To živilo, ki ga imamo vsi v kuhinji, zmanjšuje tveganje za prehlad: Podpira imunski sistem in pomaga v boju proti okužbam

10. 12. 2024
Deli
To živilo, ki ga imamo vsi v kuhinji, zmanjšuje tveganje za prehlad: Podpira imunski sistem in pomaga v boju proti okužbam (foto: Profimedia)
Profimedia

Da bi se pozimi izognili prehladu, je v vaši kuhinji zagotovo na voljo živilo, ki lahko postane vaš najboljši zaveznik zdravja.

Zima je tu in dolgi sončni dnevi se že spreminjajo v hladne in deževne. V zadnjih tednih so se temperature močno znižale, zato so se začeli vračati sezonski prehladi. Da ne bi zboleli, se je treba pokriti in tudi dobro prehranjevati. Priporočamo na primer uživanje sadja in zelenjave, bogatih z vitaminom C, ki krepita imunski sistem, ali živil, bogatih z maščobnimi kislinami omega-3, kot so mastne ribe, ki imajo protivnetne lastnosti in lahko pomagajo zmanjšati simptome okužbe.

Preberite še:

Še eno živilo, ki ga imamo vsi v kuhinji za dodajanje okusa jedem, zaradi svoje protimikrobne moči zmanjšuje tudi tveganje za prehlad: česen. Ta rastlina lahko podpira imunski sistem in pomaga v boju proti okužbam.

To živilo, ki ga imamo vsi v kuhinji, zmanjšuje tveganje za prehlad: Podpira imunski sistem in pomaga v boju proti okužbam
Profimedia

Zakaj bo česen to zimo vaš najboljši zaveznik v boju proti prehladu

Česen je morda odlična sestavina, ki jo lahko dodate jedem za dodaten okus, vendar ima tudi številne koristi za zdravje. Strokovnjaki trdijo, da vam lahko ta rastlina pomaga v boju proti prehladnim obolenjem, kot je rinofaringitis. Številne znanstvene študije so izpostavile tudi njegovo protimikrobno moč. Česen ima antibakterijsko moč zaradi aliina, ene od njegovih kemičnih sestavin. Ta snov se po zmečkanju ali prerezu pretvori v alicin, zato lahko pomaga v boju proti okužbam. Česen ima tudi protivnetne lastnosti, ki lahko blažijo vnetja v telesu, vključno z dihalnimi potmi. Ta rastlina zlasti spodbuja nastajanje belih krvničk, ki imajo ključno vlogo pri imunski obrambi.

Če želite izkoristiti njegove prednosti, morate le redno dodajati česen v jedi, ne da bi ga prekuhavali. Vendar pa je pomembno, da česna ne obravnavate kot zdravila ali čudežne rešitve, temveč kot živilo, ki lahko dolgoročno poskrbi za boljše zdravje. Upoštevajte, da ta rastlina nikoli ne more nadomestiti zdravljenja, ki vam ga predpiše zdravnik!