Nakit te Slovenke je naše najbolj dragoceno odkritje zadnjega časa!

Lara Podvršič v svojem ateljeju oblikuje uporabno umetnost v obliki nekonvencionalnega nakita!

Nakit te Slovenke je naše najbolj dragoceno odkritje zadnjega časa! - Foto: Instagram Ateljedr

Kdaj ste spoznali oblikovanje nakita in kako ste se izučili te umetnosti?

Oblikovanje me spremlja iz otroštva, takrat sem izdelovala nakit predvsem iz fimo mase, žice in gline. Z žlahtnimi kovinami in dragimi kamni pa sem se začela resneje ukvarjati z odprtjem ateljeja. Drugače je učenje zlatarske obrti in umetnostnega oblikovanja proces, ki se nikoli ne konča.

Nekaterih zlatarskih osnov sem se naučila pri zlatarju Janezu Slugi, trenutno pa delujem pod mentorstvom oblikovalca Žareta Ognjenoviča. Večino teoretskega in strokovnega znanja ter izkušenj o tem, kako se kovina obnaša pod različnimi fizikalnimi pogoji, pa pridobivam z vsakodnevnim delom in raziskovanjem v ateljeju.

 

A post shared by atelje DR jewelry (@ateljedr) on

Kako bi opisali svoj oblikovalski slog?

Ključni element mojega sloga je združevanje kontrastov, tako vsebinsko in oblikovano kot pri izbiri tehnik izdelovanja. Ročno oblikovan umetniški nakit, izdelan izključno z uporabo ognja in drobnega orodja, v katerem se prepletajo številne barve, kovine in teksture, s poudarkom na detajlih. Nenavadne oblike, ki stremijo k futurizmu, a vsebujejo pridih rustikalnega.

 

A post shared by atelje DR jewelry (@ateljedr) on

Kateri so vaši najljubši materiali? Posvečate kakšno posebno pozornost eteričnim lasnostim kamnov?

Še zlasti rada prepletam zgubano srebro in bleščeče zlato; v hinduistični filozofiji srebro predstavlja hladno luno, zlato pa toplo sonce. Seveda sem pozorna na to, kako posamezen kristal vibrira in vpliva na pretok energije posameznika ter njegovo razpoloženje. A poleg njegovih eteričnih lastnosti mi je pri oblikovanju pomembna tudi njegova zunanja podoba, na primer tip brusa, prepuščanje svetlobe in kakovost oziroma moč barve.

 

A post shared by atelje DR jewelry (@ateljedr) on

Oblikujete tudi zaročne in poročne prstane. Kakšni so trendi na tem področju?

Danes se veliko poudarjata drugačnost in prepoznavnost, to se odraža tudi pri povpraševanju po zaročnihi n poročnih prstanih. Vedno več ljudi zavrača izdelke iz standarizirane, množične proizvodnje ter si želi, da bi nakit izražal njihovo osebnost, enkratnost ... Tako pomemben dogodek v življenju, kot je poroka, želijo ovekovečiti z nečim, kar bi bilo izdelano izključno zanje, po njihovih željah in predstavah.

 

A post shared by atelje DR jewelry (@ateljedr) on

Zgodovina je zelo bogata, ko govorimo o nakitu. Katero obdobje vas še zlasti navdihuje?

Še zlasti me je pritegnilo obodbje etruščanske umetnosti, ko je zlatarstvo doživelo pravi razcvet. Njihova granulacijska tehnika se je ohranila do današnjih časov, uporabljam jo tudi sama v kombinaciji s tehniko retikulacije, to je gubanje materiala, ki se je razvilo v 60. letih prejšnjega stoletja. V tem času se je pojavila še težnja, da oblikovanje nakita ne bi bilo samo obrt, ampak da bi bilo prepoznano tudi kot del umetnostnih praks. V osredju tako nista več žlahtnost kovin in nosljivost, temveč ideja, zasnova kreacije.

To področje eksperimentalnega nakita me vedno bolj privlači. Zanimiva mi je tudi japonsla umetnost, kjer sem poiskala navdih za prvo kolekcijo s tako imenovano tehniko mokume gane. Gre za tehniko iz 17. stoletja, pri kateri spojimo številne plasti različnih barv, jih nato valjamo in oblikujemo tako, da dobimo različne vzorce v kovini. Tej izdelavi se reče tudi imitacija lesa, saj vzorci predelane kovine spominjajo na naravni les. Trenutno pa raziskujem še kintsugi, japonsko umetnost zlatega šiva iz 15. stoletja, iz katere črpam navdih za prihajajočo linijo nakita.

 

A post shared by atelje DR jewelry (@ateljedr) on

Včasih je zlatarski poklic veljal predvsem za mošo panogo, danes pa opažamo, da je vse več ženskih oblikovalk nakita. Kako se ženske znajdete v tem 'umazanem' poslu?

A gospodinjska opravila pa niso umazano delo? Kakorkoli že, pomenljiv je podatek, kako so pred časom na severni strani Dunaja odkrili grob iz časov bakrene dobe, ki je prisilil arheologe, da so začeli na novo raziskovati delitev del med spoloma v prazgodovini, zlasti na področju izdelave nakita. V nasprotju s prerpičanjem, da so se s tem ukvarjali le moški, je grob, poln umetelno oblikovanega nakita in drobnega orodja, dejansko pripadal ženski.

Za Elle marec pripravila Katja Kozlevčar

Fotografije: Instagram ateljedr

Preberite še: Javnost Gigi Hadid označila za presuho, njen odgovor pa vas bo ŠOKIRAL! (Bravo, punca!)

Priporočamo tudi: KONČNO je nekdo našel način, kako se znebiti razcepljenih konic in NE izgubiti dolžine!

Najbolj brano