10 nakupovalnih zapovedi, ki bi jih morala poznati vsaka ženska

Kako izbrati prava oblačila in kako nakupovati? Elle razkriva pravila pametnega nakupovanja.

Nakupovanje

10. Ne pozabite na klasiko

Namesto da vsako leto slepo sledite modnim trendom, kupujte klasična oblačila. Ta so lahko podlaga trendnim modnim dodatkom. Kratka motoristična jakna in klasičen trenč ne bosta nikoli iz mode.

Še en nepogrešljiv kos je krilo v črni ali mornarsko modri barvi. Lahko je kakršnegakoli kroja, kratko ali dolgo, ozko ali široko. Postalo bo vaš najboljši prijatelj.

Večno modna je tudi telirana jakna v slogu Chanela.

In ne pozabite na najosnovnejše: majica s kratkimi rokavi in srajčna bluza. Izbirajte preprosta osnovna oblačila v sivi, beli in mornarsko modri barvi in jih kombinirajte s posameznimi izvirnimi kosi oblačil.

09. Kupujte čevlje z visoko peto

Res je, da visoke pete optično podaljšajo noge, vendar modni poznavalci vedo, da se prava skrivnost skriva v njihovi vsestranskosti. Visoke pete so namreč primerne skoraj za vsako priložnost.

»Pete optično podaljšajo telo, hkrati pa povečajo tudi vašo samozavest,« pravi oblikovalec Čevljev Jonathan Kelsey. Nikar ne kupujte čevljev z nizko peto, saj ti, še zlasti če jih nosite h krilu, ki sega pod kolena, optično skrajšajo noge in jih naredijo čokate. Če vam hoja v visokih petah dela težave, se odločite za letos spet modne čevlje s polno peto.

08. Pomembna je dolžina

Izbira pravega oblačila vključuje upoštevanje ustrezne dolžine in širine. Tako na primer obeska ne nosite na verižici, krajši od šest centimetrov. Zelo pomembna je tudi dolžina zgornjega dela oblačil, ki naj segajo pod linijo pasu, tako da če se sklonite, ne kažete spodnjega perila.

Pomembno je, da kratkih oblačil ne nosite samostojno, skupaj z daljšimi oblačili pa lahko ustvarite zanimive kombinacije. Kratka jakna je lahko na primer odlična izbira, sploh če jo kombinirate z majico in kavbojkami …

In še nasvet glede kapri hlač. Idealno je, če segajo do najširšega dela meč. Zelo seksi so v kombinaciji z visokimi petami. Če jih nosite k balerinkam, jih lahko zavihate do kolen, zelo trendne pa so tudi v kombinaciji s škornji.

07. Previdno z retro slogom

Retro oblačila sicer poživijo podobo, vendar pa lahko ta slog hitro deluje prenasičeno. Upoštevajte tudi, da so velikosti retro oblačil pogosto drugačne od običajnih, zato jih raje ne kupujete prek spleta, ampak jih prej pomerite. Če kupujete rabljena oblačila, pazite, da niso videti preveč ponošeno in sprano. Preverite tudi morebitne madeže na predelu pod pazduho, saj jih ni mogoče odstraniti. Raje posezite po ‘modernih’ retro oblačilih.

06. Ne kupujte vedno enakih oblačil

Prav je, da imate svoj slog oblačenja in posegate po določeni vrsti oblačil, vendar je priporočljivo, da se občasno vseeno odločite za spremembe in ne zapadete v rutino. Nedavna raziskava, ki jo je opravil Proctor & Gamble, je pokazala, da se za nakup pogosto odločimo v pičlih treh sekundah, kar je občutno premalo za dober nakup.

Psihologinja Corinne Sweet pravi, da največkrat hitimo v trgovino in kupimo nekaj samo zato, da potešimo svojo željo po nečem novem. »Smo preprosto odvisni od takojšnje zadovoljitve, « pravi Sweetova. Namesto impulzivnega nakupovanja se po nakupih odpravite premišljeno in si vzemite dovolj časa. Ne izbirajte samo med oblačili določene znamke ali barve, temveč poskusite čim več različnih kosov – čeprav vam na prvi pogled niso všeč.

