Razkrivamo skrivnosti sveta visoke mode in nekaj najbolj odmevnih kreacij z zadnjega tedna visoke mode v Parizu

Kaj je moda Haute Couture in kdo jo lahko nosi? Razkrivamo skrivnosti sveta visoke mode.

Moda, 3. 3. 2022
Christian Dior Haute Couture pomlad/poletje 2007 - Foto: Profimedia

Vsi sledilci mode in modnih revij ste zagotovo zasledili besedo, ki je zaščitena pod francosko vlado. Haute Couture ali visoka moda po slovensko je najbolj ekskluzivna veja modnega sveta s približno 4000 registriranimi privatnimi strankami. 

Ampak, da bi modo Haute Couture razumeli še bolje, se moramo poglobiti v zgodovino. V 18. stoletje. 

Francoska kraljica Marija Antoinetta.

Na francoskem kraljevem dvorcu Marije Antoinetta je modna oblikovalka Rose Bertin priznana za vnos visoke mode v francosko družbo. Osebni stil oblikovanja postane tako prepoznaven, da Pariz postane svetovna prestolnica mode. Marija Antoinetta prosi Rose, naj obleče lutke v naravni velikosti po zadnji modi in jih pošlje kot darilo Marijinim sestram in mami, cesarici Mariji Tereziji iz Avstrije. Lutke poimenuje "mala in velika Pandora". 

Kraljeva modna oblikovalka Rose Bertin. 

Malo in veliko Pandoro kasneje pošljejo po Evropi, kjer si jih lahko dame elite ogledajo in kupijo najnovejšo modo v izbranih mestih po Evropi, kot so London, Dunaj, Benetke, Sankt Peterburg in Konstantinopel. 

Kasneje, v drugi polovici 19. stoletja v Parizu pod okriljem Charlesa Frederica Wortha visoka moda doživi vrhunec. Gospod Worth je prvi modni oblikovalec, ki predstavi kolekcije visoke mode v obliki modnih revij in uporabi manekenke. Pravimo mu oče visoke mode. 

Oče visoke mode, Charles Frederick Worth 

Ampak, da modna hiša dobi naziv ‘Haute Couture’, mora biti izbrana iz Chambre Syndicale de la Haute Couture, ustanove, ki nadzira modno dogajanje v Franciji. Ta mora upoštevati stroga pravila, kot so: modni atelje mora biti nastanjen v Parizu. Atelje mora zaposlovati vsaj 15 šivilj (les petites main) in vsaj 20 tehničnih delavcev. Atelje mora biti razdeljen na dva oddelka: oddelek Floue, ki oblikuje oblačila, kot so dnevne in večerne obleke ter krila, in oddelek Taileur, ki oblikuje bolj kompleksna oblačila, kot so suknjiči, plašči in hlače. Modna hiša mora izdelovati oblačila, narejena po meri, ki so ročno izdelana za privatne stranke, vključno z najmanj enim ali več pomerjanji. Kolekcijo visoke mode predstavijo vsako leto januarja za spomladansko kolekcijo in julija za jesensko. 

Ker so oblačila narejena na roke in zahtevajo ogromno fizičnega dela in pomerjanj, so temu primerne tudi cene. Za dnevna oblačila visoke mode sledijo cene od 20.000 € naprej. Pri Chanelu postavijo cene od 40.000 € naprej. Za večerne kreacije in oblačila z vezeninami pa boste odšteli od 100.000 € naprej. Seveda so cene odvisne od želj in porabljenih materialov.

 Jean-Paul Gaultier Haute Couture pomlad/poletje 2007

Hiše visoke mode se delijo na tri skupine: uradni člani so vse modne hiše francoskega porekla, zunanji člani so modne hiše tujega porekla, ampak imajo atelje visoke mode v Parizu, povabljeni člani pa so tisti, ki predstavijo svoje kolekcije samo na izbranih sezonah. 

Ena najbolj znanih strank visoke mode je prva dama prejšnjega vladarja države Katar, Moza bint Nasser. Moza je poznana po tem, da je pokupila skorajda celotne kolekcije visoke mode. Bila je velika občudovalka kolekcij modne hiše Christian Dior, ko sta jih oblikovala John Galliano in Bill Gayten, ter hiše Chanel. 

Moza bint Nasser v kreaciji Chanel Haute Couture pomlad/poletje 2011.

Ampak, ne glede na ves blišč in astronomske cene, ki so jih ljudje pripravljeni plačati, je atelje visoke mode izredno potrošen in neprofiten. Zato imajo hiše visoke mode dodatni vir dobička v konfekciji, modnih dodatkih, torbah, kozmetiki in parfumih.

Nekaj najlepših kreacij z zadnjega tedna mode v Parizu je v naši novi oddaji ELLEVATED predstavil David Kobe. Oglejte si jo v spodnjem videu.

Pripravil: David Kobe

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Oglejte si najlepše kreacije s tretjega dne modnega tedna v Parizu

Priporočamo tudi: Zapeljala sta nas Saint Laurent in njegova pariška drznost. Poglejte, po katerih kreacijah hrepenimo na uredništvu

Najbolj brano