"Oh, ta sedemdeseta" (Petra Windschnurer)

Drzni kroji in žametne teksture sedemdesetih so navdihnili nov modni val. Upamo, da so vam všeč hlače na zvonec.

Moda, 26. 10. 2017

"Oh, ta sedemdeseta" (Petra Windschnurer)

Sedemdeseta se uvrščajo prav tja na vrh skupaj s štiridesetimi in osemdesetimi kot najboljše modne obdobje vseh časov.

Če bi pobrskali po fotografijah z modnih brvi zadnjih desetih let, bi že vedeli, o čem govorimo. Vsako leto, brez izjeme, se na sceni pojavi babydoll obleka. Redno hlače na zvonec in resice. In v zimski sezoni vsaj en plašč, podložen z ovčjim krznom. Seveda poznamo vzrok vztrajne priljubljenosti tega desetletja: moda v sedem - desetih je bila vseprisotna.

To je bilo obdobje Davida Bowieja, Diane Ross in Eltona Johna. Slog desetletja pa je bil feminiziran na vsakem koraku. Dekadentno glamuro - zen. Okusno vpadljiv. Politično uporniški in drzno seksi. V sezoni jesen in zima 2017 je bilo desetletje, ki so ga zaznamovali svobodni plesni gibi, inovativni tehnološki napredek, politični nemiri, gospodarska kriza in obsedeno gledanje televizije, na modnih pistah še kako prisotno. Tokrat so oblikovalci največ pozornosti namenili metuljčkastim ovratnikom (Chloé), potiskom, ki spominjajo na vzorce s tapet (Miu Miu), A-liniji kril (Mulberry) ter velikim in razkošnim jaknam (Marc Jacobs, Prada, Coach, Diane Von Furstenberg).

Nekateri modni oblikovalci so modele na modne brvi poslali v žametu in kvačkanih pleteninah, medtem ko je Marc Jacobs raziskoval zadnja leta sedemdesetih kot obdobje hip hopa (disko glasba je takrat že trpela krizo identitete). Miuccia Prada je duh političnega odpora poskušala ujeti s pomočjo mešanice starinskih tekstur in barv. Pri Miu Miu je v kolekcijo vnesla zabaven in vpadljivo drzen slog sedemdesetih in s tem znova preoblikovala idejo o glamurju. Pri Mulberryju se je Johnny Coca poigral z britanskim 'gospa Thatcher' pogledom na modni svet sedemdesetih ter v ženstvenih bluzah in širokih oblekah A-linij združil mestno privlačnost in podeželski šarm.

Vsa ta prenovljena vpadljivost sedemdesetih je za naše čute lahko velik šok, še zlasti po dolgih sezonah ulične mode, navdihnje - ne z nadrealizmom. Včeraj prešita bunda, danes krznen plašč. Najbolj neboleč način eksperimentiranja z novim trendom je, da raziščete nezgrešljivo barvno paleto sedem - desetih – čudovit izbor rjave, bež, gorčične, oranžne in rjaste.

Poskusite kombinirati različne odtenke karamelne ali vinsko rdeče barve, kot so naredili pri Marcu Jacobsu. Da razbijete monotonost, pograbite še nekaj v ubito modri ali vijoličasti barvi ali pa se zgledujte po Mulberryju in sezite po nečem zelenem ali v barvi ametista. Gre za diskre - tno povabilo sedemdesetih v vašo garderobo, ne da bi trend jemali preveč dobesedno. Tu bo videti razliko med elegantnim šikom in tem, da se odpravljate na zabavo z retro tematiko. Najboljše od vsega pa je, da se bo slog sedemdesetih neizogibno vračal v modo. Nosite ga zdaj in mnogo pozneje.

Petra Windschnurer
Fotografija: Profimedia in promocijsko gradivo

Preberite še: 5 'must have' žametnih modnih kosov za modno jesen 2017

Priporočamo tudi: To so filmi, ki si jih morate ogledati to jesen!

Najbolj brano