05. Najprej kupite najdražje kose

Slog oblačenja navadno gradimo na podlagi enega nekoliko dražjega kosa oblčila, kot je po meri sešit kostim, večerna obleka ali plašč. Zato je priporočljivo, da najprej kupite ta oblačila in jih nato nadgradite z drugimi oblačili in dodatki. Praviloma takšni kosi tudi preprostim in poceni oblačilom vdahnejo glamur.

04. Igrajte se z barvami

Splošno zmotno prepričanje je, da boste z nakupom oblačil v črni barvi poenotili svojo garderobo. Resnica pa je ravno nasprotna – barve so tiste, ki dajejo videzu enotno podobo in preprečujejo dolgočasen, uniformiran slog, ki ga običajno izražajo črna oblačila. Dobro je upoštevati naslednje koristne nasvete. Živobarvni poudarki – jopica z V-izrezom in preprosta majica v živi barvi je vznemirljiva in hkrati preprosta kombinacija.

Umirjene barve oblačil z živobarvnimi dodatki, kot je pas, so odlična rešitev za večerno zabavo. Tisti bolj pogumni lahko greste še korak dlje in drzno kombinirate barve, kot sta rdeča in rožnata. Ugotoviti morate, katere barve najbolj pristajajo vaši polti. Velja, da toplejšim odtenkom kože pristajajo močnejše barve in nasprotno, vendar pa lahko nosite skoraj katerokoli barvo, če le ni preblizu obraza. Odpravite se na potep po trgovinah in za spremembo pomerjajte samo oblačila v barvah, po katerih sicer ne posegate.

03. Poiščite primerne džins hlače

Za številne ženske so džins hlače osnova garderobe in vsaka bi morala imeti v svoji omari naslednjih pet modelov kavbojk: ozek model, model z visokim pasom, kapri, model s spodaj širšimi hlačnicami in raven kroj. In še nasvet, kako jih nositi: hlačnice nikakor ne smejo biti prekratke. Segajo naj pol centimetra pod začetek pete. Bodite pozorni tudi na višino pasu. Ozke kavbojke naj imajo srednje visok pas, nikakor ne prenizkega, sicer vse skupaj deluje približno tako, kot bi nosili močan make-up skupaj z živo rdečimi ustnicami. Preveč ekstremno!

02. Priredite stara oblačila

Razmislite, kako bi lahko starim kosom vdahnili novo podobo. Pas je vedno učinkovita rešitev – z njim lahko ohlapna oblačila v trenutku spremenite v elegantno večerno opravo. Pogumnejši lahko vzamete v roke hlače moškega kroja in škarje ter skrajšate hlačnice na dolžino nekoliko nad koleni. Lahko se lotite tudi starih kavbojk in jih razparate, na njih pritrdite bleščice, prišijete živobarvne gumbe in podobno.

01. Ne pretiravajte s kombiniranjem

Pravilno kombiniranje je sicer ključno pri izbiranju oblačil, vendar z njim nikar ne pretiravajte (na primer torba in čevlji naj ne bodo iz iste kolekcije in v enaki barvi). Osredotočite se le na en vidik oblačil – na barvo, material, oblikovalca ali dodatke, nikakor pa ne na vse skupaj, saj boste videti preveč usklajeno.

Izberite en kos, ki pritegne pozornost. Če ste v celoti oblečeni v črno, bosta na primer šal s potiskom v leopardjem vzorcu ali torba v živo rožnati barvi poživila vašo podobo. Enako velja za barvne čevlje – k povsem črni opravi lahko nosite elegantne živobarvne večerne čevlje tudi čez dan.

Preberite še: Super triki, kako prikriti kakšen kilogram in poudariti svoje atribute

Priporočamo tudi: To je PRAVI razlog, zakaj imate lahko ves čas mrzle roke in noge

Najbolj brano