Umetnost nakupovanja: Sončna očala

Naša modna urednica tokrat išče nova sončna očala. V zatemnjeni svet se bo podala skupaj z izkušenimi optiki.

Umetnost nakupovanja: Sončna očala - Foto: Tadej Windschnurer

Bilo je lepo julijsko opoldne v Berlinu. Sedele smo pri kosilu in z navdušenjem izmenjavale izkušnje, ki smo si jih kot modne urednice pridobile v letih modnega poslanstva. Sledilo je običajno skupinsko fotografiranje, ki pa se nikakor ni hotelo končati.

Najprej sem na fotografiji čudno videti jaz, naslednjič Rusinja, nato obe Poljakinji, za konec pa še Nemka ves čas miži. »If you want to look good, always put the sunglasses on,«* v polomljeni angleščini deli svoje fotografske izkušnje z nami ruska urednica Harper's Bazaarja. Skrivnost naj bi ji izdal eden od pomembnejših modnih fotografov na svetu (njegovo ime sem pozabila takoj, ko sem ga slišala).

Hitro smo na nos vse zavihtele sončna očala in z njimi zadele v polno. Torej, sončna očala, modni dodatek, ki ima dejansko veliko večjo vlogo kot le UV-zaščito. Najti prava sončna očala je zame enako velik zalogaj kot poiskati dobre kavbojke. Z večino sem videti žalostna, nekatera poudarijo moj nos, ki po naravi ni velik, tretja me tiščijo, vsa druga so nekako mlačna, skratka, me ne prepričajo.

Prav zato sem se zdaj odločila, da bom pomoč poiskala v optiki. Naj tokrat strokovnjaki poskrbijo zame. Takoj ko vstopim, jih povprašam, zakaj po očala prav v optiko, če jih lahko celo desetkrat ceneje dobim v Zari, v drogerijah ali kar na bencinski črpalki, njihova UV-zaščita pa ni nič slabša od dragocenih primerkov, ki jih prodajajo oni.

Ni me bilo težko prepričati, saj so svoje argumente podprli celo s preizkusom. David in Branko iz optike Moop mi hitro razkrijeta, da lahko danes UV-zaščito res vsebujejo skoraj vsi materiali, celo steklena stena v njihovi trgovini ima UV-zaščito. Bistvo se skriva v materialih, čistosti leče, v upoštevanju določenih standardov, ki jim sončna očala v optiki morajo slediti.

Matjaž Zagorc iz Optike Zajec pravi: »Sončna očala, ki jih prodajamo pri nas, so narejena v optični industriji. Slika ni popačena, saj leč ne delajo z ukrivljanjem plastike in zato ne nastajajo mikroprizme. Svetloba se pravilno lomi, kar omogoča normalno sliko.«

Slaba stekla z anomalijami lahko povzročijo celo glavobole – zaradi preutrujenih možganov, ki se nenehno trudijo, da bi našli pravo sliko. »Ne smemo pa zanemariti niti psihološkega vpliva barv. Modne nenavadne in intenzivne barve stekel na sončnih očalih, ki se jih ne prodaja v optiki, lahko slabšalno vplivajo na počutje ljudi,« so prepričani v optiki Moop. Tudi okvirji so narejeni iz boljših materialov, najpogosteje iz acetatne plastike, nekateri imajo celo trdilno kovinsko ogrodje, drugi so narejeni iz materiala, ki ga je pozneje v optiki s pomočjo termopostopka mogoče oblikovati tako, da kar najbolje ustreza linijam obraza, medtem ko so cenejši primerki iz običajne plastike. Ta po navadi nima opravljenih testov, kakšen vpliv ima na kožo, hitreje se polomi, z nje se odkruši barva ... Prodano.

Zdaj bo treba najti le še pravo obliko in bojim se, da bo to malce težje. Po nekaj neuspelih poskusih se vprašam, zakaj sploh potrebujem nova sončna očala. Namesto mene odgovori optik: »Zatemnjenost stekel ne ustreza vašim zahtevam.« Prav ima, zato iščem dalje. Vem, da morajo biti tako stekla kot okvir očal v rjavi barvi (bojda rjava stekla omogočajo boljše kontraste in poživijo sliko, zelena pomirjajo, siva pa poskrbi za najbolj nevtralen občutek), saj ta najbolj pristaja mojemu odtenku kože in lasem.

Izključili smo ovalno in okroglo obliko, saj se ne ujemata z mojo obliko obraza. Poskusim ta in druga in se počasi privajam na nova sončna očala. V ožjem izboru se znajdejo trije primerki, ko me gospod Matjaž Zagorc razveseli z novico, da lahko, če želim, stekla na mojih starih sončnih očalih zamenja z novimi, ki se bodo prilagajala mojemu okvirju, bodo ravno prav temna in moje denarnice ne bodo obremenila za več kot 35 evrov. Ah, če to ni umetnost nakupovanja ...

Petra Windschnurer

Najbolj brano