vlaknin, zato jo lahko uporabljamo namesto otrobov, z njo pa lahko pri pripravi jedi nadomestimo 25 odstotkov običajne moke.

Naš kokosov namig: če hočemo izkoristiti njeno moč, da nam da občutek sitosti, jo vmešamo v sadni zmečkanček ali pa v skuto (dovolj bo že ena čajna žlička). Slastna bo tudi v mehki kokosovi torti: stepite 120 g masla, 100 g rjavega sladkorja in 4 rumenjake. Dodajte 5 cl kokosovega mleka, 80 g kokosove moke, 120 g pšenične moke in 1/2 vrečke pecilnega praška. Vmešajte še sneg iz 4 beljakov in pecite 45 minut na 180 stopinjah.

Kokosov sladkor

Gula java je sladkor, ki ga pridobivajo iz cvetov kokosovega drevesa. Ima karamelni okus in je bogat s cinkom in kalijem, njegov glikemični indeks pa je še nižji od indeksa sirupa iz agave! Najdete ga v trgovinah Vita Care (www.vitacare.si).

Naš kokosov namig:
uporabljamo ga povsod, kjer uporabljamo rjavi sladkor – poskusite ga na primer na pečenih jabolkih.


Prevedla in priredila Živa Deu,
fotografija Shutterstock.com

Novo na Metroplay: Jan Plestenjak iskreno o enem najbolj čustvenih trenutkov njegove glasbene kariere