Zapiski modne urednice: Slaba družba

"Če se strinjate, bom trend kot ničkolikokrat prej oklicala za novi pank," tokrat v svoji kolumni razmišlja naša modna urednica Petra Windschnurer.

Moda, 7. 7. 2016
Petra nosi oblačila in modne dodatke G-Star. - Foto: Windschnurer, Profimedia

Slabe družbe je staršev najbolj strah, ko otrok odrašča. Najstniška leta so tista leta, ko je treba staršem zvečer, ko se vrneš domov, kdaj pa kdaj tudi dahniti v obraz, čeprav zatrjuješ, da po cigaretnem dimu smrdi tvoja džins jakna.

Slaba modna družba pa je idealna partnerica prav najstnicam.

No, vsaj jaz tako mislim. Čista, sveža polt prenese razmazan črni svinčnik okoli oči, razmršeni lasje in izzivalno nameščena tiara sodijo na glavo le tistih, ki jih štejejo manj kot 20, raztrgane črne kavbojke, prosojna kombineža in motoristična jakna pa so tako ali tako že nekaj let domena novih Saint Laurentovih mladostnic. Čista desetka, ki lahko pade le, če dekle, ki se skriva za črno barvo, ni dovolj samozavestno, da bi frajerski bad-ass videz popeljala korak dlje in ga oplemenitila z besedo seksi.

Lahko uganete, kdo s tem nima težav? Zrele ženske!

Pa kaj potem, če me še ni poklical, za večerjo bom pač pripravila, kar je v hladilniku, in kaj potem za tiste raztrgane hlačne nogavice, ki jih je zakrivil stol v restavraciji, moja hči prav takšne drago plačuje v eni od trgovin z najstniško modo. Povejte mi, kdo bolje nosi oprijeto usnjeno krilo z zakovicami, razpeto belo srajco, mrežaste nogavice in motoristične škornje? Kate Moss ali komaj 18-letna manekenka, ki pod reflektorji strmi v praznino, takoj po reviji pa se bo odela v zavetje hoodija in oprijetih kavbojk? Modna ikona, ki pooseblja kick-as ženske v zrelih letih, Carine Roitfeld, je enako nevarna in drzna kot vsa četica manekenk na zadnji modni predstavi Alexandra Wanga. Res njena koža ni več gladka, polt ni bledo nedolžna, a udaren korak in žareče oči pripovedujejo močnejšo zgodbo, zgodbo z neomajanim stališčem.

Meni se v najstniških letih ni uspelo družiti s tisto najslabšo modno družbo.

Le bežno sem se spogledovala s sosedovim fantom, dolgolascem v stilu Ramones z najbolj kul usnjeno jakno, kaj več si nisem drznila. Svoj modni upor sem začela s 70. leti in pozneje devetdesetimi, da bi lahko 15 let zatem veliko bolje nosila črno motoristično jakno, usnjene hlače, oprijeti džins, pretegnjeno belo majico in gležnjarje z zakovicami. In če bi ta trenutek med vsemi modnimi stili morala izbrati enega, bi s prstom brez zadrege pokazala na slabo modno družbo. Drzno, večno in ravno prav seksi, da se z njo identificiram pri svojih letih.

Da je moja odločitev razumna in je zrasla na pravih modnih temeljih, mi pritrjujejo tako pri Tod'su in Louisu Vuittonu kot pri Lanvinu, blagovnih znamkah, ki so sinonim za samozavestni luksuz. Njihova interpretacija trendov, ki poveličuje poredno dekle, je izbrana fuzija strukturiranih luksuznih materialov, oprijete uniseks silhuete v kombinaciji z ležerno različico in znova vojaške diktature kamuflažnih vzorcev.

Če se strinjate, bom trend kot ničkolikokrat prej oklicala za novi pank, in čeprav različica za poletje 2016 ne poka po šivih od novih kreativnih domislic, je s svojimi ključnimi vizualnimi elementi, kot so usnje, raztrganine, zakovice in črna barva, znova dokazala, da je bistvenega pomena bila in ostala – nonšalantna samozavest. Jo imate?

Petra Windschnurer

Preberite še: Iskren zapis modne urednice: Česa me je naučilo življenje ...

Najbolj brano