Spoznajte Iris Jeraj Peterca, damo z vizijo in edinstvenim modnim slogom!

"Iris Jeraj Peterca je zagotovo ena izmed tistih posebnih ljudi, ki so mi prekrižali pot ravno takrat, ko sem potrebovala malo spodbude," piše novinarka naše hiše, Tina Tanko.

Moda, 25. 8. 2017

Iris Jeraj Peterca

Pa čeprav se mogoče njena dejanja njej zdijo trivialna, so tiste male pomoči, ko gledam v preteklost, imele ključni vpliv. Pisati o osebi, ki jo ceniš in spoštuješ, je zahtevno. Iris Jeraj Peterca je namreč izjemna ženska s posebno energijo in močno vizijo. Prek trgovin Max&Co., Marina Yachting in Petite Bateau že leta spreminja dojemanje mode ljubljanskih modnih navdušenk in z njeno pomočjo si marsikatera dama danes dovoli več in dojema modni nakup kot investicijo, in ne le hitro potrošnjo. Da pa Iris ne spi na lovorikah dosedanjih uspehov, je mogoče opaziti pri postavitvi lastne blagovne znamke Viva's, ki navdušuje s svežimi modnimi kos. Vsi, ki se želite vsaj malce potopiti v Irisin svet, lahko več preberete tudi na njeni spletni strani liliinroza.si. Zdaj pa spoznajte damo z vizijo.

Kaj pomeni imeti osebni stil in kako ga nekdo najde?

Menim, da mora osebni stil izraziti vsakega posameznika. Všeč so mi ljudje, ki skozi oblačila nekaj sporočajo družbi.

Je stil priučen?

Z malo smisla za estetiko lahko tudi. (smeh) Pomagajo nam lahko družbena omrežja in družbeni kanali, a vseeno mora posameznik izžarevati svoj karakter.

Iris Jeraj Peterca

Kakšna je vaša estetika pri notranjem opremljanju? Se razlikuje od vaše osebne estetike?

Mislim, da je moja osebnost izražena tudi v stanovanju. Ker imam družino, je zanimivo, kako k videzu stanovanja prispevajo tudi otroci, ki z odraščanjem prinesejo svojo estetiko. Včasih prazna tla so zdaj prikrita z legicami in avtomobilčki, tu in tam izza omare gleda kak robot. 

Všeč mi je, da se vsi počutimo dobro.

Kaj inspirira vaš stil, tako oblačilni kot stil, za katerega se odločite pri opremljanju in dekoriranju stanovanja?

Moj stil inspirira moje življenje. Sem mama dveh otrok, po večini se vozim s kolesom, čez dan imam veliko sestankov ... V oblačilih se moram torej počutiti udobno. Rada prelistam revije, kot so Vogue, Wallpaper, Monokel, Porter ... Včasih mi že branje kakšnega članka ali knjige izriše stajling, ki si ga zaželim naslednji dan, spet drugič me navdihne obisk galerije ali gledališča. Rada se prepuščam navdihom vsakdanjika.

Iris Jeraj Peterca

Že kar nekaj let za stilsko dovršenost Slovenk skrbite prek blagovnih znamk, ki jih zastopate. Je potem moda vaša strast ali nanjo gledate zgolj kot na poslovni element?

Menim, da bi bil tak poslovni element brez strasti zgrešen. Modo in oblačila moraš imeti rad. Verjamemo v vizije znamk MAX&Co., Petit Bateau in Marina Yachting, ki jih ponujamo na slovenskem trgu, po drugi strani pa z lastno znamko Viva's gradimo in izražamo svojo zgodbo.

Ali kot obraz blagovne znamke Lili in Roza menite, da je osebnostni stil pomemben pri vzpostavljanju poslovne komunikacije s strankami?

Sem to, kar sem, in bolj kot stil, verjamem, da je v poslovnem svetu pomembna energija, ki jo oseba izžareva. Je pa stil tisti, ki nas dela to, kar smo, in velikokrat pripomore k samozavesti.

Iris Jeraj Peterca

Katere so vaše najljubše trgovine z oblačili, poleg vaših, seveda? (smeh)

Rada obiščem konceptualne trgovine, kot sta Corso Como 10 v Milanu in Dover Street Market v Londonu, in manjše, ki jih ponavadi najdem, ko se potepam po tujih mestih. Pri nas rada raziskujem, kaj je novega v mestu, zelo me veseli, da se Ljubljana polni z lepimi trgovinami in lokali, da je polna turistov ter je na ulicah čutiti sproščen vrvež ljudi.

Kaj vas na oblačilnih kosih najbolj pritegne?

