Modna urednica o dolžinah

V rokah imam fotografijo, na njej s prijateljico obe nosiva dolgo krilo. Jaz sem videti še večja, kot sem, ona pa še manjša, kot je. Najbrž ste že ugotovili, da bom tokrat svoje misli posvetila dolžinam, natančneje tisti najdaljši mogoči, ki je letos tako moderna. Niste je mogli spregledati, saj jo kot ultimativno dolžino pisanih oblek narekujejo v znova obujenih sedemdesetih, malo manj kričeče pa z njo mahajo minimalizmu zavezana devetdeseta.

Modna urednica o dolžinah - Foto: Windschnurer, Imaxtree

Proporci

Čeprav je dolžina do gležnjev ali vse do tal videti kot najbolj preprosta izbira, s katero ni mogoče zgrešiti, vam bo vsak dober stilist povedal, da je najdaljše enako delikatno kot najkrajše, seveda ko govorimo o proporcih. Dolžina do tal, čeprav že leta z njo rešujemo številne dnevne priložnosti, še vedno velja za večerno dolžino.

Od tu izhaja tudi ideja, da zraven obvezno sodijo čevlji z visoko peto. Ta kombinacija jo najslabše odnese, če se dolžina obleke ali krila povzdigne do gležnjev, ki ju ovijajo širši paščki sandalov z visoko peto.

Noge so prerezane kar dvakrat, in to na samo petih centimetrih. Če potrebujete dodatno višino, potem dolžino do gležnjev najbolje dopolnjujejo salonarji, seveda le ko je krilo elegantnejše (pomislite na različice, krojene v krog ali zvon, ki z valovi na dolžini ustvarjajo lepo in zmehčano silhueto), ali pa res elegantne sandale s tankimi paščki (najbolje v kožni barvi).

Veliko vlogo odigra tudi oblika najdaljšega oblačila. Preproste, fluidne obleke, ki v pasu niso preveč stisnjene, se podajo tako visoki kot nizki postavi, medtem ko ekstremni volumni krila s poudarjenim pasom delajo uslugo le postavi manekenk, vse druge pa žal spreminjajo v ponesrečene peščene ure. Nič manj usodna niso dolga krila z naborom v pasu oziroma plisirane različice, katerih gube so enako široke tako na višini pasu kot na dolžini.

Mimo njih naj se sprehodijo tako ženske z bujnejšimi oblinami kot tudi vse lastnice 'petite postave', pravzaprav še nisem videla ženske, ki bi jim taka oblika krila pristajala. Veliko manj stilističnih težav povzročajo dolge obleke. Če smo zares precizni, bomo drobne vzorce s poudarkom na vertikali ponudili drobnim dekletom, velike vzorce pa tistim bolj visokim.

Dolga novost

Naj na tem mestu izpostavim še letošnjo novost, ki v svet najdaljše dolžine vnaša svež veter. Dobesedno. Govorimo o maksimalno podaljšanih pomladnih in poletnih 'plaščih', ki lahko brez težav odigrajo tudi vlogo obleke. Plapolajoč med hojo delujejo ležerno, udobno in nadvse zračno.

Modni oblikovalci so jih ponudili v zelo minimalistični kombinaciji. Ta največkrat v enem samem barvnem odtenku (belem, črnem ali kožnem) vključuje dolge ali kratke hlače, preprost top oziroma obleko minimalističnega kroja. Kljub 'osiromašenemu' stiliranju je končni učinek prav zaradi teatralnega zibanja in valovanja plašča veliko bolj impozanten, kot si mislite.

Dolginka v dolgem

Dolžina je moja zaveznica. Še naprej me boste lahko srečevali v dolgem črnem krilu, ki med hojo resnično najlepše 'pleše', v dolgi beli obleki iz trikotaže, ki je čisti poklon devetdesetim, in pa seveda v dolgi črni srajci, ki se v trenutku lahko prelevi v plašč in spet spremeni v obleko.

Petra Windschnurer

Najbolj brano