Džins - modro, ki te ljubim modro

Pisati, da se džins vrača, bi bila laž, saj vendar ni nikoli odšel! Kakšna presenečenja nam je pripravil to sezono?

Jean Paul Gaultier (foto: Imaxtree)

Jean Paul Gaultier

Ashish (foto: Imaxtree)

Ashish

Just Cavalli (foto: Imaxtree)

Just Cavalli

Največje presenečenje nam je spet pripravila gospa Miuccia, ki je prav pedantno oblekla svoje modele v kostime iz džinsa, jim čez rame poveznila krznene štole in jih na brv poslala v modrčkih. Džins je hodil z visoko vzdignjeno glavo, v perfektnem temno modrem odtenku in zašiljenih salonarjih s tanko peto, ter ponovno pisal modno zgodovino. Ah, na pisti Miu Miu so vse mačkice in tisti, ki so sedeli ob njej, kar predli od modrega ugodja. Džins že dolgo ni le v delavskih vrstah, že dolgo je tudi, odkar je stopil z ulic na brvi, a damsko druženje je tisto, kar si želita letošnja pomlad in poletje. Prav na damsko eleganco so ga ulovili tudi pri blagovni znamki DKNY, kjer so ga predstavili visoki družbi bele svežine ter mu z ozko oprijetimi, zašiljenimi krili in visoko zapetimi bluzami dodali eleganco.

Potem je tu še veliki Chanel, pri katerem džins posipajo s čim drugim kot z biseri. Vse je tako zelo uglajeno, preverjeno in po pravilih, da bi nas zlahka zavedlo na pot dolgočasja, če se ne bi zraven prikradel džins s kančkom novodobnega humorja. V visoki družbi se je znašel tudi pri Anni Sui, kjer prevzame vlogo večerne obleke. Samostoječa obleka, prekrita s perlami, izvezena z zlato nitjo in privzdignjena s krinolino v zlati čipki, tako kmalu postane vroča želja vseh upornic, pa čeprav brez razloga.

Razloga za upor, seveda, razlog za željo po modri kraljici je vendar samoumeven. In ker je dama brez dolgotrajnega šolanja skoraj nemogoče postati, začnimo z nekaj nasveti, kako to sezono stopiti na pot modre dame. Prvo pravilo – pozabite na hlače! Krila in obleke so tiste, ki se najbolje sučejo v tej visoki družbi. Če lahko verjamemo oblikovalcem, je njihova najboljša sopotnica bela svežina, ki naj se drži klasike in preseneča le s kroji in dodelanimi detajli. Nikakršne dileme pa ni pri modnih dodatkih – kar nosijo velike dame v stilu Jackie O, nosite tudi vi: bisere, špičake in krznene štole. Pa še najpomembneje – džins nosite samozavestno, elegantno in s prirojeno prefinjenostjo.

Spustimo se še malce nižje – od dam h gospodičnam, ki jim to sezono ob besedi džins v glavi poplesuje pridevnik seksi. Ali ni nekoliko presenetljivo, da ta preprost modni material kar razganja od seksi pridiha? Je to zato, ker je bil že od nekdaj uporniški? Ali morda zato, ker je v njem skrita vsa modna modrost? Ah, le kdo bi vedel. Vendar pa še kako dobro vemo, da nas je nadvse razveselil Oliver Rusteing, ki je za blagovno znamko Balmain dekletom dodelil nadvse lep džins – v pravem indigo odtenku, brez kakršnihkoli napak, raztrganin ali nepotrebnih ekscesov, podčrtan le z belimi šivi. Njegov je deviški, neomadeževan in kot tak idealen za 'total look'. Široka ramena, razkriti trebuščki in seksi noge – osemdeseta, ponovno smo vas sprejeli medse. In vsa dekleta, ki se to sezono odločajo za nakup novih kavbojk, čaka nadvse težka odločitev – ozke ali široke? Zdaj ni dileme – imeti morate oboje.

Pri ozkih to sezono izbirajte med tistimi v nekoliko svetlejših odtenkih z dodano vrednostjo (beri: s skrivnostmi, ki naredijo vašo ritko še veliko bolj zapeljivo). Pri Salsa Jeansu so na zadnjici dodali všitke in uporabili zaobljene linije, pri Trussardi Jeansu pa kavbojke obdelajo na posebnih kalupih, tako da je zadnji del že lepo zaobljen. Kljub malim trikom velikih mojstrov nikar ne pozabite na visoke pete – zašiljena klasika vedno privzdigne džins (pa tudi vašo ritko) do neslutenih višav.

Potem so tu še tiste druge – nič manj obvezne to sezono. Zgoraj široke (gube v pasu bodo prava popestritev), v temnem odtenku, spodaj ožje in krajše – če še nimajo zavihkov, potem, drage upornice, vihajte, vihajte, vihajte. Tu seksi pečata ne bomo prelagali na čevlje – obujte kar moške (ste kaj razmišljali o zlati ali srebrni barvi?), vendar poskrbite, da bo vaša bluza (seveda obvezno zatlačena za pas) 'po nesreči' malce bolj razpeta in bo, ups! – razkrila modrček. Kaj pa če bi bili še malce bolj drzni in bi si omislili prosojno družbo? Ali ni lepo, da je ob džinsu prav vse dovoljeno in prav vse dobi čisto nov smisel?

Nikakor pa ne smemo pozabiti na stare znance, dodobra zdelane, zlite s telesom, tako zelo preproste in tako zelo udobne. Na brveh znamk Jean Paul Gaultier, Just Cavalli, Taylor, Dsquared2 ... je džins videti, kot bi ga oblikovalci privlekli iz prejšnjih sezon – a ne iz skrbno varovanih skladišč prejšnjih kolekcij, ne, izposodili so si ga s teles, ki so ga nosila z največjim veseljem, ljubeznijo in predanostjo. Ter ga gulila, gulila in gulila. V njem preberemo zgodbo, začutimo življenje in prigode, na katere spominjajo raztrganine in packe.

Nov džins, ki je videti kot star – to je tisto, česar si želimo. In to doseči je prava umetnost (če seveda nimate na voljo nekaj let). Da bi oblikovalci še bolj vpletli zgodbe iz prejšnjih življenj džinsa, se lotevajo dekonstrukcije. Krojne dele hlač spremenijo v obleke, po vzoru letošnjega 'kolažiranja' ga dopolnijo s čipkami ali pa njegovo staro podobo kar natisnejo.

Džins je vendar nostalgija, preteklost, džins so spomini, a džins je tudi tisti, ki nas povleče v prihodnost, ki jo spreminja in oblikuje. Glede na čas, v katerem živimo, ko je iznajdljivost ponovno dobila pomembno vlogo, premislite, ali ne bi postali kar oblikovalci svojega najljubšega. K temu se zatekajo velika imena – zakaj se ne bi zatekli še vi? Povsem na dnu omare, v najbolj temnem kotu, gotovo še vedno ležijo tiste ekstra ozke kavbojke (če ne drugega, za spomin in opomin, kako ozke ste bili nekoč sposobni navleči nase), zdelana in prevelika džins jakna (za spomin na prvi poljub na šolskem dvorišču) in prekratko džins krilo (mini v pravem pomenu besede). Razparajte in znova pričarajte. Domišljija ne pozna omejitev, če vam jo vendarle zmanjka, pa modre ekscese poiščite pri blagovni znamki Ashish.

Besedilo: Tina Curk
Fotografije: Imaxtree

Najbolj brano