Pri oblačilnih kosih me najbolj pritegnejo kroj oz. model, surovinska sestava in detajli. Prav slednji dober izdelek ločijo od hitre mode in slabe kakovosti. Predvsem v naši otroški trgovini dajemo prednost naravnim in ne kemično obdelanim materialom, saj se zavedamo te pomembne vrednosti pri oblačenju svojih otrok.

Iris Jeraj Peterca

Kateri je vaš najljubši oblačilni kos v omari in zakaj?

Trenutno so to majica Petra Movrina, kavbojke iz džinsa Closed in Mother in pisane sandale, ki so moj nepogrešljivi kos tega poletja.

Velikokrat vas je mogoče zaslediti v kosih s slovenskim podpisom. Je kakšen slovenski oblikovalec, ki vam je še posebej blizu?

Ja, zelo so mi pri srcu kreacije Petra Movrina. Tudi sicer sva zelo dobra prijatelja in cenim njegovo odkritost in srčnost. Trenutno nam s svojimi izkušnjami pomaga pri razvoju kolekcije Viva's.

Iris Jeraj Peterca

Kako kupujete oblačilne kose? So to premišljeni ali spontani nakupi? Nosi kateri od kosov posebno zgodbo?

Čisto odvisno. Včasih pomagam pri izbiri oblačil nekomu drugemu in potem najdem kakšen kos še zase, oziroma ko že mislim, da ničesar ne potrebujem, naletim na nekaj, kar mora z mano v omaro. Prisegam na oblačila, ki so na neki način večna in jih rada kombiniram s trendi, ki jih prinašajo nove sezone.

Vsak kos nosi posebno zgodbo. Že od nekdaj si raje kupim manj kosov, a te dobre. Ponavadi me obleke spominjajo na različna potovanja, saj si večinoma tam kupim res kakšen poseben kos.

Si z leti dovolite biti bolj modno drzni?

Mislim, da. Ni mi več nerodno in dobro se počutim, tudi če je kombinacija malo bolj drzna ali drugačna.

Iris Jeraj Peterca

V kateri kos bi moral vsakdo investirati?

Različno, mislim, da je to stvar vsakega posameznika, nekomu pomenijo več čevlji, drugemu torba, tretjemu obleka. Zagotovo so to osnovni kosi, ki jih lahko kombiniramo na vse mogoče načine, npr. bela srajca, moder pulover ...

Ste se pri opremljanju stanovanja srečali s kakšnimi oblikovalskimi težavami?

Koncept opremljanja stanovanja mora temeljiti na enostavnem osnovnem prijemu oblikovanja, ki ga naknadno in z leti nadgradimo z idejami in barvami. Seveda je izjemno pomembna svetloba, ki še poudari vse, kar je lepega.

Iris Jeraj Peterca

Najljubši kotiček v stanovanju?

Trenutno je to terasa, na kateri imamo res ogromno lončnic, vse je zeleno. Tu si vzamem čas zase, kaj preberem, razmišljam ali pa samo strmim v daljavo.

Kateri stil trenutno občudujete? Pri tem mislim predvsem stil osebe, ki vam je v navdih.

Občudujem veliko in zelo pozitivno 'vrnitev' Celine Dion. V na trenutke malo prezategnjeno modno vzdušje je prinesla val pozitive in mega modnih kombinacij.

Iris Jeraj Peterca

Katere stvari nikoli ne bi našli v vaši omari?

Nikoli ne reci nikoli. Kar mi danes ni všeč, mi bo morda čez nekaj časa. S tem se ne omejujem.

Katera je vaša modna pregreha?

Pri meni so to čevlji, nikoli jih ni dovolj. Pa torbe, tudi teh se je nabralo kar nekaj. Tudi pri kavbojkah včasih pretiravam. Odkar imamo svojo linijo majic, je tudi teh v moji omari kar precej. (smeh)

Iris Jeraj Peterca

Kateri modni kosi so nepogrešljivi za letošnje poletje?

Pri Max&Co. so to obleke s cvetličnimi potiski, ki jih bodo jeseni zamenjali metulji, pikapolonice in hrošči, medtem ko Petit Bateau in Marina Yachting prisegata na črte v mornarskem stilu. Velik hit letošnjega poletja so tudi srajčne obleke.

Za revijo Story pripravila Tina Tanko
Fotografije Mateja J. Potočnik, osebni arhiv

Preberite še: Ko greste naslednjič h kozmetičarki, jo obvezno vprašajte TOLE!

Priporočamo tudi: Tatjana Damjanović: Ženska, ki si je s trdim delom zagotovila zvezdniški status na Bližnjem vzhodu

Najbolj brano