Pismo urednice v decembrski reviji: "Tako preprosto in čudovito. Veselite se življenja!"

"Mlad je tisti, ki lahko še vedno pokaže navdušenje nad čim, tisti, ki kot otrok nenehno sprašuje: in potem," piše urednica revije Elle, Barbara Sekirnik, v uvodniku tokrat.

Moda, 11. 11. 2016
Pismo urednice v decembrski reviji: "Tako preprosto in čudovito. Veselite se življenja!" - Foto: Dunja Mantel

V eni izmed ljubljanskih kavarn sem opazovala gospo, staro krepko čez 50, morda celo 60 let.

Mojo pozornost je pritegnila s kontrastom, ki se je zgodil med njenimi sivimi lasmi, izbranimi oblačili in mladostno energijo. Pomislila sem, da bi se z veseljem postarala tako kot ona. In takrat sem se spomnila besed Marka Avrelija, ki je že okoli leta 150 n. št. izrekel: »Mladost ni le eno od obdobij v življenju, ampak predvsem stanje duha. Je izraz volje in občutkov. Predstavlja zmago poguma nad strahopetnostjo, zmago iznajdljivosti in podjetnosti nad vdajanjem udobnemu in brezskrbnemu življenju. 

Človek ne postane star, ko doseže določeno število let.

Star postane, ko izgubi svoje ideale. Res je, da leta puščajo posledice na obrazu, izguba ideala pa pušča sledove na duši. Predsodki, neodločnost, strah in obup so sovražniki, ki nas tlačijo k tlom in nas bodo pred smrtjo spremenili v prah. Mlad je tisti, ki lahko še vedno pokaže navdušenje nad čim, tisti, ki kot otrok nenehno sprašuje: in potem? Tisti, ki sproža dogodke in se veseli življenjske igre. Mladi ste, kolikor je mlado vaše zaupanje. Stari, kolikor ste neodločni.

Mladi, kolikor sta mlada vaša samozavest in vaše upanje.

Stari, kolikor ste negotovi. Mladi boste, dokler boste zaznavali lepo, dobro in veliko, dokler boste zaznavali glasove narave, vaših bližnjih, tistega nepojmljivega. Če bo vaše srce nekega dne prazno od obupa, razjedeno od cinizma, naj bo bog milosten do vaše duše – duše starca.«

Tako preprosto in čudovito. Veselite se življenja!

Barbara Sekirnik

Na prodajnih policah je že nova, novembrska številka Elle. Zagotovite si svoj izvod TUKAJ!

Elle december 2016

Najbolj brano