Pozabite na kamelji plašč, to je edini plašč, ki ga potrebujete za to jesen in zimo 2023/24

19. 10. 2023
Pozabite na kamelji plašč, to je edini plašč, ki ga potrebujete za to jesen in zimo 2023/24 (foto: Profimedia)
Profimedia

V kolekcijah za jesen/zimo 2023 je bilo splošno razpoloženje v znamenju cenjenja dobro izdelanih vsakdanjih oblačil, zato je primerno, da je vodilni slog plašča v tej sezoni klasičen črn plašč. 

Morda je to najbolj smiseln zimski plašč in odpuščamo vam, če menite, da se sliši nekoliko, no, dolgočasen, da bi bil kaj vreden navdušenja. Vendar je ključ v izvedbi - z brezhibnim krojenjem in čudovitimi tkaninami je ta plašč povzdignjen, da bi bil kraja prizorišča, ne pa povprečen volnen plašč za vse.

Modne revije za leto AW23 so prepričljivo dokazale moč črnega plašča, saj je ta slog kraljeval skoraj v vseh ključnih kolekcijah. Vsi plašči, o katerih se je največ govorilo, so bili zelo ostri, s širokimi rameni, prevelikim, prilagojenim krojem in dolgimi, običajno segajočimi tik nad gležnje.

Pri modnih hišah Dolce & Gabbana in Stella McCartney so imeli črni plašči obliko peščene ure, izklesano tako, da so opredeljevali pas in ponujali glamurozno podobo klasike. Victoria Beckham (ki to podpira že od marca) je izdelala vrhunski enonadstropni krojeni plašč dolge linije, medtem ko so Alaïa, Khaite in Balenciaga ponudili bolj usmerjen pristop z velikanskimi modeli, ki so namerno preplavljali okvir.

Dolce & Gabbana

Čudoviti črni krojeni plašči so že leta stalnica pri The Row, Zoë Kravitz, Jennifer Lawrence in Rosie Huntington-Whiteley pa so že dokazale, da se v plašče z dolgim pasom splača vlagati. Ti plašči so morda prevladujoči trend plaščev za leto AW23, a ironično je, da je to morda najbolj klasičen plašč, ki ga lahko kupite.

Givenchy

V tem je zajeto vseobsegajoče protitendovsko razpoloženje sezone - namesto visokooktanskega oblačenja za zabave so bile obleke, ki so na revijah za AW23 zares pritegnile pozornost, vsakodnevne obleke za kavo iz resničnega življenja. Pri Miu Miu so modeli pod volnenimi plašči nosili gamaše in kapuce, pri Gucciju pa so bile v ospredju vrečaste kavbojke in še bolj vrečaste jakne.

Victoria Beckham

"To je bila tako močna sezona za vrhnja oblačila z odličnimi plašči v vseh kolekcijah, še posebej na modni stezi," je povedala Liane Wiggins, vodja ženskih oblačil pri MATCHES. "Črni plašči so odličen temelj garderobe, to sezono pa so na voljo zelo različne teže, tkanine in slogi - torej veliko različnih načinov vlaganja. Posebno pozornost so pritegnile silhuete do gležnjev z oprijetimi pasovi iz Guccija in The Row ter okrašen slog Simone Rocha."

Trik pri iskanju popolnega črnega plašča je v tem, da se ga lotite, kot da gre za življenjsko naložbo - bodite pozorni na natančnost silhuete in posegajte po najboljši kakovosti, ki si jo lahko privoščite. Cilj je, da si omislite krojen plašč, ki ga boste imeli za vedno in ne le za eno ali dve zimi.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Brigitte Macron v barvi, ustvarjeni za ženske, ki ne marajo črne in želijo izgledati elegantno

Priporočamo tudi: Katarina Čas po dolgem času zopet navdušila z elegantnim stajlingom. Ženske nad 40 jo bodo želele posnemati