Vrača se zimska jakna, ki smo jo oboževali pred dvajsetimi leti: Simbol boho šik jeseni in zime 2022/23

14. 12. 2022
Vrača se zimska jakna, ki smo jo oboževali pred dvajsetimi leti: Simbol boho šik jeseni in zime 2022/23 (foto: Profimedia)
Profimedia

Chloé ponovno predstavi trend pletenih pončev.

Pončo se vrača za jesen in zimo 2022/2023 

Mehak, udoben in topel pončo je oblačilo, ki se vrača po zaslugi dela Gabriele Hearst pri Chloéju. V zadnjih nekaj sezonah se je Gabrielae osredotočila predvsem na svet dodatkov, zlasti na področje usnjenih izdelkov, s poudarkom na nekaterih zgodovinskih torbicah, ki so zdaj na novo oblikovane (med njimi je tudi Edith), vendar ne pozablja na svoj DNK in ljubezen do pletenin ter "ročne izdelave", pri čemer v srcu ohranja obrtniški in trajnostni vidik. Tako je modna revija jesen-zima 2022/2023 videti kot manifest boho šik, kjer pončo ostaja simbol. 

Oblačilo, ki sredi sezone predstavlja udobno odejo, ki jo vsi potrebujemo, ko gremo zgodaj zjutraj ven ali ležimo na kavču, medtem ko mehkoba in toplota postaneta nepogrešljivi, ko se temperature začnejo zniževati in moramo čez plašč dodati plast. Hearstova pa naredi še nekaj več: pončo uporabi zunaj podobe vrhnjega oblačila in ga prilagodi za usklajevanje videza, s čimer spremeni koncept "prekrivnega sloja". Tako se uresniči vizija Chloéjevega kreativnega direktorja, ki je odraščal na družinskem ranču v Urugvaju. 

Razlika med pončem in ogrinjalom

Vse je odvisno od kroja: prvi ima luknjo za prehod glave, drugi pa je enodelen. Pletenine in žakard se lahko prilagodijo, vendar so značilne barve in motivi tisti, ki jih naredijo posebne in edinstvene ter so tudi izraz lokalne tradicije. Po drugi strani pa so stilisti to oblačilo lahko vključili v vsakdanje življenje, večinoma sredi sezone, in tako je postalo samostojno dopolnilo stiliranja.

Jonathan Simkhai jesen in zima 2022/23

Gabriela Hearst jesen in zima 2022/23

Emblem sloga boho chic

Najzanimivejši so obdelani modeli, ki prikazujejo melanžne niti, črte ali tiskane vzorce in tako interpretirajo tradicionalne ameriške motive. Dvomimo, da je bil podoben pončo prisoten že v predkolumbovskih časih, pojavil pa se je v regiji Arica, severnem delu današnjega Čila: "nekakšna vreča, ki je bila na ramenih širša kot spodaj, z osrednjo odprtino za glavo in prišita na bokih, tako da sta ostala dva prehoda za roke". Udoben in boemski šarm osvaja zvezdnice, kot je Brigitte Bardot (ki ga nosi na smučiščih), pa tudi s hipijevskim pridihom, kar dokazuje Cher.  Pončo je boho šik.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Modni kos, ki ga modna urednica Elle ne bi nikoli oblekla, Victoria Beckham nosi skoraj vsak dan

Priporočamo tudi: Široke kavbojke ostajajo na vrhu priljubljenosti: 7 trendov in 13 modelov kavbojk, ki jih bomo nosili leta 2023