Ob njegovem tropskem vonju poletje traja vse leto. Lahko ga pijemo ali grizljamo, kokosov oreh nikoli ne razočara. Tu je kratek vodnik, kako ga uporabljati v vseh njegovih oblikah.
Kokosove granule iz tapioke
Za 4 osebe
20 cl kokosovega mleka, 10 cl vode ali kokosove vode in 40 g kokosovega sladkorja kuhajte, da zavre. Dodajte 30 g japonskih biserov (tapioke v granulah) in med nenehnim mešanjem na majhnem ognju kuhajte 10 minut. Sladico postrezite mlačno, s koščki manga in potreseno s kokosom v prahu.
Kokosova voda
Je prozorna in vsebuje malo sladkorja (46 kcal/100 g), a polna mineralnih soli, med katerimi je tudi kalij, ki spodbuja odvajanje vode iz telesa. Veliko te blagodejne vode je v še zelenem, mladem kokosovem orehu, ki ga pri nas lahko najdete na www.ekolife.si, v prodajalnah z zdravo prehrano pa lahko kupite že ustekleničeno kokosovo vodo.
Naš kokosov namig: polovica zelenega čaja in polovica kokosove vode za edinstveni zen koktajl, ali pa kokosova voda namesto kokosovega mleka za pina colado light.
Kokosovo 'mleko'
Lahko ga kupimo v steklenici, pločevinki ali tetrapaku, v vsakem primeru pa gre za kokosovo kašo, zmešano z vodo. Koncentracija in tekstura sta pri različnih blagovnih znamkah različni. Z njim so kariji in pikantne jedi blažji, saj ga lahko uporabljamo podobno kot tekočo smetano.
Naš kokosov namig: hladna brazilska juha iz 2 avokadov, 25 cl kokosovega mleka, soka 1 limone, svežega koriandra po okusu in 1 ščepca pimenta. Ali pa priloga k ribi: 1 kozarec dolgozrnatega riža 20 minut kuhamo v dveh kozarcih kokosovega mleka, dodamo po 1 čajno žličko sladkorja in soli, tik preden postrežemo, pa vmešamo še pest rozin.
Kokosovo olje
Pri sobni temperaturi je v trdnem agregatnem stanju, ima zelo močan vonj ter je bogat z nasičenimi maščobnimi kislinami (kot maslo) in z antioksidanti. Raje se odločite za njegovo biorazličico (dobite jo na primer na www.vega-shop.si), ki ni hidrogenirana, temveč pridobljena po hladnem postopku ekstrakcije.
Naš kokosov namig: 1 čajna žlička zadostuje za pripravo piščanca iz voka, odličen je tudi v eksotični polivki za garnele (2 čajni žlički kokosovega olja za 15 sekund postavite v mikrovalovko in zmešajte s sokom 1 limete, nastrganim ingverjem in s česnom).
Kokosova moka
To je posušeno in zmleto kokosovo meso, ki ostane po ekstrakciji olja. Je brez glutena in vsebuje 60 odstotkov vlaknin, zato jo lahko uporabljamo namesto otrobov, z njo pa lahko pri pripravi jedi nadomestimo 25 odstotkov običajne moke.
Naš kokosov namig: če hočemo izkoristiti njeno moč, da nam da občutek sitosti, jo vmešamo v sadni zmečkanček ali pa v skuto (dovolj bo že ena čajna žlička). Slastna bo tudi v mehki kokosovi torti: stepite 120 g masla, 100 g rjavega sladkorja in 4 rumenjake. Dodajte 5 cl kokosovega mleka, 80 g kokosove moke, 120 g pšenične moke in 1/2 vrečke pecilnega praška. Vmešajte še sneg iz 4 beljakov in pecite 45 minut na 180 stopinjah.
Kokosov sladkor
Gula java je sladkor, ki ga pridobivajo iz cvetov kokosovega drevesa. Ima karamelni okus in je bogat s cinkom in kalijem, njegov glikemični indeks pa je še nižji od indeksa sirupa iz agave! Najdete ga v trgovinah Vita Care (www.vitacare.si).
Naš kokosov namig: uporabljamo ga povsod, kjer uporabljamo rjavi sladkor – poskusite ga na primer na pečenih jabolkih.
Prevedla in priredila Živa Deu,
fotografija Shutterstock.com
Novo na Metroplay: Jan Plestenjak iskreno o enem najbolj čustvenih trenutkov njegove glasbene kariere