Modna urednica raziskuje: Kaj spakirati za na počitnice?

Z modno glavo sem že nekaj časa globoko v jeseni, medtem ko s tisto pravo komaj čakam poletje, pravzaprav počitnice.

Modna urednica raziskuje: Kaj spakirati za na počitnice? - Foto: Windschnurer, imaxtree

Čeprav bom večino časa tekala za mojima dvema bučama, si bom nekaj trenutkov vzela tudi zase. Z gospodično Karin se bova posvetili dobrim modnim vibracijam. Kaj odnesti s seboj v kovčku, da bo ta čim lažji, da bo izbira kar se da široka in pestra, ter vse ob predpostavki, da bom likalnik pustila doma?

Mislim, da je vprašanje kategorično enako zahtevno kot tisto, kaj obleči, da bom v službi videti elegantna, da mi bo udobno in da se popoldne z otrokom lahko ustavim še na igrišču. A konec koncev mislim, da imamo v prvem primeru rahlo prednost. Na počitnice gremo!

Srfarsko igrišče

Če imate radi ameriško modno sceno, potem veste, da je kar nekaj oblikovalcev poletju naklonilo kalifornijski srfarski šik. Tokrat močno začinjen z estetiko devetdesetih kar kliče, da ga za svojega vzamemo tudi v Evropi. Prva stvar, ki jo moramo razčistiti, je srfarski nered.

Za videz, ki izraža, da vam je vseeno, kako ste videti, ni dovolj le iz omare povleči zmečkanih kratkih hlač in premajhne majice ter skriti glavnik tako dobro, da ga ne najdete do konca poletja. Kje pa, v kovček bo treba prav zaradi urejenega nereda zložiti več stvari kot običajno. Sprej za lase, 'srfarski dres' in malce daljše kratke hlače kot običajno.

Najpomembnejši kos, na katerem boste gradili celotno garderobo, pa je skrajšana majica, ki s kazalcem kaže na vaš raven trebuh.

Ta je lahko potiskana (najbolj pripravni so eksotični vzorci tropskega rastja, ki se iz mode ne bodo poslovili še nekaj časa), enobarvna (razmišljajte o koralno rdeči, neonsko oranžni in fluorescentno modri), z retro vzorcem (skrajšana polo majica z grafičnim vzorcem iz sedemdesetih je odlična izbira) ali črtasta s puli ovratnikom (Brigitte Bardot sicer ni srfala na deski, je pa srfala na vespi). Za na plažo ob njej ne potrebujete ničesar drugega kot natikače oziroma šlape, spodnji del kopalk in okrogla barvita očala (tudi klasika Ray Ban bo zadostovala).

Malce več oblačil zahteva sprehod do bližnje trgovine, kjer prodajajo domač paradižnik in dišeče štruce kruha. Bermude, pravim jaz. Zvečer pa bi zraven oblekla oprijeto krilo s sočnim aloha potiskom ali plise različico po rumenem vzoru Dereka Lama. Natikačev ne sezuvamo.

Baltik in Mediteran

Kot počitniški destinaciji ju je težko združiti, kot modni inspiraciji pa sta si zelo naklonjeni. Mediteran bo prispeval najčistejšo belo barvo, Baltik ledeno modro, oba skupaj pa peščeno rjavo. Bombaž, lan in džins od nekdaj skrbijo za poletno romantiko in udobje.

Nič drugače ni letos. Sproščeno udobje, ki ga najbolje ponazorimo z belimi oblekami, tokrat skoraj obvezno okrašenimi z vezeninami ali čipkastim detajlom, se spogleduje z etno estetiko ali pa je v družbi modrega džinsa bolj naklonjeno glasbenim festivalom. Torej bela obleka. Tunika za na plažo. Zraven sodi velik peščeno obarvan slamnik in kot protiutež preverjenemu – prozorne retro sandale iz plastike.

Popoldne boste na pijačo lahko odšli zgolj v najdaljši različici, s katero boste sicer pometli razžarjene kamne stare dalmatinske ulice, a tudi to vas ne bo prepričalo, da bi obleko, ki ob sebi potrebuje le usnjeno torbico z resami, slekli zvečer, ko boste popoldansko pivo zamenjali z aperol špricem. Čez ramena si lahko ogrnete raztegnjeno belo jopo, ki ste jo kupili, da bi bili šik srfarka, pa ste se potem vendarle vrnili k varni poletni romantiki.

Petra Windschnurer

Najbolj brano