10 luksuznih modnih znamk, ki so prepovedale uporabo pravega krzna

 Ubijanje živali za izdelavo oblek je passé. 

10 luksuznih modnih znamk, ki so prepovedale uporabo pravega krzna - Foto: Profimedia

Pravo krzno je tradicionalno prestižen material, ki velja za enega najtoplejših in najmehkejših. Pridelan je iz dlakave živalske kože, uporablja pa se za izdelavo plaščev, jaken in zimskih dodatkov. Večina pravega krzna, inkorporiranega v modno industrijo, izvira iz krznarskih farm, na katerih so življenjski pogoji živali obupni. Rejene so specifično zaradi svojega kožuha, zaprte v majhnih kletkah in ubite na krute načine, ki omogočajo ohranitev njihove kože. Pridobivanje pravega krzna pa je problematično tudi zaradi svojega proizvodnega procesa, ki vključuje masovno uporabo škodljivih materialov in ima negativen vpliv tako na okolje kot tudi na ljudi. Živalski in okoljski aktivisti se zato že desetletja trudijo spremeniti sistem. Fur Free Alliance je koalicija več kot štiridesetih organizacij za zaščito živali, ki poskuša odpraviti mučenje živali v krzneni industriji in se uspešno bori za etično in trajnostno reformo proizvodnih dejavnikov v svetu mode.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fur Free Alliance (@furfreealliance)

Tu je 10 luksuznih modnih znamk, ki poskušajo dosegati etične standarde in so v skladu s tem prenehale z uporabo pravega krzna. 

Stella McCartney

Stella McCartney je znamka, ki se nikoli ni posluževala uporabe pravega krzna. Že ob svoji ustanovitvi leta 2001 je ustvarila t.i. krzno brez krzna, ki brez krutosti do živali doseže videz in občutek pravega krzna. Znamka z večletno uporabo umetnega krzna dokazuje, da mučenje živali v modi nikakor ni potrebno in da za živalske materiale obstajajo več kot privlačne alternative. Oblikovalka sama je dejala, da je pridobivanje pravega krzna za modne kose popolnoma nepotrebno ter da modna industrija s kruto rejo živali, ki bodo spremenjene v plašče, tolerira umor. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stella McCartney (@stellamccartney)

Calvin Klein

Calvin Klein je proizvodnjo krznenih modelov zaustavil že leta 1994. Modni oblikovalec je odločitev sprejel na podlagi svojih pogledov na humano ravnanje z živalmi in dejstva, da se krzneni segment podjetja preprosto ni več skladal s korporativno vizijo in filozofijo znamke. 

Armani

Giorgio Armani je po dolgem lobiranju aktivistov za živalske pravice pravo krzno nehal uporabljati leta 2016, ker meni, da je uporaba krutih metod pridobivanja pravega krzna zaradi novih tehnologij nesmiselna. Armani Group, ki vključuje štiri znamke, med proizvodnjo svojih produktov tako prioritizira skrb za živali in okolje.  

Gucci

Gucci je leta 2017 pod vodstvom kreativnega direktorja Alessandra Michela oznanil, da pravega krzna ne bo več uporabljal, ker ta ni več moderen in ker ustvarjalnost omogoča odkrivanje boljših alternativ. Odločitev modne hiše je bila za javnost presenetljiva, saj so bili takrat en izmed najbolje prodajanih Guccijevih izdelkov prav s krznom obrobljeni mokasini. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @gucci

Burberry

Burberry je z uporabo krzna kunca, lisice, kune, azijskega rakuna in angore prenehal leta 2018, nadaljuje pa z uporabo kravjega usnja in škarje. Marco Gobbeti, takratni Burberryjev izvršilni direktor, je dejal, da moderni luksuz temelji na okoljski in živalski ozaveščenosti ter odgovornosti. 

Chanel

Ker je želel ohraniti visoke etične standarde, je Chanel leta 2017 po pritisku aktivistov za živalske pravice prepovedal uporabo pravega krzna in kot prva ekskluzivna znamka tudi eksotične živalske kože. Čeprav modna hiša nikoli ni masovno proizvajala krznenih artiklov, je na odločitev že od začetka gledala kot na priložnost za kreativen razvoj luksuznih kosov, katerih produkcija bo dosegala moralne imperative. 

Versace

Ljudje za etično ravnanje z živalmi (PETA) so že v začetku devetdesetih začeli izpostavljati problematiko Versacejeve uporabe pravega krzna, s katero je modna hiša prenehala leta 2018. Donatella Versace je poudarila, da noče ubijati živali zavoljo mode, izvršilna direktorica Humane Society International UK pa je pojasnila, da odločitev izjemno vplivne znamke glamurja in ekscesa dokazuje, da etična moda še nikoli ni bila bolj v stilu. 

Prada & Miu Miu

Italijanska modna hiša Prada group, ki vključuje znamki Prada in Miu Miu, je s poletjem 2020 zaradi občutene družbene odgovornosti in pogovorov s PETO prenehala z uporabo pravega krzna. Oblikovalka Miuccia Prada je v izjavi dejala, da bo osredotočenost na uporabo inovativnih materialov podjetju omogočila raziskovanje novih meja kreativnega oblikovanja in hkrati zadostila etičnim standardom.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Prada (@prada)

Yves Saint Laurent

Yves Saint Laurent je z uporabo pravega krzna prenehal šele leta 2022, ko se je znamka zavedla, da so se pričakovanja njihovih strank spremenila skupaj s premikom sveta k bolj etični in trajnostni modi. PETA je po desetletjih pogajanja Saint Laurentovo odločitev pozdravila in dejala, da je prodaja izdelkov iz pravega krzna v letu 2021 sramotna.  

                                                                                           Pripravila: Lara Lovrič

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Rdeč plašč, ki ga je Kate Middleton nosila ta vikend, je poklon enemu najbolj drznih videzov princese Diane

Priporočamo tudi: Mojca Mavec navdušila v stajlingu s puloverjem in golimi nogami

Najbolj brano