Ročne tehnologije: Zaključna razstava katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil NTF

Mladi na različnih področjih delovanja in ustvarjanja vnašajo ideje in novitete, ki nakazujejo odklon od dosedanjega in prinašajo spremembe ...

Moda, 29. 5. 2017
Ročne tehnologije: Zaključna razstava katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil NTF - Foto: Arhiv NTF

Študenti oblikovanja tekstilij in oblačil se obračajo k ročnemu delu in novim tehnologijam

Kot odgovor na trenutno stanje hitre modne  in tekstine industrije ter zasičenost trga z izdelki brez dodane vrednosti, se letos študenti oblikovanja tekstilij in oblačil obračajo k ročnemu delu in novim tehnologijam.

Njihova razmišljanja, prelita v oblačila, tekstilije, modne dodatke, kostume in različne tekstilne objekte, bodo predstavljena na zaključni razstavi Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete, ki bo v Slovenskem etnografskem muzeju, od 30.  maja do 15. septembra.

Razstava Ročne tehnologije prestavlja izbor najboljših del, ki so nastala skozi celoletni študijski proces pri različnih predmetih: Oblikovanje oblačil, Oblikovanje tekstilij, Tekstilne umetnost, Modni dodatki, Kreativne teorije, Oblikovanje kostumov itd.

Osebne zgodbe in uporaba že skoraj pozabljenih tradicionalnih ročnih spretnostih in inovativnih manipulacij tekstila

Študenti oblikovanja tekstilij in oblačil bodo predstavili svoja dela, ki bodo temeljila na osebnih zgodbah in uporabi že skoraj pozabljenih tradicionalnih ročnih spretnostih ter inovativnih manipulacijah tekstila.

Pri tem gre za vzpostavljanje sinergije ročnega dela in novih tehnologij,  tradicije in inovacije, preteklosti in vizij prihodnosti.

Mnogi so inspiracije iskali v starih predmetih iz zbirk Slovenskega etnografskega muzeja.

Izdelki študentov dokazujejo, da tradicionalna ročna dela ponujajo izjemne možnosti za oblikovanje in različne modifikacije v nove, modernejše oblike.

Različne ročne tehnike kot so vezenje, klekljanje, prepletanje, pletenje, kvačkanje, prešivanje, gubanje, polstenje, sitotisk ali ročno slikanje blaga izpostavljajo pozornost pri izdelavi in ustvarjajo dodano vrednost.

Želja po originalnosti in sodobnosti izraza

Študenti so, inspirirani z nostalgijo na eni strani in novimi tehnološkimi prijemi na drugi ter s pozornostjo do detajlov in s premislekom v izraznosti, svoja kreativna izhodišča prenašali v nove silhuete, teksture, vzorce, oblike in umestive.

Pri tem so ob želji po originalnosti in sodobnosti izraza izpostavljali tudi različne vidike trajnostnega oblikovanja.

Ročno delo pridobiva na vrednosti, v dialogu z novimi tehnologijami pa predstavlja smer razvoja v prihodnosti.

Razstava je nastala v sodelovanju z Etnografskim muzejem.

Lepo vabljeni na otvoritev razstave v torek, 30. maja ob 18.00.

Najbolj brano