Značilnosti skandinavskega sloga in vrednote, na katerih temelji

Trajnosten, minimalističen in neomejujoč stil, ki se izogiba stereotipom in potratnosti. 

Značilnosti skandinavskega sloga in vrednote, na katerih temelji - Foto: Profimedia

Skandinavski slog je prominenten v modi, umetnosti in notranjem dizajnu. Skozi svojo čisto, klasično in nevtralno estetiko odraža vrednote kot so umirjenost, udobje in trajnostnost. 

Estetika

Estetiko skandinavskega stila definirajo nevtralne, zemeljske barve in minimalistični, pogosto preveliki kosi, ki ustvarijo sofisticiran, a sproščen videz. Skandinavci slovijo po svojem elegantnem, a hkrati udobnem vsakdanjem stilu, ki ga karakterizira »manj je več« miselnost. So pristaši večplastnega oblačenja, zaradi katerega njihov videz deluje dodelan in chic. Izogibajo se nepotrebnim statusnim simbolom kot so vpadljivi logotipi in veliki, bleščeči detajli. Ne omejujejo se z družbenimi pričakovanji ali konvencijami in tako nosijo oblačila, ki jih ne definirata s spolom določen kroj ali barva, temveč njihova fluidnost in modna dinamičnost. Skandinavske silhuete so zato pogosto androgene, outfiti pa združujejo aspekte ženstvenosti in moškosti. Se pa estetika sloga vseeno razlikuje glede na državo; Danska se poslužuje uporabe večih in bolj živih barv, Švedska ostaja minimalistična in preferira monokromatične outfite, Norveška pa poudarek daje na pletenine. 

Med kose, ki so značilni za skandinavski slog, spadajo bele kratke majice, raznovrstne pletenine, trenč plašči, preveliki blazerji, široke hlače in tote torba. 

Skandi stil 2.0

V zadnjih letih skandinavski stil nadgrajujeta bogatejša barvna paleta ter igrivo stiliranje različnih vzorcev in tekstur. Iz minimalizma se je začel pomikati proti drznosti, razigranosti in vpadljivim barvam. Kljub bolj živahni estetiki pa v njegovem jedru ostajajo sproščenost, trajnostnost in večplastno oblačenje. Skozi kombiniranje starih in novih, elegantnih in športnih, živobarvnih in nevtralnih ter oprijetih in prevelikih kosov Skandinavci ustvarjajo kontraste in svojemu slogu dodajajo osebnost in večdimenzionalnost. 

Funkcionalnost

Skandinavska modna mantra je, da mora iti vse z vsem. Kose, značilne za ta slog, je zato mogoče pokombinirati na stotine različnih načinov. Nordijci monokromatičen videz obogatijo z dodajanjem večih plasti in z uporabnimi modnimi dodatki kot so veliki šali in torbice. Sledijo sentimentu »oblika sledi funkciji,« ki poudarja pomembnost udobnega oblačenja. Večina kosov je zato izdelana iz prijetnih, zračnih materialov, ki so najpogosteje oblikovani v široke in prevelike silhuete. 

Trajnostnost

Prav tako kot v družbi, so njihove ideje progresivne tudi v modi. Namesto s frantičnim nakupovanjem kratkoročnih trendov, Skandinavci svojo garderobo raje zgradijo na podlagi kvalitetnih klasičnih in trajnostnih kosov, ki jim zaradi njihove prilagodljivosti in vsestranskosti estetiko določi outfit, katerega del so. Etičnost in trajnostnost sta ključna elementa skandinavskega sloga, ki stremi k okoljsko, socialno in ekonomično ozaveščeni proizvodnji oblačil. Nordijci se obračajo k znamkam, ki zagotavljajo humane delovne pogoje, oblačila izdelujejo iz naravnih in trajnostnih materialov, ne uporabljajo več krzna in spoštujejo pravice živali ter posameznih kosov ne pakirajo v plastične vrečke. 

Skandinavski slog temelji na trajnostnem neomejevanju sebe in na zavračanju stereotipov. Neobremenjen je s tem kaj je primerno za določen spol in kaj ne ter s tem kateri vzorci in materiali tradicionalno pašejo skupaj in kateri ne. Razvija se tako v minimalistično kot tudi v modernejšo eklektično smer in sloni na modnih odločitvah, ki osebo individualizirajo in zaradi katerih se počuti dobro, udobno in samozavestno. 

Pripravila: Lara Lovrič

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Lindsay Lohan pričakuje svojega prvega otroka - tukaj so vse podrobnosti

Priporočamo tudi: Kate Middleton pripravljena na pomlad v najbolj elegantnem videzu s cvetličnim vzorcem

Najbolj brano