Spoznajte brezčasna oblačila Marte B. Vodeb

V sodelovanju s konceptualno trgovino slovenskega modnega oblikovanja Koda 386 na Tavčarjevi ulici v Ljubljani društvo SOTO nadaljuje z mednarodno modno oblikovalsko rezidenco.

Spoznajte brezčasna oblačila Marte B. Vodeb

Tokrat se "vračajo domov" in na tretji prodajni razstavi v sklopu oblikovalske rezidence Zgodba z vzhodne strani predstavljajo domačo blagovno znamko Vodeb oblikovalke Marte Bevc Vodeb iz Ljubljane. Otvoritev bo v ponedeljek, 26. novembra, ob 18.00 v Kodi 386 na Tavčarjevi 4.

Marta B. Vodeb se je z umetnostjo oblikovanja modnih oblačil prvič srečala kot vajenka v delavnici krojaškega mojstra v Novem mestu. Izkušnja jo je zaznamovala za vse življenje, saj od takrat vztraja pri osebnem odnosu do strank in rokodelskem pristopu k izdelavi oblačil. Prepričana je, da morajo dihati tako s telesom kot osebnostjo, zato jih ustvarja predvsem po meri. Rezultat so minimalistična oblačila. Marta B. Vodeb namreč meni, da morajo biti sestavljena le iz najnujnejšega; izpostavljeni naj bodo le zanimivi detajli, ki oddajajo močno sporočilo, ki pa nikoli ne smejo preglasiti celote. Zato so njena oblačila skorajda brezčasna in vedno aktualna.

Če je dobršen del svoje oblikovalske poti prisegala predvsem na črno in belo kombinacijo ter ostre, skoraj androgene silhuete, je danes njena ženska bolj omehčana in bolj ženstvena. Marto B. Vodeb navdihujejo predvsem 50. leta 20. stoletja z bogatimi in bolj zaobljenimi linijami. Prav tako se je njena barvna karta razširila, v treh linijah, ki danes sestavljajo blagovno znamko Vodeb (Marta B. Vodeb, Vodeb in B. Vodeb) najdemo tako živahno rdečo in ciklamno kot pastelno svetlozeleno ali nežno lila ter zamolklo smaragdno zeleno in temno modro. Marta B. Vodeb ustvarja tudi za moške.

Z novim tisočletjem je Vodeb doživel nekaj ključnih sprememb. Marta B. Vodeb je danes edina lastnica in oblikovalka pri Vodebu,  eni najstarejših butičnih modnih blagovnih znamk v Sloveniji. Njeni začetki segajo v leto 1991, ko je bila za kolekcijo jesen-zima 1991/92 na sejmu mode v Ljubljani nagrajena s prestižno Zlato Jano po izboru žirije, v kateri so bili tedaj vodilni jugoslovanski poznavalci mode. 90. leta je Vodeb snoval in ustvarjal kolekcije oblačil za ženske ter razvijal danes prepoznavno estetiko blagovne znamke: preprosto, a prefinjeno oblikovanje, izvirne podrobnosti, čiste in elegantne linije, mojstrsko krojaštvo in odlični materiali.

Pri Vodebu so debitirali nekateri najperspektivnejši oblikovalci v slovenskem prostoru, med njimi Tanja Zorn, Belinda Škarica, Uroš Belantič in Zoran Garevski.

Za kolekcijo jesen – zima 2012/13 Marta B. Vodeb še vedno išče navdih v petdesetih letih prejšnjega stoletja, predvsem pa v sebi in širšem kulturnem dogajanju. Največja inspiracija so ji glasba in filmi. Precej retro navdahnjena oblačila so posodobljena in sešita iz volne, čipke, brokata, kašmirja; obrobljena so s satenom ali ripsom. Včasih tudi s krznom. Namenjena so sodobni, modno razgledani ženski, ki prisega na kvaliteto in brezčasno eleganco. Mala črna obleka ali kostim se lahko s spretnim kombiniranjem nakita in drugih dodatkov zlahka spremeni v večerno opravo. Kroji so telirani ali A-linije.

Oblikovalka Marta B. Vodeb bo med trajanjem razstave (do 26. decembra) svetovala v prostorih Koda 386 vsak ponedeljek in sredo med 15.00 in 18.30. Takrat bo tudi dosegljiva za pogovore o novi kolekciji in njeni blagovni znamki.

Najbolj brano