Ulitmativni modni dodatek: Ruta (zapiski modne urednice)

Že dolgo časa ta kvadratni kos tkanine ni imel toliko pozornosti, kot mu jo posvečajo to jesen.

Moda, 31. 10. 2017
Ulitmativni modni dodatek: Ruta (zapiski modne urednice) - Foto: Profimedia

Če o njej govorimo kot o ultimativnem modnem dodatku na glavi, je pometla z vso konkurenco, s klobuki, kapami in baretkami vred.

Zdi se, da so oblikovalci znova brskali po arhivih. Ruta!

Spomnim se je iz otroštva. Bila je obrobljena z zelenim trakom in potiskana s pisanimi petelini. Nosila sem jo pomladi in jeseni, pa čeprav me nikoli niso bolela ušesa. Ruta je bila obvezen del garderobe deklic, vse dokler niso prestopile praga osnovne šole. Še danes zložena čaka na boljše čase.

Danes dekletca ne nosijo več rut, še zlasti ne takšnih s petelini (jih pa nosijo ali pa jih še bodo njihove mame). Ruto sem si znova zavezala okoli glave šele po dobrih 20 letih. Razigran vzorec v živahni rožnati barvi in način zavezovanja sta dovoljevala, da sem z njo zadovoljila modne zapovedi poznih devetdesetih, čeprav sem jo nosila predvsem kot zaščito pred prepihom na barkah in v avtomobilih z odprtimi okni. Še nekajkrat sem z njo poskušala poleti zaščititi razgreto glavo in ukrotiti od soli razpuščene lase.

Ruta mi je od nekdaj služila kot nuja in odgovor na takšne in drugačne vremenske prigode, nikoli kot modni in statusni simbol.

Zgodovinski zapisi kažejo, da sem v zmoti, saj je večina žensk, vključno s kraljico Nefertiti iz Egipta in angleško kraljico Viktorijo, ruto nosila prav zaradi tega. Ruta, kot jo poznamo danes, je luč sveta ugledala leta 1937, takrat so prvo luksuzno potiskano različico iz kitajske svile izdelali nikjer drugje kot pri Hermèsu. Postala je del družabnega, protokolarnega in glamuroznega življenja žensk v Evropi in Ameriki in ne glede na to, da je med drugo svetovno vojno 'osiromašena' barv in vzorcev ženskim glavam služila bolj kot simbol olike, je takoj po njej znova postala to, kar ji je bilo namenjeno ob rojstvu.

Od takrat pa vse do danes jo na različne načine zavezujemo okoli glave, vratu, ramen, zapestja, bokov in prsi. Spomnite se na Audrey Hepburn, Grace Kelly, Romy Schneider, Catherine Deneuve in ne nazadnje na kraljico Elizabeto II. Letos se ruta vrača na glave na povsem preprost način – zavezana pod brado ali zadaj na zatilju. Omislili so si jo pri Stelli McCartney, Balenciagi, Max Mari, Moschinu, Antoniu Marrasu, MSGM in seveda pri Gucciju, ki naglavne rute v svoje kolekcije po načelu maksimalizma uspešno vključuje že dlje časa.

Mogoče je čas, da letos na ruto končno začnem gledati tako, kot se za modni dodatek spodobi, še zlasti ker mi je prav ruta med naglavnimi okraski daleč najbližja. Poskusimo!

Pripravila Petra Windschnurer
Fotografija: Profimedia

Preberite še: Noč čarovnic: TOP ideje, kako se naličiti (VIDEO)

Priporočamo tudi: Chiara Ferragni: pet mesecev noseča je videti bolje kot kdajkoli!

Najbolj brano