Zapiski modne urednice Petre Windschnurer: Modro je spet moderno

Nekaj je jasno: džins modro plava v modernih retro vodah. Napoved, ki oprijeto silhueto z letnico 00, različico v boyfriend slogu, tisto z visokim pasom in klasično obliko na zvonec, varovanko sedemdesetih, potiska globoko v zadnji del omare ...

Moda, 13. 9. 2016
Zapiski modne urednice Petre Windschnurer: Modro je spet moderno - Foto: Windschnurer

Kot bi vedele, da se je javnost naveličala ene in iste modrine, ki za svoj navdih iz naftalina vleče fotografije modnih zvezdnic, kot so Jane Birkin, Marianne Faithful in Kate Moss, so po njih prve posegle ikone uličnega sloga.

Odrešilno so jih zamenjale za hlače, ki so brez kančka domišljije in občutka za premik desetletja ždele na stari slavi ter vsake toliko sceno prevetrile z novimi luknjami in raztrganinami na hlačnicah.Za korak naprej pravzaprav ni bilo treba veliko. Vse, kar smo potrebovali, so bile slabe škarje. Takšne, ki hlačnic ne odrežejo prav dobro, jih razcefrajo oziroma, ko z njimi prideš naokoli, hitro ugotoviš, da se sprednji in zadnji del razlikujeta kar za centimeter in pol. Ni slučaj, da se moramo za prve modele, ki so lansko zimo ob fanfarah napovedale modro revolucijo, zahvaliti prav hipsterju Demni Gvasalii. Ta je za svojo blagovno znamko Vetements na pariški modni sceni predstavil nov model kavbojk, nekoliko daljših na zadnji kot sprednji strani, odrezanih na približno, kot bi nastale v domači delavnici. Hlače so požele tolikšno zanimanje, da so jih kot za šalo v svoje kolekcije preslikale vse večje nizkocenovne modne hiše od Zare do H & M, čeprav jih je na stroške starih levisk 501 mogoče izdelati tudi doma.

Uspeh je bil zagotovljen in ulici zdaj vladajo tako imenovane 'smešne hlače'.

Odrezane, zavihane, odrezane in prišite, odrezane in zavihane, odvihane in odrezane, rešitev je neskončno. Bistvo je, da se dolžina ravno krojenih hlač ali tistih na zvonec konča nad gležnji. To pa še ni vse. Modra barva v svojo vrsto vnaša še eno moderno retro uspešnico. Na kaj vas spomni modni ukaz: »V džins od glave do peta!« Na obdobje Britney in Justina?

Na pred kratkim aktualen normcore? Ali ne morete pozabiti idola iz osemdesetih, Brucea Springsteena? Ne glede na modro retro modno orientacijo se prej omenjeni modni ukaz vrača na velika vrata. Naj ponovim: džins od glave do peta se je vrnil! Privrženci sodobnega sloga več je več medtem poveličujejo dvojni džins v stilu izvedbe à la Teksas – pomislite na vse našitke, vezenine in zakovice, ki lahko krasijo modro barvo. Minimalisti pa hvalijo osnovne, klasično oblikovane džins kose – hlače, jakno, krilo. Navdušeni so nad njihovo uporabnostjo. Modna mantra se glasi: nosite jih v paru, trojčku ali čez čas vsakega posebej.

Petra Windschnurer

Preberite še: To jesen bomo nosile prevelike obleke!

Priporočamo tudi članek: Kako sem našla svojo sanjsko službo in kako boš ti svojo (iskren zapis naše novinarke)

Najbolj brano