Pradine nove balerinke so najlepša stvar, ki jo boste videli danes

Ravne, ostre linije in podrobnosti na prstih: to je najbolj čuten predlog nove jesensko-zimske kolekcije 2023/24 italijanske modne hiše.

Pradine nove balerinke so najlepša stvar, ki jo boste videli danes - Foto: Profimedia

Industrija jasno kaže, da ko se v mislih naseli močna ideja, ji ne more ubežati niti Prada. Italijanska hiša je namerno (ali pa tudi ne) lastnosti papirja postavila za enega od temeljev svojih najnovejših kolekcij. Spomnimo se v prejšnjem predlogu (pomlad 2023) njenih raztrganih tkanin: na satenaste tkanine so bile obleke in krila nepravilno krojene z odprtinami in izrezi, ki so simulirali teksturo tega s prsti raztrganega materiala. 

Na njegovi reviji za jesen in zimo 2023/24, je bil papir ponovno prisoten. V času, ko je moda obsedena s trompe l'oeilom in je usnje spremenila v džins ali napihnjen PVC, se je papir ponovno vrnil k izhodišču, ki nima nič skupnega s tekstilom, ki ga predstavlja.

Ista ideja je prenesena na verjetno najlepšo obutev, kar smo jih videli na tednih mode. Govorimo o ravnih balerinkah s koničastim zaključkom in reliefnimi motivi. Detajl vabila na modno revijo ne bi mogel biti boljši prolog za kolekcijo: majhna bombažna lilija, zložena v slogu origami, je spremljala esej o ponovni uporabi grško-latinske lepote v poznejših časih. Že vemo, da znamka nikoli ne naredi niti šiva brez niti, in ta ista majhna, nežna in ponižna gesta se ponavlja kot čudovit refren, uporabljen na majhnih potezah čopiča na dizajnu. Balerinke v njeni jesenski kolekciji vključujejo v usnju izdelane volumne, ki poustvarjajo papirnate metuljčke, subtilen šopek lilij v beli barvi, šopek hortenziji podobnih cvetov ali zapletene spirale z motivi v notranjosti. "Zdaj se ukvarjam predvsem s tem, da dam pomen tistemu, kar je skromno, da dam vrednost preprostemu, vzornemu delu in ne le ekstremni lepoti ali glamurju," je dejala Miuccia Prada.

Blagovna znamka bi se lahko nanašala na stotine obrtnikov, dobaviteljev in malih podjetij, ki sestavljajo zapleten modni ekosistem. Vendar gre še korak dlje: vrednost vseh ljudi, ki jih zastopa, poudarja tudi z idejo uniforme, ki jo preučuje to jesen.

Blagovna znamka je znana po tem, da na novo oblikuje pojem lepote, pri čemer uporablja tudi grdoto. Ob tej priložnosti italijanska hiša razširja pojem lepote in nas vabi, naj cenimo, da lahko lepoto najdemo tudi na najbolj nepričakovanih mestih. Začne (ali konča) se z opombo: papirnatim detajlom balerink.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Senzacionalna obleka Nicole Kidman, ki združuje eleganco in seksipilnost, njen mož pa ni mogel odvrniti pogleda z nje

Priporočamo tudi: Najbolje in najbolj drzno oblečene zvezdnice s podelitve oskarjev 2023: Od Salme Hayek do Eve Longorie - to so najbolj izstopajoči videzi z največje noči v Hollywoodu

Najbolj brano