3 trendni modeli čevljev tega poletja, ki jih ortopedi ne odobravajo: Niso zasnovani za večurno nošenje in škodujejo vašim stopalom

Poleg dizajna čevljev je čas, da smo pozorni na njihovo praktičnost in nosljivost.

3 trendni modeli čevljev tega poletja, ki jih ortopedi ne odobravajo: Niso zasnovani za večurno nošenje in škodujejo vašim stopalom - Foto: Profimedia

V toplejših dneh obutev, namenjeno jesensko-zimskim razmeram, kot so gležnjarji ali škornji, mnogi z velikim veseljem odložijo na dno police za čevlje. Toda ali ste vedeli, da nekaterih zelo priljubljenih modelov odprtih čevljev zdravniki nikoli ne bi priporočili? 

Številne ljubiteljice poletnih oblek si ne morejo predstavljati drugačne kombinacije od tiste, ki vključuje nekatere trendovske modele sandalov.

Nekateri modeli poletne obutve pa so zelo visoko na lestvici najmanj priporočljivih, ko gre za zdravje stopal, pa tudi celotnega organizma. Ortopedi se strinjajo, da lahko neka obutev povzroči številne težave, saj naša stopala opravljajo zelo pomembne funkcije za naše telo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Valeria Lipovetsky (@valerialipovetsky)

Velika napaka je, da marsikdo običajno nosi natikače ali zelo priljubljene sandale, namenjene nošenju v bazenu ali morju, ki niso namenjeni večurnemu nošenju, kot je npr. sandale za hojo.

Mnogi zanemarjajo tudi anatomsko obliko, saj se pri izbiri poletnih čevljev osredotočajo le na svoj videz.

Strokovnjaki za zdravje stopal poudarjajo, da so na primer natikači usodni za stopala. Če nosite čevlje, ki so čez prste, boste nezavedno skrčili prste, da vam natikači ne zdrsnejo z nog. Poleg tega je velika verjetnost, da bodo ti čevlji v nekem trenutku padli z nog, zato je mogoče zlahka izgubiti ravnotežje in se poškodovati.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 𝔛 (@xeniaadonts)

V nasprotju s tem priporočajo poletne čevlje, ki imajo tri paščke – enega spredaj, enega okoli sredine in enega, ki bo podpiral gleženj. 

Kot zelo škodljivega omenjajo še en model, in to so čevlji z visoko peto. Strokovnjaki svetujejo, da nosite približno 2 centimetra visoko peto in pogosto spreminjate višino pete, saj če ves čas nosite enako višino, se lahko skrajšajo mišice zadnjega dela noge. 

Skratka, izogibajte se naslednjim trem modelom poletnih sandalov, da bodo vaša stopala čim dlje zdrava:

1. Japonke
2. Plastični copati za plažo
3. Sandale z visoko peto

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Jane Fonda navdušila v klasičnih bež hlačah, ki jih ženske nad 60 let obožujejo

Priporočamo tudi: Kate Middleton je s tem preprostim trikom osvežila pomladno obleko, ki jo ima v svoji omari že leta

Najbolj brano