Zapiski modne urednice Petre Windschnurer: Rožnati preskok

Na pisalni mizi me čaka listič z obvestilom, da moram zamenjati gume. Listič je nežno rožnat ...

Moda, 8. 8. 2016
Zapiski modne urednice Petre Windschnurer: Rožnati preskok - Foto: Profimedia in Windschnurer

Z rožnatim flomastrom si nato v besedilu podčrtam pomembne podatke in na poti domov kupim rožnate nageljne. Medtem ko odstranjujem rožnato bleščilo, me pozdravi hči v rožnatem baletnem dresu.

Hej, pa moje življenje je resnično rožnato. Da bom na koncu stavka lahko postavila piko, potrebujem le še kup rožnatih oblačil. Zadeva ne bi smela biti pretežak zalogaj, saj je rožnati odtenek poleg sinje modrega razglašen za barvo leta. Natančneje, nežno rožnati barvi je ime Rose Quartz in v Pantonovi stolpnici stanuje na številki 13-1520. To pa še ni vse, rožnata barva je odrasla. Brez sramu je odvrgla odvečno dekliško ljubkost, romantičen značaj pa je zamenjala z ekscentričnim pogledom na svet. V preteklih sezonah ni bilo dileme, da je rožnata namenjena dekletom, sinje modra pa fantom, letos to trditev na glavo postavlja težnja, ki je rožnato barvo okronala kot uniseks odtenek. Novo obdobje prinaša nova pravila, androgenost postaja ključna beseda, brisanje meja med spoloma je na vrhuncu in novim smernicam ne morejo ubežati niti barvni predsodki.

Velike modne hiše in oblikovalci o rožnati barvi razmišljajo drugače. Na modne brvi so jo vrnili v nepričakovano minimalističnih konstrukcijah: namenjajo jo ženskam, ne deklicam, posodobili so jo z nenavadnimi detajli – namesto pentelj in volančkov zdaj glavno vlogo igrajo vrvi, trakovi in zadrge – ter kontrastno združili z materiali tehnološkega videza, kot so lateks, neopren, obdelano usnje. Še najbližje prvotni zgodbi sta s svojo rožnato barvo oblikovalka Molly Goddard, ki ženske poziva, da se s to barvo vrnejo v otroštvo, njen vroči kos sezone je ponovno aktualno nežno tutu krilo, in Karl Lagerfeld, ki v imenu Chanela z rožnato še vedno podpisuje površnike, suknjiče in kostime. Sandy Lang je rožnati odtenek izkoristila malce drugače in z njim drzno podčrtala svojo precej skejtarsko kolekcijo, Simone Rocha je svoj sladkobni prizvok rožnate prizemljila tz zapletenim prevezovanjem vrvi, Cédric Charlier pa zbledelo roza vidi kot idealnega sopotnika svojih športno naravnanih oblačil ... Medtem kolekcija Louis Vuitton prehaja v povsem novo dimenzijo in nam ponuja svojevrsten rožnati cyberpunk. Rožnata barva v fetiš različici? Pričakujte nepričakovano!

Vas ta barva še vedno spominja na samo lahkotne teme? Roza je tako močna in magnetno privlačna, da ji je uspelo med seboj spreti tudi zelo kul blagovne znamke. Oblikovalec Maryam Nassir Zadeh je namreč obtožil blagovno znamko Mansur Gavriel, da mu je ukradla njegov zaščiteni odtenek watermelon suede.

Če torej rožnate v omari še nimate, je čas, da ji ponudite roko. Poleg ekscentričnih modelov, ki, kot smo omenili, še zdaleč niso posladkani, boste najlepše stvaritve našli med izčiščenimi, minimalistično krojenimi oblačili. Klasična srajca, hlačni kostim, trenč, športni pulover in grobo pleteni pulover so daleč najboljši kosi, s katerimi lahko začnete svoj rožnati pohod v poletje. Brez izjeme lahko rožnate izbrance poparčkate z bež, belo ali črno oziroma jim omogočite rožnati nastop od glave do peta. Rožnati so tudi torbica, čevlji in pa nakit v odtenku rožnatega zlata.

Ne le v modi, roza barva si je utrla pot in našla svoje mesto tudi v svetu umetnosti. Mladi umetnici, kot sta Petra Collins in Rebecca Dayan, jo namreč uporabljata v svojih delih kot simbol ženske povezanosti.

Rožnata ni več samo barva – rožnata je novo stališče s karakterjem.

Petra Windschnurer

Preberite še: Zapiski modne urednice: Slaba družba

Najbolj brano