Pozabite na kavbojke, ženske so jih to pomlad zamenjale s temi kontroverznimi hlačami za vse priložnosti

25. 4. 2023
Pozabite na kavbojke, ženske so jih to pomlad zamenjale s temi kontroverznimi hlačami za vse priložnosti (foto: Profimedia)
Profimedia

Od Miu Miu do Saint Laurenta - blagovne znamke so pajkice povzdignile v modni status. Toda ali so res primerne za prefinjen videz? Da, če upoštevate eno osnovno pravilo.

Elegantne pajkice: ali je to res mogoče? To je njihov novi trenutek slave, saj so postale nova obsedenost modnih oblikovalcev. Toda kako jih nositi?

Ko je marca Miu Miu na pariškem tednu mode predstavil svojo kolekcijo za jesen-zimo 2023/2024, smo pričakovali, da bomo na modni brvi videli predvsem značilna oblačila te blagovne znamke, mikrokrilo in suknjič iz strižnega krzna. Namesto tega so modeli na modni brvi v Palais d'Iéna presenetljivo nosili pajkice. Oblikovalka Miuccia Prada je dvignila zastavo athleisure in predlagala svojo različico klasične kombinacije puloverja s kapuco in pajkic, ki jo je lažje videti v garderobi telovadnice kot na pariški modni reviji.

Miu Miu jesen in zima 2023

Treba je povedati, da Miu Miu ni bila edina modna hiša, ki je te hlače reinterpretirala. Pravzaprav bi lahko rekli, da so pajkice nova oblikovalska obsesija. Tudi Saint Laurent, Blumarine in Ferragamo so na svojih modnih revijah sprejeli super tesno estetiko teh hlač in se odločili, da jih bodo preoblikovali v skladu z bolj formalno in elegantno, celo prefinjeno estetiko. Pri Blumarine, na primer, so bile pajkice s kovinskim sijajem in so pod drapirano mini obleko dopolnile videz, ki je bil pravzaprav videz za zabavo.

Saint Laurent jesen in zima 2023

Prvi par izvira iz 50. let prejšnjega stoletja.

Čeprav mnogi menijo, da je bil to eden najslabših trendov, ki se je pojavil v drugem desetletju tisočletja, pajkice, če vam je to všeč ali ne, doživljajo trenutek slave. Čeprav je njihov izvor daleč nazaj, so se sodobne pajkice rodile konec petdesetih let prejšnjega stoletja, ko je kemik Joseph Shivers izdelal prvi par iz likre. Konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja so pajkice dobile nejasno seksi konotacijo, ki jo ponazarjajo bleščeče črne pajkice, ki jih nosi Olivia Newton-John v filmu Grease v prizoru, v katerem z Johnom Travolto poje slavno pesem You're the One That I Want. Po letu 2010 pa so se pajkice razvile v modni kos oblačila: ženske so jih začele nositi kot samostojne hlače in jih nositi v najrazličnejših različicah, od modelov z leopardjim potiskom do tistih s kovinskim zaključkom, ki jih ponuja znamka American Apparel.

Blumarine jesen in zima 2023

Sredi tega desetletja se je razmahnila tudi športna rekreacija, ki je pajkice, jopice s kapuco in jakne iz flisa povzdignila med vsakdanje uniforme. Od takrat pajkice niso nikoli zares izginile, zdaj pa doživljajo izjemen preporod. Ali so še vedno oblačila za vsakdanjo rabo, ki so sinonim za praktičnost in udobje? Ne ravno. Za jesen in zimo 2023/2024 jih oblikovalci ponujajo v odločno prefinjenih različicah in kombinacijah. Tako pri Saint Laurentu vidimo zelo eleganten črn par, ki se nosi pod čudovitim večernim plaščem z maksi rameni v isti barvi, medtem ko so pri Ferragamu v krem odtenku in kombinirani s suknjičem z napihnjenimi rokavi in stranskimi vezalkami.

Ferragamo jesen in zima 2023

Elegantne pajkice: zlato pravilo

Očitno obstaja nezmotljiva formula za sestavo elegantnega videza, ki vključuje pajkice. Skrivnost je v tem, da pajkice niso osrednja točka obleke, temveč zaključna poteza, ki naj bi zožila silhueto. Februarja lani so na primer v New Yorku opazili manekenko Gigi Hadid, ki je nosila popolnoma črn videz, ki je označeval točno takšen pristop: nekoliko prevelika bomber jakna s pajkicami z usnjenim učinkom, slednje pa so bile vpete v par mehkih škornjev z visoko peto. To je način nošenja pajkic, ki ga predlagajo modne brvi, po katerih mora videz temeljiti na ravnovesju/kontrastu med širšim zgornjim delom in ožjim spodnjim delom. Pravzaprav je trenutni pristop k pajkicam takšen, da so neopazne: "zliti" se morajo s celotnim videzom. Prav to je tisto, po čemer se današnje pajkice razlikujejo od tistih iz leta 2010.

Ko ste v dvomih, izberite črno

Dobra novica za vse ljubitelje pajkic. Združite jih z elegantnim prevelikim plaščem in dobili boste ulični videz, ki je kot nalašč za modno brv. Za bolj večerni pristop pa izberite slip obleko ali drapirano obleko v isti barvi kot pajkice, pri čemer ne pozabite, da, kot nas uči Victoria Beckham, s črno barvo nikoli ne morete zgrešiti.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Ali s partnerjem tvorita dober starševski par? To so znamenja, ki glede na astrologijo sestavljajo najbolj kompatibilne starše

Priporočamo tudi: Hujšanje z ananasom: Hitra izguba kilogramov in izboljšana prebava sta le dve od 6 koristi!

Novo na Metroplay: "Svojo otroško igro dajem na papir." | Hana Stupica in Urška Križnik Zupan