Tjaša Stanič: Duša manekenke pomeni več kot popolno telo

Tudi na drugem Philips Fashion Weeku bo dekleta, ki se bodo sprehodila po modni brvi, izbrala manekenka in organizatorka dogodkov Tjaša Stanič.

Tjaša Stanič se je v najstniških letih podala v svet manekenstva, nato pa izkušnje nabirala v vseh modnih prestolnicah.

S Tjašo smo se pogovarjali o tem, kaj je "faktor X", ki ga mora imeti dobra manekenka, jo povprašali, kaj bi svetovala dekletom, ki se šele podajajo v ta posel, in kakšna so njena pravila oblačenja, če jih sploh ima ...

Na kakšen način izbirate manekenke za drugi Fashion Week? Se kaj razlikuje od lanskega?

Malo se res razlikuje ... Prvi Fashion Week je jasno pokazal, katera dekleta, ki sem jim dala priložnost, so se dobro odrezala, katera pa ne. Zelo sem bila presenečena, ko se je izkazalo, da to, da dekle dela v tujini, ni nikakršno merilo za njeno kakovost, vsaj na pisti ne. (Kako je potekal lanski izbor manekenk za Fashion Week, si oglejte tukaj.)

Tako sem tokrat malo prevetrila vrste z drugimi, novimi obrazi, tudi kakšna tujka se bo našla vmes. Osnova za izbiranje pa je vedno casting. Tokrat so bila nanj vabljena izključno dekleta, ki jih zastopa katera od agencij.

Je predstavitev na lanskem FW-ju kateri od mladih manekenk prinesla večji uspeh, na primer vabila na revije iz tujine?

Zelo rada bi verjela, da je ... Nisem pa čisto prepričana, da je tako.

Kaj je "faktor X", ki ga mora imeti dobra manekenka, da štrli iz povprečja? Poleg primernih telesnih mer, seveda ...

To je tisto nekaj, kar povzroči, da ne moreš umakniti pogleda z nje. Torej nekaj, kar te premakne, postavi kocine pokonci (v pozitivnem smislu, seveda), ko se sprehodi po pisti ... Ali se ta "faktor X" skriva v njeni posebni lepoti, prirojeni eleganci, v njenem stilu hoje, pogledu in izrazu ali kje drugje, pa je čisto vseeno.

Zadnja leta je v svetovnem merilu najbolj vidna slovenska manekenka Valerija Kelava, ki je lani prišla na FW kot obiskovalka. Ali vi osebno še kateremu dekletu (ali pa fantu), ki šele začenja to pot, napovedujete tako svetlo prihodnost?

Sama v tej generaciji vidim nekje med tri in pet potencialov. Vendar je potencial, ki je sicer pomembna osnova, zelo majhen košček mozaika svetovno uspešne manekenske kariere.

Glede na to, da imate sami bogate izkušnje z manekenskim delom v tujini, imate gotovo kak dragocen nasvet za dekleta, ki se šele podajajo v modni svet?

Ta poklic bi vsekakor odsvetovala dekletom, ki niso po naravi vitka. Dokler bo ideal telesa tak, kot je, bo zelo težko in samodestruktivno ohranjati takšno telo nekomu, ki se mu pozna vsaka čokolada. Ogromno je deklet s popolnimi telesi in prelepimi obrazi, vendar si večina agentov in strank zapomni predvsem vašo dušo, energijo, profesionalnost.

Določite si meje sprejemljivega glede na vašo osebnost, prepričanja, a naj vas hkrati ne bo strah preizkušati novih stvari. Zavedajte pa se, da je vse minljivo, vsak je nadomestljiv, zato nikoli stvari ne jemljite preveč resno. Na svoji poti se morate predvsem zabavati.

Veliko manekenk se po koncu kariere posveti drugim vidikom modnega sveta - na primer stiliranju ali lastni modni agenciji ... Kakšne načrte za prihodnost imate vi?

Pred kratkim sem odprla agencijo "Tishtash Models & Event Management", zanima me predvsem organizacija dogodkov, festivalov (modnih, glasbenih, gledaliških, tudi protokolarnih). Novih obrazov in talentov ne iščem načrtno in nimam neke ambicije po zastopanju velikega števila modelov. Ideja je postati agentka le peščici res posebnih deklet ali fantov, s katerimi bi potem skupaj ustvarjali velike zgodbe. Zna pa me ta modni svet tudi izredno dolgočasiti. Takrat "bežim" v svet drugih umetnosti, etnologije, folkoristike ...

Katera modna revija vas je najbolj navdušila na prvem FW-ju in katere se najbolj veselite na drugem?

Kot del organizacijske ekipe revij ne vrednotim. V veliko veselje mi bo kot vodji casta in backstagea predvsem zagotoviti funkcionalno in profesionalno zakulisje. Upam, da bodo kreatorji in obiskovalci zadovoljni z izborom deklet in da bodo ta blestela na pisti.

In še za konec: kaj oblečete na dogodke, kakršen je Fashion Week? Se držite kakšnega ustaljenega "pravila" ali se prepustite trenutnemu navdihu?

Hmm … Želela bi si, da bi bila malo bolje organizirana, kar se tega tiče. Nisem človek načrtovanja daleč vnaprej in tako je tudi pri oblačenju. Na koncu vedno nekaj na hitro skombiniram in priznam, da si grem zaradi tega večkrat na živce (smeh).

Kakšne so Tjašine lepotne navade, preberite tukaj.

Najbolj brano