Pozabite kamelji plašč, to je najbolj eleganten trend plaščev letošnje jeseni

28. 11. 2023
Pozabite kamelji plašč, to je najbolj eleganten trend plaščev letošnje jeseni (foto: Profimedia)
Profimedia

V sezoni jesen-zima 2023/2024 se v okviru trenda tihega luksuza vrača ogrinjalo.

Med glavnimi trendi za jesen in zimo 2023/2024 je težko spregledati vrnitev ogrinjala, katerega kratke in dolge različice smo opazili na številnih modnih brveh, od Balmaina do The Row in Alaïe. Kot da bi napovedovali, da bo letošnja zimska sezona še posebej naporna, je število oblikovalcev, ki so v svoje kolekcije vključili ogrinjala, doseglo 27 %, kažejo podatki iskalnika Tagwalk v njegovem letnem poročilu.

Dolgo časa so se ogrinjal izogibali, saj so bili domena izmišljenih likov iz otroških zgodb (vključno s superjunaki, kot sta Wonder Woman in Batman, pa tudi s tremi mušketirji, Rdečo kapico, vsemi vrstami čarovnikov in Drakula). A zgodovinsko gledano je to predvsem simbol moči in bogastva.

Čeprav je danes postal samostojen modni kos, je bilo ogrinjalo od rimskega cesarstva naprej predvsem praktično oblačilo, ki je skrivnostno skrivalo telo pod plastmi blaga, da bi ga zaščitilo pred mrazom. Nato se je razširilo na francoske dvore: vsi se spomnimo vsaj enega portreta francoskih kraljev s pelerino, zlasti Ludvika XIV. v njegovem habit de lumière, izvezenem s fleurs de lys, kraljevim simbolom par excellence. V tistem času je bilo ogrinjalo impozantno, težko in, treba je reči, nepraktično ... Od tistih razkošnih let se je posodobilo in postopoma skrajšalo ... Vendar je le stežka našlo svoje občinstvo.

Šele v tridesetih letih 20. stoletja, natančneje ob predstavitvi kolekcije Else Schiaparelli za jesen in zimo 1938-1939, imenovane "Cosmique", so jo začele podpirati modne revije. V tisti sezoni je italijanska oblikovalka predstavila ogrinjalo "Phoebus", v celoti izvezeno z bleščicami in kovinskimi zlatimi nitmi, v "šokantno rožnati" barvi, po kateri je bila znana.

Plašč, ki je zdaj v lasti muzeja Galliera, je bil predstavljen v oktobrski številki revije Vogue iz leta 1938. Od takrat je plašček veljal za znak ženske moči, enakovreden suknjiču z epoleto ali obleki. Naključje ali ne, to so tudi trije od glavnih trendov, ki smo jih opazili v kolekcijah za jesen in zimo 2023-2024!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Palais Galliera Musée de la Mode de Paris (@palaisgallieramuseedelamode)

Kako nositi ogrinjala to zimo?

Naj gre za oblačila Stelle McCartney, Michaela Korsa ali Chloé, ogrinjalo je udobno, oblikovano iz prijetnih in toplih tkanin. Pri blagovnih znamkah Loewe in Alaïa je pelerina še korak dlje in je videti kot posteljna garnitura za zimsko udobje... Coperni, Prada in Chanel pa so z mini različicami izigrali šestdeseta leta. Kaj imajo vsi ti modeli skupnega? Barvna paleta, ki je vedno nevtralna in niha med smetano, mišjo sivo, mornarsko modro in črno.

Chloé

Coperni

Michael Kors

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Ustnice, namazane s korektorjem: Sofia Richie oživi ta lepotni trend iz leta 2000, ki smo ga nekoč obsojali

Priporočamo tudi: Ta modni detajl, ki ga imamo vsi v svoji garderobi, je zimska obsedenost: Za nekatere dame ne pride v poštev, druge pa ga obožujejo

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk