Zapiski modne urednice Petre Windschnurer: Naj živi mama

Nedavno mi je znanka, potem ko sem jo vprašala, kakšna se ji zdi zadnja modna zgodba v Elle, navrgla, češ zakaj nikoli ne naredimo ničesar za mamice. »Kaj pa vem, ali to ni za mamice?« jo zaskrbljeno vprašam. Njeno odkimavanje me spravlja v zadrego. Od kdaj za vraga v modi mamice veljajo za posebno kasto, ki potrebujejo posebna oblačila?

Zapiski modne urednice Petre Windschnurer: Naj živi mama

Tudi sama sem mamica in v trgovinah še nisem opazila oddelka, ki bi bil posebej namenjen tej vlogi, razen tistim, ki bodo to v roku nekaj mesecev šele postale.

Pa pojdimo še enkrat od začetka. »Draga moja prijateljica, kako pa so videti mamice, kaj je tisto, kar jih v modnem svetu loči od preostalih?« Aha, že razumem. Moji čevlji z visoko peto in zavihane boyfriend kavbojke z belo svileno majico vsekakor niso garderoba, v kateri bi lahko oddrvela do tobogana in z njega reševala prekucnjenega malčka, tudi brisanje ust, zamazanih s čokoladnim sladoledom, bi bilo v takšni majici pravi modni samomor.

Na otroškem igrišču prevladujejo gospodične in gospe v širokih bombažnih hlačah, stisnjenih v gležnju, pajkicah s tunikami in obveznimi supergami ter modno pregreho, šlapami Birkenstock.

A jaz se še vedno ne vdam. Na hitro prakticiram brisanje umazanih rok in že tečem do gugalnice, ki se za moj okus preveč divjaško ziblje. Mojo teorijo o mamah kot povsem običajnih modnih ženskah na moje veliko veselje podpreta še dve mamici, ki se razigrani druščini pridružita v sandalah s še višjo peto, ena v snežno beli oprijeti obleki, druga pa kar v hlačnem kostimu in z mislimi očitno še vedno v službi, saj ji nenehno zvonjenje mobilnega telefona ne dovoli niti najmlajšemu zavezati čevljev.

Petra novi obleko Max & Co.Sezujeta se oba, mama in otrok. Z mojo 'izzivalko' se hitro dogovoriva, da pri tem ne gre toliko za 'stil mama' kot to, da se večina rada obleče karseda udobno in v skladu s potrebami, ki jih je treba na igriš­ču zadovoljiti. In če se ta na koncu udobno počuti v svoji čipkasti obleki, bo na igrišče prišla v njej, z biserno ogrlico vred.

Ob čipkah in biserih pa se spomnim nečesa, kar bi mojo sogovornico lahko zelo zanimalo: »Mama kot modni navdih.« Ne bo treba daleč. Skočili bomo samo do Milana, kjer so se nazadnje po modni brvi sprehajale prav mame, nosečnica in otroci.

S čustvi nabito modno revijo je kot poklon vsem mamicam pripravil dvojec Dolce & Gabbana. Pred leti se je iste tematike lotil še Antonio Marras, ki pa je tokrat pod reflektorje poslal romantično razpoložene mladenke in babico. In kako je videti italijanska mama? Ne glede na to, ali jo označite za vročo mamo v oprijeti črni obleki ali za ljubečo mamo v pudrasto rožnati različici, posuti s cvetjem, italijanska mama je vedno urejena do zadnje podrobnosti, tudi ko kuha tisto slastno pašto s paradižnikovo omako (no, vsaj Domenico in Stefano menita tako).

Kaj pa pravijo mame? Stella, Phoebe, Victoria? Vse tri trdijo, da ženske in seveda tudi mame potrebujemo več manevrskega prostora, tako na veliko prikimavamo minimalističnemu udobju s poudarkom na luksuznih materialih. Pravzaprav so vse tri mamice omenjenemu slogu zveste že več let, in ko Stella na sceno prileti še s trenirkami in pajkicami, ki jih oblikuje za adidas, je zgodba o slogu mama zaokrožena. »Za vsako nekaj, kajne?«

S sogovornico se končno strinjava, da so mame pravzaprav povsem običajne ženske s povsem običajnimi in, zakaj pa ne, tudi eksotičnimi modnimi potrebami. Brez obsojan­ja jih po novem razdeliva na ženske, ki jim je popolnoma vseeno, v kaj se bodo oblekle (normcore s tem nima nič skupnega), in na ženske, ki na igrišču bodisi nosijo trenirko ali dolgo večerno obleko, pomembno jim je le, da ju nosijo s stilom.

Še enkrat se ozrem po igrišču. Tistih prvih ni na spregled, Anja pa je medtem v novi številki Elle zase našla čudovito krilo, krojeno v krog, in malemu Luku mimogrede obrisala svečko z nosa. Naj živijo mame!

Najbolj brano