Umetnost nakupovanja: Uporniški duh

Modna urednica Petra Windschnurer raziskuje, kaj se zgodi z uporniškim modnim duhom, ko se poslovite od najstniških let.

Umetnost nakupovanja: Uporniški duh - Foto: Tadej Windschnurer, Aleksander Štokelj, Imaxtree

Po grungeu je na vrsti pank rok. Prvega je vsaj delno zakrivil Hedi Slimane, odgovornost za drugega pa si velikodušno deli s številnimi oblikovalskimi imeni, kot so Versace, Isabel Marant, Rodarte, Givenchy in Fendi. In ker je novi trend povsem legalno sovpadel z najpomembnejšo razstavo v newyorškem Metropolitanskem muzeju Punk: Chaos to Couture, je nova modna smer začrtana.

Lepo in prav, a kaj ko je nova seksi rokenrol izzivalka stara vse prej kot 35+. Ne izključujem možnosti, da bo v raztrganih mrežastih hlačnih nogavicah, suknjiču z zakovicami ter prosojni obleki, ki spominja na kombinežo, povsem uspešno po ulici zakorakala Carine Roitfeld, a dejstvo je, da nove Slimanove zapovedi najbolje, najbolj spontano, s tistim pravim kančkom uporništva nosijo mlada dekleta. Sem postala dolgočasna? Ne, verjamem le, da nisem izgubila občutka za čas, stil in vprašanje, kaj je v določenem življenjskem obdobju videti provokativno in kaj slaboumno.

Svoj modni pohod tokrat uveljavljam za vse, ki se jim noge zatresejo ob udarcih legendarne Ramonesove Sheena is a punk rocker, svojo raztrgano usnjeno jakno pa so že zdavnaj zamenjale z lepo krojenim suknjičem. Nič zato, saj boste usnjeno jakno pod pretvezo uporništva ponovno kupile, motoristično, tisto z zakovicami ali različico s številnimi zadrgami. Je kos, katerega nakup (ne glede na svojo starost) ne boste obžalovale niti čez deset let. Sama sem svojo povsem slučajno našla na razprodajah in je moj priljubljeni kos že leta. Tudi slovenske trgovine so z usnjenimi jaknami dobro založene. Res je, da so v ponudbi cenovno ugodnejših oblačil narejene iz umetnega usnja, a najde se tudi kakšna čisto prava.

Kako jo bom nosila? Zatekla se bom po nasvet h Givenchyju in nekaj malega izpulila Hediju. Zadnji me je navdušil s kombinacijo prosojnih čipkastih materialov in težkega usnja. Poglavitna kosa za diskretno prosojno zgodbo najdem v Emporiumu, obleko Penny Black in top Apriori (ta je dodatno znižan). Če pomislim še na tiste gležnjarje Michael Kors, ki me osvajajo v trgovini Sportina, bi bila zadeva več kot uspešno opravljena. Mogoče pa lahko po ulici zakorakam kar v škorenjcih, ni boljšega od dobrih rokenrol škornjev ... One of these days these boots are gonna walk all over you.

Čeprav veliko bolj uporniško delujejo motoristični, ponošeni škornji brez pete, se zatečem k tistim s peto. V motorističnih bo čez nekaj let brcala moja mala, in če bi z njimi brcala tudi mama, najbrž upor ne bi bil isti, kajne? V veliko veselje mi je tudi najdba v trgovini H & M. Ob izredni ponudbi karirastih srajc, suknjičev z zadrgami in zakovicami najdem malo poštarsko torbo z zanimivim detajlom na naramnici. Spominja na okrasje čevljev Saint Laurent. Svoj rokerski šarm bo obdržala, tudi če je boste nosili ob beli srajci in črnih sedemosminskih hlačah.

In ko sem že pri beli srajci, zamenjala jo bom z belo majico, pretegnjeno, na videz sprano, a narejeno iz mehkega in kakovostnega bombaža. Prodana duša, boste rekli. Ne, le nič več najstnica. In ker jo bom združila 'le' s podaljšanim moškim suknjičem in res oprijetimi usnjenimi hlačami v slogu MM6-deklet, niti zdaleč ne bom videti tako groteskno, kot je bila pod krinko izzivalnosti in uporništva Madonna na večer odprtja razstave v Metropolitanskem muzeju v New Yorku.

Kaj mi še ostane? Kratke obleke iz usnja z globokimi izrezi v slogu Versace? Preveč seksi za moj vsakdan. Puloverji s sporočilnimi napisi? Preveč banalno. V barvitem krznu in z irokezo? Pa saj se šalite. Kje je moja usnjena jakna?

Najbolj brano