Simona Lampe - reciklirane obleke

Modna oblikovalka Simona Lampe je v salonu steklarne Rogaška v centru Ljubljane pripravila posebno modno fotografsko razstavo poimenovano RECIKLIRANE. Pri nenavadnem projektu je namesto izdelave čisto novih oblačil, predelala oziroma reciklirala stara.

Simona Lampe - reciklirane obleke

Znane in uspešne ženske v Sloveniji

K sodelovanju je povabila znane in uspešne Slovenke, direktorico Trima Tatjano Fink, direktorico Siemensa Medejo Lončar, članico uprave Gorenja Mirjano Dimc Perko in dame iz sveta politike: Evo Irgl, Melito Župevc in Barbaro Žgajner Tavš, ki so ji z veseljem zaupale svoja stara oblačila, ali tista oblačila, ki so se izkazala za zgrešen nakup.

Sobivanje z Zemljo

Simona pravi, da je bila vizija celotnega projekta ohraniti in prihraniti, cilj pa izzvati gospodarstvo in politiko s trajnostno preizkušnjo. »Trajnostni razvoj je proces, je zavest, je nov vrednostni sistem, ki ga Zemljani šele počasi sprejemamo. Temelji na spoznanju, da je planet kot živo bitje, s katerim sobivamo in zato poslušamo tudi njegove potrebe. Ohranjanje Zemlje bo v prihodnje naše temeljno vodilo tako na mikro kot na makro nivoju. Posameznik si bo ustvaril nove vrednote, vendar je za to nujen premik na globalni ravni, kjer škarje in platno v rokah držijo politiki in velike korporacije, « je dodala.

Modna reciklaža

Oblikovalka pravi tudi, da je modna in vse delovno intenzivne panoge lahko v veliki meri pripomorejo k zmanjšanemu onesnaževanju okolja. Moda z uporabo ekološko prijaznih materialov in reciklažo starih oblačil. In reciklaža je vodilo tega projekta. K sodelovanju je povabila ženske, ki imajo vpliv na ekološko zavest v gospodarstvu ali politiki. Zaupale so ji stare kose oblačil, ki jim je vdahnila svežino na različne načine. Ponekod so bila osnovna oblačila dovolj, drugje je morala dodati blago – vendar je bilo dodano blago izključno iz njenih zalog ostankov. Nakup novega blaga seveda ne bi bil v skladu s filozofijo reciklaže.

Same svoji modeli

Ker je projekt v osnovi modni, je oblikovalka znane Slovenke povabila tudi k stilskemu izzivu, in sicer da z njihovimi recikliranimi oblačili naredijo modni editorial, kjer so modeli one same. Simona pravi, da je bil to pravzaprav najtežji del projekta, ki se ga je najbrž marsikatera povabljena ustrašila. Modne fotografije so nastale pod profesionalno taktirko ekipe fotografinje Mimi Antolović (Tina Fabjan, Petra Maček, Danaja Vegelj), ki je čisto naključne reciklirane kose spremenila v del modne zgodbe, ki navdih jemlje iz 50-ih.

Zanimivost: Da je bila otvoritev razstave res v duhu reciklaže, je za glasbo poskrbela skupina OdBetali, ki pa reciklirajo pesmi skupine The Beatles.

Ogled razstave

Razstava RECIKLIRANE bo na ogled do 30. novembra 2009!

Najbolj brano