Trend: Uniseks je vse bolj 'IN'

"Ko govorimo o enakosti med spoloma, moda orje ledino," razmišlja Petra Windschnurer.

Moda, 8. 9. 2017

Trend: Uniseks je vse bolj 'IN'

Lanskega septembra so se pri Burberryju odločili, da modni koledar olajšajo za dve modni reviji, in tako prvič v zgodovini združijo predstavitev kolekcije za ženske in za moške. Tudi pri Vetementsu so v času pariškega tedna visoke mode poročili svoji moško in žensko linijo.

Trend svojo pot udarno nadaljuje in do danes se mu niso mogli upreti niti pri Gucciju, Vivienne Westwood in znamki Rag & Bone. Potezo o združevanju in kombiniranju moških in ženskih oblačil je bilo od oblikovalcev pričakovati, saj meje med spoloma v modi še nikoli niso bile tako zabrisane.

Kar poraja novo vprašanje: Ali stara pravila sploh še veljajo? Kratek odgovor bi se glasil: Ne. Če ste ena izmed tistih, ki si z lahkoto izposodite preveliko džins jakno ali pulover s kapuco iz njegove omare, ste že korak pred drugimi, ko govorimo o jesenskih moških trendih v svetu ženske garderobe. Vendar to še ni vse.

Trenutni stilistični pristopi se spoprijemajo z veliko več kot z izposojo njegove bele srajce, ki ste jo pravkar prinesli iz čistilnice. Stilisti so pod taktirko nove enakopravnosti oblikovali nekaj resnično nosljivih kombinacij, ki s tradicijo nimajo nič skupnega. To pomeni, da lahko udobne in široke 'moške' hlače nosite skupaj s korzetom, volančki in čipko, dolgo belo srajco, bodisi v poslovnem ali spalnem slogu (pižame se to zimo še ne poslavljajo), pa kot del stiliranja v slojih tako rekoč s čimerkoli – vključno z obleko iz čipke.

Večina oblikovalcev sicer stavi na uniseks oblačila, ki jih potem lahko nosijo tako ženske kot moški, londonski oblikovalci pa so k novemu trendu pristopili za naš okus na najbolj moderen način.

Simone Rocha je tako krojaško dovršene hlače opremila z volančki na kolenih in dolžini, napihnjeni rokavi in žepi pa povsem verodostojno krasijo resne jakne – uniforme. Medtem ko pri Preenu obožujejo ženstveno dekonstrukcijo klasične moške obleke. Modno gibanje 'on zanjo' na ulici prav tako lovi ravnotežje med moškimi in ženskimi hormoni. Videli jih boste v karirasti lovski obleki skupaj z ženstvenimi torbicami in salonarji s 'kitten' peto, z velikimi uhani, ki se naslanjajo na ovratnik vojaškega plašča, vse zato, da bi dokazale, da lahko prav vsakdo z nekaj dobrimi stilističnimi potezami krmari znotraj tega novega stila.

Naš nasvet za vašo najbolj modro modno naložbo za to zimo se glasi: brezhibno krojen suknjič v tradicionalni moški tkanini.

Imejte ga obešenega na hrbtu pisarniškega stola za vse poslovne sestanke med tednom in obdržite ga na ramenih kot modni priboljšek v kombinaciji z vašo poletno bluzo ali obleko na vikend potepu. Modo imamo najraje takrat, ko ponuja najboljše od najboljšega.

Preberite še: Mesečni horoskop SEPTEMBER 2017 (služba, ljubezen, počutje)

Priporočamo tudi: Čudovita vaja, ki vam pomaga 'pobegniti iz svoje glave'

Najbolj brano