Katera je najboljša dolžina krila?

Ko se govori o krilih (takoj pozabite na tiste, ki si jih na hrbet v znak vilinstva pripenjajo vaše hčerke, nečakinje ali sosede), sem od nekdaj priznavala le tista (no, oblika mojih nog jih je), ki so se končala na sredini stegen, tik nad koleni ali pri gležnjih.

Katera je najboljša dolžina krila? - Foto: Windschnurer, Primož Predalič, Imaxtree

Za svoje jih je priznavala tudi moda, vse do nedavnega, ko je že pozimi postregla s tisto 'ne kratko ne dolgo' dolžino in me poskušala prepričati, da mi lahko ponudi nekaj novega. Ker sem jo nekako preslišala, je to pomlad s temi istimi krili močneje potrkala na moja vrata. Lepo sem ji razložila, da oblika mojih nog ni pravšnja. Vse od gležnjev pa do kolen bi morale biti noge vitke in dolge. Več pilatesa, bi rekla moja znanka. Mogoče pa res? In vendar obstaja še ena rešitev. Visoke pete. Te mišice mojih nog napnejo in tako preoblikujejo, da sem sedemosminski dolžini krila dala prvo priložnost, da se spoznava.

Polna zgodba

Polno krilo, ki se tako z dolžino kot z obliko navdihuje pri Diorjevem new looku, je doživelo moderno preobrazbo. Njegova velika prednost je, da ga je mogoče z nekaj prilagoditvami (volumen) pripraviti do tega, da sodeluje z vsako postavo. Nekaj najboljših stiliranj, ki sem jih opazila na modni brvi, je vključevalo športne copate (omislili so si jih celo na Chanelovi modni reviji visoke mode), običajne T-majice, motoristične jakne ali gležnjarje z višjo peto ter nogavičkami, ki kukajo ven.

Meni najljubšo različico podpisujeta dvojec Proenza Schouler in slovenska oblikovalka Nataša Peršuh. Všeč mi je nežna konstrukcija krila, ki s prosojno igro (tudi moje noge se veselijo, da so razkrite do višine, ki jim ustreza) odlično konkurira škatlastemu topu in bluzi. Poleg tega gibanje krila omogoča, da se dolžina igrivo dviga in spušča, kar zmehča tog in starikav značaj sedemosminske dolžine.

Oprijeta zgodba

Oprijeto krilo z visokim pasom in sedemosminske dolžine je velika novost, znova. Tokrat (hvala bogu) ne govorimo o seksi osvobodilnem boju skozi očalca zapeljive tajnice. Krilo so nam oblikovalci predstavili v veliko bolj umetniški luči. Prva beseda, ki jo bomo poleg takšnega krila to poletje slišali, je: tekstura. Zlati brokat pri Dries Van Notnu, čipka pri Burberry Prorsumu, bleščice in volančki pri Nini Ricci. Čutno, a moderno.

Še posebej se navdušujem, ker bomo krila s temi dekadentnimi materiali lahko v kombinaciji z bolj robustnimi sandalami nosile tudi podnevi, pravzaprav samo podnevi, v tem je čar nove modne sezone. Vsekakor je vredno kar nekaj pozornosti nameniti vrhnjim oblačilom. Sama zagovarjam bolj preprost slog, na primer: razprta bela srajca, tanek bombažni pulover, enostaven top z vzorcem. V velikem loku bi se izognila škatlastim oblikam, saj si boste tako pridelali zgolj preširoka ramena (še zlasti če nimate lepo oblikovanih bokov).

Moja zgodba

Kaj sem torej izbrala sama? Polno krilo sedemosminske dolžine sem imela priložnost nositi na zadnjem tednu mode. Čeprav sva dobro sodelovala, je bil vložek previsok. Dobesedno. Zaželena višina pet ob takšnem krilu v mojem primeru presega mejo desetih centimetrov, kar pomeni, da vsakodnevno vrtenje v polnem krilu odpade.

Edina rešitev bi bilo prosojno krilo, ki bi moje noge razkrilo vsaj do kolen ali višje, a žal primernega (volumen v pasu bi moral biti minimalen) nisem našla. Izbrala sem oprijeto sedemosminsko krilo in ga oblekla s padajočim enostavnim puloverjem. Ker krilo ni navduševalo s svojo pretirano teksturo, je za to s svojimi dlakicami poskrbel pulover. Celotna kombinacija bi veliko bolje delovala, če bi bila svetlejša, saj črna barva nog ne bi tako drastično prerezala in pokazala na mesto, ki bi ga bilo bolje skriti.

Petra Windschnurer

Najbolj brano