Tukaj je nova ELLE! Preverite, kaj vam sporoča modna urednica

ELLE november/december vas že čaka na prodajnih policah. 

Tukaj je nova ELLE! Preverite, kaj vam sporoča modna urednica - Foto: Elle naslovnica

Ne razumite me narobe, nisem tipični Grinch, ki ob postavljanju smrekice čaka v temnem kotu z žago v roki, december imam pravzaprav zelo rada, samo na malce drugačen način, na tak miren, neobvezujoč način. Vseeno mi je, ali se lučke v mestu prižgejo že novembra ali dan pred božičem, ne stokam, ko že petič zaporedoma v dnevu poslušam Last Christmas. Priznam, da mi pritisk vseeno malce naraste ob All I Want for Christmas Is You, a to pripisujem vokalu Mariah Carey.

Darila po navadi kupujem zadnji dan, običajno ne pečem piškotov v obliki jelenčkov, ne nosim puloverjev z motivom Rudolfa in ob zaključku leta ne pijem kuhanega vina na odprtih novoletnih tržnicah. Mogoče se vam bo zdelo čudno, toda v decembru najbolj uživam na samotnih sprehodih, ki si jih privoščim na zasneženih in neuhojenih poteh za hišo, všeč mi je, ko se tema prikrade na ulice že po četrti uri popoldan, rada imam meglena jutra, ki skrotovičene veje dreves brez listja naredijo še posebno otožne, hvaležna sem za družinsko večerjo na predbožični večer in vonj po pravem božičnem drevescu.

V decembru imam rada melanholijo, ki si jo ob vsesplošnem veseljačenju včasih namenoma prikličem v srce. Ta mi v obliki odrešilnega čustva poboža dušo veliko bolj kot zapovedana decembrska sreča, ki preži na vse, kar leze, in gre z vseh koncev in krajev. Prižgimo televizijo, prelistajmo dogajanje na družbenih omrežjih, sprehodimo se mimo prodajnih izložb, in če se tisti dan v veselem decembru ne počutimo vsaj pol tako srečni, je z nami gotovo kaj narobe, kajne?

Sprašujem se, kdaj in kako je veseli december postal nori december. Mogoče lahko krivdo res zvalim na medije, ki so počasi z neškodljivimi nasveti, kako osrečiti sebe in druge v tem čarobnem mesecu, decembrske obveznosti spremenili v diktaturo in hektično bitko s časom. Resda delujem v poklicu, ki od mene zahteva veliko druženja s poslovnimi partnerji, a po tri novoletne zabave na teden so vseeno preveč za ta zadnji mesec v letu, ki bi ga morala zaključiti veliko bolj mirno in praznično, kot to počnem zdaj.

Spomnim se božičnih in novoletnih praznikov iz otroštva. Na praznike smo se skrbno pripravljali, za kar mi danes v naglici decembrskih obveznih opravkov preprosto zmanjka časa. Namesto da bi praznično vzdušje stopnjevala, delam kljukice ob opravljenih decembrskih opravilih. Mediji mi neumorno ponavljajo, da so prazniki namenjeni času za družino, času, da pocrkljaš lastno dušo, času, ki ga nameniš najbližjim prijateljem, zato ne razumem seznama nalog in napotkov, ki ga hkrati postrežejo za čim bolj srečen in vesel december. Ne vem, kako je z vami, toda meni vsako leto zmanjka kar nekaj opravljenih opravil, da bi se lahko popolnoma vklopila v idealno podobo sodobnega praznovanja. Čeprav je šele november, vas že zdaj sprašujem (da res ne boste pozabili): Ste že spekli piškote v krogu svojih najmlajših? Boste pripravili vsaj eno slavnostno večerjo? Ste že naredili božično družinsko fotografijo pri profesionalnem fotografu? Ste uskladili božične puloverje z vsaj enim članom družine? Ste obiskali vsa napovedana prednovoletna srečanja? Kaj pa obisk božične tržnice? Drsanje na katerem od instagramabilnih drsališč? Okraševanje jelke? Vse to pod budnim očesom družbenih omrežij.

Naj se ve, da smo decembrsko razpoloženi tudi pod to streho. Smrečica pri nas še ne stoji. Ko jo bomo 'privlekli' iz našega gozda, jo bo okrasila hči. Izbrala bo zlate slamnate okraske in rdeče balončke. Iglice bodo na vejah ostale (upam) vsaj do prvega vikenda po novem letu, saj nameravam drevesce letos vsakodnevno poškropiti s hladno vodo. Vlaženje dela čudeže tudi, ko govorimo o smreki, in ne le o koži. Darila še niso skrita v omari.

Upam, da si bom pred prazniki ob podpori narave lahko privoščila sprehod po zasneženi poti za domačo hišo, saj snega za božič po napovedi vremenoslovcev (tako kot običajno) očitno ne bo. Grinch ima prste vmes, vam povem! Mogoče že jutri spečem božično torto. In čeprav vem, da Božiček ne obstaja, se konca v decembru še zlasti veselim. Zakaj? Zaradi daril, seveda, in umirjenega januarja, ki je na poti. Sledil mu bo februar, pa marec, april in že sta tu maj in junij, julij in avgust mineta, kot bi mignil, kmalu pride na vrsto september, oktober, november – in že spet je tu veseli december.

Petra Winschnurer, urednica mode in lepote

Najbolj brano