Zapiski modne urednice: Modna zabava v praksi

Na ulicah modnih prestolnic že nekaj sezon krožijo govorice, da je dovoljeno vse in da se je v modo vrnila zabava. Čeprav se ženske med svojimi vsakodnevnimi opravili ne smejijo ves čas, pa to počne njihova garderoba. A za kakšno ceno? Sama bi želela, da se moja obleka smeje z mano, ne da se nama smeji vsa ulica.

Moda, 3. 6. 2016
Dries Van Noten - Foto: Profimedia

Poglejmo torej, kako je modna zabava videti v praksi. Začnimo z letos nadvse priljubljenimi aplikacijami. V preteklosti sem si aplikacije (zlasti aktualen je bil jezik skupine Rolling Stones) lepila ali šivala na džins jakno, in tokrat ni nič drugače. Še vedno si jih najbolj želijo džins, kakšna safari ali vojaška srajčna bluza, mogoče celo torba. Bistvo dobrega okusa, ki hkrati poziva k zabavi, pa je skrito v tem, kaj z aplikacijo sporočate.

Morda je otroški likovni jezik res bolj zabaven kot svet odraslih, a videti žensko srednjih let z Jagodko na torbi ali Hello Kitty na jakni, medtem ko se njen mobilni telefon skriva za pomfritom McDonald's, je v izurjenih očeh stilistov vse prej kot zabava. Ekscentričnost? Že mogoče, a če vam je uspelo prebrati v uvodu tokratne rubrike Trend Moda, ekscentričnost in dober stil pogosto nimata nič skupnega. Tanka je ta modna meja. Ob infantilni ponudbi je veliko drugih možnosti, kako se na zabaven, a dorasel način pozabavati z oblačili. Eden od njih je drama. S skrajno ekstravaganco v slogu kaj me briga oziroma nič ne paše z ničimer, čeprav so vse kombinacije popolne, kot bi jih snovali tedne, ne more zgrešiti, niti če jih imate čez štirideset. Res na prvi pogled morda ni vse tako zabavno, a če k temu dodate pramen rožnatih las in kavbojske škornje z našitki golobic, verjamem, da se bo vaša modna duša smejala – vsaj ko se bo med korakanjem zazrla tja dol.

Petra WindschnurerČe dobro pomislim, lahko z zabavno torbico ali čevlji naredite velik korak v smeri modne zabave. Še lani smo na torbah nosili Karlovo mačko ali v podobi kosmate zverce kar oblikovalca samega, letos pa nas čakajo prometni znaki, pralni praški, pečice, televizije in v skrajnih primerih celo žuželke. Da bo zabavno še s stilističnega vidika, svetujem, da takšni torbi prilagodite preostalo garderobo, ki naj bo enako nabrita kot škrnicelj pokovke, iz katerega ste pravkar potegnili ključe za avto. Besedo nabrita berite kot barvita (izbirajte električne barvne bloke), pisana (grafični vzorci zvezd, črt in pik) ali izbrano kontrastna (dvojec Dolce & Gabbana bi vrč z vrtnicami z odliko združil s predrzno obleko iz črne čipke). 

In ko se smejijo torbica ali čevlji, preostala garderoba ne sme molčati, saj bo videti, kot da se sramuje vaše odločitve. Čeprav preziram lahkotno in na prvo žogo modno zabavo v slogu Jeremyja Scotta za Moschino, priznam, da obožujem bolj kompleksne predelave in zabavne modne priredbe. Na plašč, izdelan iz stare tkanine za kavč, prišijte velike plastične žepe, v katerih so zlate ribice. Preširoki karirasti srajci odstranite ovratnik in jo nosite kot top z golimi rameni. Majico v barvi kože potiskajte z motivi, ki spominjajo na tatuje. Vam diši po Pradi ali Maisonu Margieli? Potem razumete, kam merim!

Se vam ob vseh teh pravilih in zapovedih moda še zdi zabavna? Pravzaprav smo prišli do nauka zgodbe. Če želite z modo neobrzdano zabavati druge, potrebujete kaj več kot šaljivo sporočilo na majici. Če se želite le zabavati in vam je mnenje drugih drugotnega pomena, potem vsem modnim pogruntavščinam na veliko odpiram vrata. To pa še vedno ne pomeni, da prvega in drugega ni mogoče združiti. Prav vsakič, ko se boste prešerno nasmejali.

Petra Windschnurer

Preberite še: Zapiski modne urednice Petre Windschnurer: Naj živi mama

Najbolj brano