Prihaja shirting 07 _ Beg ustvarjalnosti!

V kreativnem centru Poligon bo v četrtek, 15. septembra 2016, ob 20. uri predstavljena sedaj že sedma edicija projekta shirting....

Moda, 14. 9. 2016
Prihaja shirting 07 _ Beg ustvarjalnosti! - Foto: Promocijsko gradivo

Kaj je shirting...?

Shirting... se je doslej že dotaknil različnih tem in odprl diskurz o različnih problemih s katerimi se sooča dandanašnja družba, prežeta s konzumerizmom in apatijo. Že sam projekt je zasnovan kot kritični razmislek o problemih globalne modne industrije ter nanje odgovarja z alternativnim modelom oblačenja in uporabe/produkcije oblačil. V tem kontekstu odpira prostor aktivne soudeležbe publike, ki ji je v običajni potrošniški praksi odmerjena le vloga nemega opazovalca in konzumerja. Shirting 07 obravnava problematiko ekonomskih migracij nadarjenih Slovencev v tujino.

Interdisciplinarni kreativni projekt?

Skozi kritično perspektivo shirting 07 raziskuje in razkriva protislovna družbena razmerja, ki se kažejo tudi v odhajanju mladih v tujino in izpostavlja pomen ohranjanja vezi s slovenskimi oblikovalci, ki delujejo v tujih prostorih. Z vnosom rezultatov njihovega dela v slovenski prostor pa 'vrača' kvalitetno slovensko modno oblikovanje v domače okolje neposredno med posamezne uporabnike.

Razstava shirting 07 predstavlja osebne zgodbe sedmih mladih modnih oblikovalcev ...

... ki so se odločili, da si možnosti kreativnega izražanja in preživetja poiščejo v tujini: Maja Mehle, Mateja Krofl, Anja Dragan, Iztok Hrga (na sliki spodaj), Erna Ostanek, Urška Hvalica in Aleksandra Rakić. Vsak od njih je oblikoval in izdelal unikatno srajco, z njo tri tedne shirtal (nosil srajco) ter jo poslal v Slovenijo, kjer bo na otvoritvenem dogodku na voljo novim uporabnikom. Sedem unikatnih srajc prihaja iz tujine - Londona, Berlina, Barcelone, Kobenhavna in Džakarte – v Ljubljano.

Shirting...

Razstava, ki so jo idejno zasnovali Elena Fajt, Lucija Jankovec, Dejan Krajnik in Neja Kaligaro, tako ne pripoveduje zgodb o odhodu in razlogih zanj, temveč o ritmu vsakdanjika vsakega izmed oblikovalcev v novem okolju, ki mu sedaj pravijo dom. Zasnovana je kot odprti studio, v katerem se je navidezno ravnokar zaključil proces oblikovanja srajc. Na ta način bodo obiskovalci imeli priložnost, da pobližje in podrobneje spoznajo oblikovalski proces, samo delo oblikovalcev in probleme, s katerimi se ti srečujejo. Nehote (ali hote) pa shirting 07 ravno s tem, da za domače oblikovalce delujoče v tujini ustvari začasni pop up studio, opozarja na čedalje bolj problematično stanje na področju oblikovanja pri nas in izpostavlja težek položaj modnega oblikovalca.

Vabljeni na otvoritev v četrtek, 15. septembra 2016, ob 20. uri.

Preberite še: Anja Rubik, aktivistka golote pravi: "Ne bojte se bradavic!" in Zapiski modne urednice Petre Windschnurer: Modro je spet moderno

Priporočamo tudi članek: VIDEO: H&M razkril zakulisje sodelovanja z ikoničnim fotografom

Najbolj brano