Vročica pred Oskarji: kdo bo blestel in kdo pogorel pri "modni policiji"?

Prišel je čas za Oskarje, ne le najpomembnejši večer leta v Hollywoodu, ampak zaradi "rdeče preproge vseh rdečih preprog" tudi pomemben večer za modne oblikovalce.

V Los Angelesu je že vse nared za podelitev najprestižnejših filmskih nagrad. V rdečo preprogo pred Oskarji so uprte oči z vsega sveta. Foto: Profimedia

Dolga parada žensk v glamuroznih večernih oblekah, dopolnjenih s pregrešno dragim nakitom, ki se začne januarja z zlatimi globusi in drugimi nagradami, svoj vrhunec doživi prav na Oskarjih.

Kot so prepričani poznavalci, modni oblikovalci tudi letos hranijo najboljše prav za konec. Ugibajo, da bodo tokrat na ogled barvite (in zato opazne) kreacije, nekatere med njimi bodo razkrile tudi nekaj kože; na ogled bo nekaj beline, pa klasični kroji, ki spominjajo na zlato dobo Hollywooda.

Seveda bodo vse oči na rdeči preprogi kot po navadi uprte v Angelino Jolie, ki že celotno sezono podeljevanja nagrad blesti, veliko zanimanja bo tudi za novinke Rooney Maro, ki doslej tako rekoč še ni brcnila v temo, Violo Davis in Octavio Spencer. Michelle Williams je vse bolj pomembno ime, ko gre za izbor oprav za rdeče preproge, pozabiti ne gre na Jessico Chastain ...

V modni redakciji časnika Telegraph so za vsako izmed najopaznejših igralk, ki se bodo sprehodile po oskarjevski rdeči preprogi, izbrali idealno obleko. Fotogalerijo si oglejte tukaj.

Ne le zabava, tudi posel

Že res, da so pomembni dogodki za oblikovalce "veliki štirje" tedni mode - milanski še poteka, pariški prihaja, za nami sta že New York in London -, a rdeča preproga na Oskarjih je tista, ki jo kamere v živo prenašajo v vse kotičke sveta, fotografije in posnetki zvezdnic in njihovih oblek pa se pojavljajo v časopisih, revijah, na spletu, ljudje si jih izmenjujejo preko mobilnikov ...

Seveda je tudi za zvezdnice to pomemben del posla, saj je to noč, na katero morajo biti opažene, če želijo podpisati kakšno donosno pogodbo za nastopanje v oglaševalskih kampanjah, na primer za kozmetične izdelke ali nakit.

Modni oblikovalec Marc Bouwer, kot je povedal za Reuters, na letošnjih Oskarjih pričakuje več bele, slonokoščene in srebrne barve - trend naj bi sprožila Angelina Jolie, ki se je na Zlatih globusih po rdeči preprogi sprehodila v beli satenasti Versacejevi obleki z rdečim poudarkom in navdušila.

Kdo si upa tvegati? Tilda.

"Obleka lahko naredi zvezdo, zvezda pa ne more narediti obleke. Grda obleka bo grda na vsakomur. Čudovita obleka je tista, zaradi katere bo neka igralka videti veliko bolj zanimiva," pa opozarja oblikovalec Allen B. Schwartz.

Da, oskarji so precej spolzek teren, saj lahko tiste zvezdnice, ki tvegajo, veliko pridobijo, ali pa neslavno pogorijo. Tako se je spodrsljaj zgodil po navadi hvaljeni Gwyneth Paltrow, ki je leta 2002 izbrala (preveč) prosojno obleko Alexandra McQueena, po drugi strani pa je Cate Blanchett vsem v spominu ostala ravno zaradi resnično drzne izbire iz leta 1999: nosila je obleko s podpisom Johna Galliana, ki je imela na hrbtu izvezene cvetlice in ptiča.

Tom Ford je pred nekaj dnevi v tem duhu izjavil, da so njegove obleke preveč drzne za na Oskarje, saj si nobena zvezdnica ne upa tvegati. Kot pravi, jih popolnoma razume, saj je resnično neprijetno, če se znajdeš na seznamu najslabše oblečenih pri "modnih policistih". Kot svetlo izjemo je Ford izpostavil Tildo Swinton, ki redno preseneča in navdušuje s svojimi izbirami.

Ne pozabite: najboljše oprave z Oskarjev vam bomo že kmalu po podelitvi prestižnih zlatih kipcev predstavili tudi na www.elle.si!

Najbolj brano