Zunaj je nova Elle! Preverite, kaj prinaša!

Včasih smo se odklapljali od računalnikov, kar je pomenilo, da so nas spodbujali, da ugasnemo svoje elektronske naprave, se umaknemo v miren kotiček in na primer preberemo kakšno knjigo, danes pa gre trend v smer razstrupljanja od pametnih telefonov.

Moda, 8. 6. 2018
Zunaj je nova Elle! Preverite, kaj prinaša! - Foto: Elle Slovenija

Alarm, da morda tudi sami potrebujete 'tretma', naj se prižge, če ste med tistimi, ki gredo s telefonom celo na stranišče ali pod tuš, spijo s telefonom na dosegu roke, v strahu, da se jim bo ob nepravem trenutku izpraznila baterija v telefonu, pa s seboj nosijo dodatno prenosno baterijo …

Ste opazili, da vedno več ljudi čuti potrebo po kakšnem dnevu ali več brez pametnega telefona (Kate Beckinsale in Rihanna sta svoj pametni telefon zamenjali za model nižjega razreda, Anna Wintour pa je kratkotrajni 'oddih' z modelom na preklop že zdavnaj prekinila), kar je več kot pametno (in nujno potrebno), če želimo, da naš telefon ostane le orodje v naših rokah, ne pa nenehna skušnjava.

"Še pred nekaj leti sem, ko sem na neki konferenci poslušala, da bo telefon prva stvar, ki jo bomo vzeli v roko, ko se zbudimo, trdila, da se meni kaj takega ne more zgoditi, danes pa je to moja realnost."

Toda, ali tudi sama statistično spadam med povprečje, ki določeno aplikacijo prižge 101-krat na dan in se telefona v enem dnevu dotakne večkrat kot svojega partnerja? Absolutno ne! Mogoče. Ne vem?

Moja navezanost na telefon je ta mesec na preizkušnji, padel mi je iz rok na nogo, na njej kljub svoji lahkosti zapustil zavidljivo modrico ter z zaslonom pristal na tleh. Uf, še sreča, da se ni razbil …

Ne, še huje, zaslon je zalila popolna (bolj črna od črne) tema. Čeprav je bil vikend, ko telefon pri meni bolj ali manj počiva, sem občutila širok spekter čustev.

Najprej paniko, nato bes, potem olajšanje, saj sem se spomnila, da nekje na dnu predala leži star pametni telefon, ki pa je z uporabniškega vidika (no, tudi z modnega) svoje že odslužil.

Po dolgotrajnem polnjenju sem končno spravila mikro kartico v mega nastavek, prenesla vse telefonske številke (no, nekaj jih je vseeno pogoltnil pokojni telefon) in nato ugotovila, da na ta hudičev predpotopni model ne morem prenesti svojih ljubih aplikacij.

Kar pomeni, da sem, hočeš nočeš, privolila v neprostovoljno detoksikacijo, ki bi jo lahko že v ponedeljek skrajšala s skokom do operaterja, pa sem si po začetni abstinenčni krizi zaželela še malo preizkušati svojo vzdržljivost.

Morda poskusite tudi vi?

Barbara Sekirnik, odgovorna urednica revije Elle

Najbolj brano