Uršula Rihtar: Spoznajte oblikovalko mističnega nakita!

Oblikovalka, ki svojo ljubezen do narave izraža skozi mističen nakit.

Moda, 13. 3. 2017
Uršula Rihtar: Spoznajte oblikovalko mističnega nakita! - Foto: Osebni arhiv

Kako bi se opisali?

Karkoli počnem, počnem s strastjo, zanosom ter veliko mero ustvarjalnosti. Navdušena sem nad surovo lepoto narave in kontrasti, ki jih ustvarja. Iščem ravnovesje med sodobnim in tradicionalnim, med nežnim in grobim, večno razpeta med gozdovi in morjem.

Kaj je v vas prebudilo ustvarjalnost?

Družina. Doma se je vedno nekaj počelo, slikalo, risalo, oblikovalo iz gline ... Sčasoma je to postalo vodilo v mojem življenju. Ustvarjam, torej sem.

Kako ste se izučili obrti izdelovanja nakita?

Med študijem na ALUO sem opravljala prakso pri srebrokovaču in zlatarju Christophu Steidlu Porenti. Pod njegovim mentorstvom sem se izučila v različnih zlatarskih tehnikah ter pridobila znanje o draguljih. Po štirih letih prakse sem začela ustvarjati v svoji delavnici in razvila svoj stil oblikovanja nakita.

Kateri je vaš prvi izdelek in kateri vaš najljubši?

Moj prvi zlatarski izdelek je moj veliki srebrni amulet. Najljubši pa je zagotovo prstan z zlato kačo, od katerega se nikdar ne ločim.

Katera tehnika oblikovanja vam je še zlasti blizu?

Ciziliranje, starodavna tehnika, pri kateri se popolnoma sprostim ob ritmičnem udarjanju kladiva.

Uršula

Vaš nakit je zelo organski. Kaj vse vas navdihuje?

Detajli iz narave, ki jih pogosto spregledamo. Kristalne strukture v ledu ali mineralih, teksture popkov cvetlic, gibanje vode, ovijanje, rast in plezanje rastlin ... Še posebno blizu so mi oblike dreves, njihovega lubja in korenin, prav tako pa neskončno različnih oblik ponuja morje.

Kaj ste odnesli od pripravništva pri Lari Bohinc v Londonu?

Pridobila sem vpogled v svet modnega nakita in posla. Imela sem možnost videti in začutiti, kako se premikajo kolesca v modni industriji, in odkriti poslovno plat oblikovanja nakita.

Kaj vam je pri oblikovanju največji izziv?

Od skice do manifestacije v kovini se lahko zgodi marsikaj. Vsak nov izdelek je izziv zase, saj pogosto naletim na kakšno tehnično presenečenje. Včasih dosledno sledim načrtu, včasih me improvizacija popelje k povsem nepričakovani, pogosto še boljši rešitvi.

S čim se ukvarjate, ko ne oblikujete nakita?

S turno smuko, prostim potapljanjem, jadranjem in jogo. 

Česa se še posebno veselite?

Zlatarskega sejma Inhorgenta v Münchnu, kjer se prvič predstavljam širši javnosti.

Pripravila Katja Kozlevčar
Fotografije: osebni arhiv

Preberite še: "Parižanka vedno in povsod!" (izbor knjige meseca)

Priporočamo tudi: "Kdaj ste nazadnje tvegali tako močno, da so se zamajale stene vaše varnosti?" (piše Barbara Sekirnik)

Najbolj brano